Benzine Grasmaaier Kopen? 12 dingen waar je op moet letten
Ga je een benzine grasmaaier kopen? De kans is groot dat je op internet wat gaat rondneuzen welke de beste zijn. Het aanbod is reuze en daardoor zie je soms door de bomen het bos niet meer. Los daarvan is er nooit één model die we kunnen aanraden die voor iedereen geschikt is. Het hangt volledig af van jouw eigen wensen en behoeften. Graag vertellen we waar je precies op moet letten bij de aanschaf van een benzine grasmaaier. Zo kan jij altijd een weloverwogen en goede keuze maken.
- 1. Gazonoppervlakte: wanneer welke maaier?
- 2. Met of zonder mulchingfunctie
- 3. Zelfrijdende grasmaaier
- 4. Maaibreedte
- 5. Het hart van de benzine grasmaaier: de motor
- 6. Cilinderinhoud
- 7. Geluidsniveau
- 8. Kun je de maaihoogte zelf instellen
- 9. Welke brandstof gebruik je voor de motormaaier?
- 10. Inhoud benzinereservoir
- 11. Aantal liter van de opvangzak
- 12. Maait buiten de wielen
1. Gazonoppervlakte: wanneer welke maaier?
Wanneer kies je welke grasmaaier? Uiteraard is een van de eerste dingen waar je naar kijkt bij het kiezen van een benzine grasmaaier, hoe groot jouw gazon is en welke maaier daar het beste bij past. Als vuistregel kun je aannemen dat een benzinemaaier interessant wordt bij een gazonoppervlakte van ongeveer 250m2. Echter voor dat aantal vierkante meters heb je ook zeer degelijke en betrouwbare elektrische grasmaaier of een accu grasmaaier en zelfs handmaaiers.
Naar onze mening worden benzine grasmaaiers pas écht interessant op het moment dat je een groter gazon van 800m2 of meer hebt.
2. Met of zonder mulchingfunctie
Voor de mensen die niet zo goed weten wat mulching is: een grasmaaier die is uitgerust met een mulchingfunctie zorgt ervoor dat het gras langer in het maaidek blijft rondcirculeren. Dit heeft als gevolg dat het gras heel fijn gesnipperd wordt. Vervolgens worden deze snippers uitgeblazen over het gazon. Dit vormt een natuurlijke ‘mulchlaag’ die de grond beschermd. Daarnaast dient het ook als voedingstof voor het gazon.
Een bijkomend voordeel is dat je zonder opvangbak kan maaien. Dat betekent dat je na afloop niet het tuinafval hoeft af te voeren. In onze ervaring zijn veruit de meeste benzine grasmaaiers met deze functionaliteit uitgerust. Toch is het goed om te kijken of de grasmaaier die jij op het oog heeft hier ook over beschikt.
Bekijk ook: Goede grasmaaiers met mulchfunctie.
3. Zelfrijdende grasmaaier
Als je een gazon van 1000m2 of groter hebt met ook nog eens hier en daar een helling, is het een nachtmerrie als je een grasmaaier zonder wielaandrijving hebt. Daarom is het goed om te kijken of de benzine grasmaaier die jij wil aanschaffen over deze een zelftrekkende functie beschikt.
Hiermee rijdt de grasmaaier vanzelf vooruit en kost het je dus geen moeite om hem voort te bewegen. Je hoeft hem enkel nog in de goede richting te bewegen en te manoeuvreren.
De meeste hebben deze functionaliteit wel. Enkele benzinemaaiers kun je daarnaast ook nog instellen in 3 of 4 snelheden. Met name voor de grote gazons is dat interessant.
Praktische Tip: Klinkt een zelftrekkende grasmaaier je als muziek in de oren? Lees dan snel: Beste zelftrekkende benzine grasmaaier.
4. Maaibreedte
Uiteraard is de maaibreedte ook van belang. Hoe ‘breder’ het maaimes, hoe sneller je klaar bent. Dit omdat je hiermee uiteraard bredere maaipaden kunt maken.
Welke maaibreedte is geschikt voor jouw gazon? Bekijk onderstaande tabel eens:
Gazonoppervlakte | Maaibreedte benzine grasmaaier |
---|---|
250-1000m2 | tot 45 cm |
1001-1500m2 | 50-55 cm |
>1501m2 | >55cm |
Praktische Tip: Heb je een oneffen gazon of veel hellingen? Je doet er dan verstandig aan om sowieso voor een wat kleinere maaibreedte te gaan. Het is anders moeilijk om de grasmaaier gemakkelijk rond het gazon te manoeuvreren.
5. Het hart van de benzine grasmaaier: de motor
Zeker niet onbelangrijk. De motor van de benzine grasmaaier is ook een overweging die je mee moet nemen. Een grasmaaier met meer vermogen, maait gemakkelijker door hoog en stug gras.
Het vermogen wordt vaak uitgedrukt in pk en watt. Doorgaans varieert het vermogen tussen de 1000 en 3500 watt. Heb je een wat kleiner gazon tot ongeveer 500m2? Dan heb je ergens rond de 1500 à 2000 watt nodig. Voor de grotere gazons kun je beter ook een krachtigere motor kiezen.
6. Cilinderinhoud
De cilinderinhoud geeft aan hoeveel gas in de cilinders verbrand kan worden. Over het algemeen geldt dat een cilinder met een grotere inhoud beter langdurige prestaties kan leveren.
Dat betekent dus dat hoe groter je gazon is, hoe meer cc je in je motor nodig hebt om deze extra vierkante meters te kunnen maaien. Voor een gazon tussen de 600 en 800m2 heb je meer dan genoeg aan een 140 – 180cc motor.
Praktische Tip: Voor elke motor geldt dat je deze goed moet onderhouden om de levensduur zo lang mogelijk te rekken. Je zult regelmatig het oliepeil moeten meten, bougies vervangen en luchtfilters controleren.
7. Geluidsniveau
Wil je het liefst lekker maaien zonder de buren al te veel lastig te vallen? Dan zou je ook kunnen kijken naar het maximale geluidsniveau van een benzine grasmaaier.
Over het algemeen ligt dit in onze ervaring tussen de 84 en 99db. Een enkele komt hier nog ver onder (75db) en sommige ook ver boven (110 db). Als je de buren te vriend wil houden is het verstandig om hier eens naar te kijken.
Praktische Tip: Over het algemeen is het al aan te raden om gehoorbescherming te dragen op het moment dat een grasmaaier meer dan 85 db produceert.
8. Kun je de maaihoogte zelf instellen
Ook dit is een functie waar je op moet letten. Bij de meeste benzine grasmaaiers kun je de maaihoogte centraal instellen bij de duwboom in een aantal standen. Dit krijgt de voorkeur omdat je zo zelf kan bepalen hoe lang je het gazon laat.
Bij sommige grasmaaiers kun je niet centraal de hoogte instellen maar zit deze met een hendel bij het wiel. Dit zijn vaak de wat goedkopere uitvoeringen.
9. Welke brandstof gebruik je voor de motormaaier?
Uiteraard is het zeker niet onbelangrijk om eens na te denken welke brandstof je eigenlijk kunt gebruiken. Tegenwoordig kun je bij de meeste uitvoeringen alle soorten brandstof gebruiken. Dus: Euro 95 en 98 en ook de E10 versie daarvan.
Bij sommige maaiers is dit echter nog niet zo en vaak wordt dit er specifiek bij gemeld. Zeker iets om even op te letten.
10. Inhoud benzinereservoir
Ook dit varieert sterk tussen de verschillende modellen. Bij grotere modellen heb je waarschijnlijk een iets grotere tankinhoud nodig, zodat je langer achter elkaar kan doormaaien.
11. Aantal liter van de opvangzak
Als je niet gebruik wilt maken van de mulchingfunctie, moet je naar een grasmaaier met opvangzak zoeken. Sommige zijn uitgerust met een ‘vol-indicator’ die precies aangeeft wanneer je het tijd wordt om de zak te legen.
12. Maait buiten de wielen
Tot slot, sommige benzine grasmaaiers maaien keurig buiten de wielen en andere niet. Dit is belangrijk omdat je anders de graskanten moeilijk mee kan nemen.