Beste Handgrasmaaier met opvangbak

25 april 2023

stiga scm 440 fs opvangbak beste keus

Stiga SCM 440 FS

Beoordeling: 4,5/5beoordeling sterren

Volgens onze test de beste handgrasmaaier met opvangbak. Komt met mulchingfunctie en werkt uitstekend.

gardena 330 met opvangbak

Gardena 330

Beoordeling: 4,5/5beoordeling sterren

Naar onze mening de beste optie voor mensen met een wat kleiner gazon. Zeer betrouwbaar en geschikt tot 80m2.

bosch ahm 38 beste handgrasmaaier met opvangbak

Bosch AHM 38

Beoordeling: 4/5beoordeling sterren 4 van de 5

Komt standaard met een opvangbak van 25 liter. Je hoeft hem er dus niet apart bij te kopen. Geschikt tot 130m2.

Hoe kies je de beste handgrasmaaier met opvangbak voor jouw gazon?

Je staat op het punt om een handgrasmaaier met opvangbak te kopen. Welke je echter moet kopen hangt van een aantal factoren af. Hierbij kun je denken aan:

 • Het aantal m2 van jouw gazon. Sommige handmaaiers met opvangbak kun je gebruiken voor een gazon tot ongeveer 80m2. Met andere modellen kun je ook grotere gazons maaien.
 • Wel of geen mulching? Sommige handmaaiers worden uitgerust met een mulchingfunctie. Dit houdt in dat er tijdens het maaien hele fijne grassnippertjes automatisch over het gazon worden verspreid. Dit vormt vervolgens een natuurlijke beschermlaag die helpt tegen hitte en een betere vochtigheidsgraad. Als je dus een handmaaier met mulchingfunctie neemt, heb je waarschijnlijk helemaal geen opvangbak nodig. Meestal zit er geen mulchingfunctie op handgrasmaaiers. 
 • Prijs. Gelukkig zijn de meeste handmaaiers met opvangbak helemaal niet zo duur. Vaak betaal je tussen de €80 en €200 voor een degelijke handmaaier.

Dit zijn in grote lijnen waar je op moet letten. Onderstaand vind je de 5 beste handgrasmaaiers met opvangbak, waarbij we aan elke situatie hebben gedacht.

Snelle vergelijking & overzicht

 

ModelOmschrijvingGazonoppervlakteBeste prijs op
Stiga SCM 440 FS
stiga scm 440 fs opvangbak
Volgens onze test de beste handgrasmaaier met opvangbak. Komt met mulchingfunctie en werkt uitstekend.150m2Bekijk bij Coolblue
Gardena 330
gardena 330 1
Naar onze mening de beste optie voor mensen met een wat kleiner gazon. Zeer betrouwbaar en geschikt tot 80m2.80m2Bekijk bij Coolblue
Bosch AHM 38
Bosch AHM 38
Komt standaard met een opvangbak van 25 liter. Je hoeft hem er dus niet apart bij te kopen. Geschikt tot 130m2.130m2Bekijk bij Coolblue
Gardena Classic 400
gardena 330
De luxere variant vergeleken de Gardena 330. Heeft een grotere maaibreedte en geschikt tot 150m2.150m2Bekijk bij Coolblue
Einhell GE-HM 38 S-F
Einhell GE-HM 38 S-F
Ook standaard uitgerust met een opvangbak van 26 liter. Uitstekende optie voor gazons tot 130m2.130m2Bekijk bij Coolblue

Dit zijn de 5 Beste Handgrasmaaiers met opvangbak van dit moment

1: Stiga SCM 440 FS

Deze Stiga SCM 440 FS is in vergelijking met de andere modellen stiga scm 440 fs uit dit artikel de handmaaier met de meeste opties. Zo is deze uitgerust met een mulchingfunctie. In het kort houdt dit in dat het gras aan de voorkant wordt uitgeworpen waardoor je hele fijne grassprietjes krijgt die over het gazon verspreid worden. Dit beschermt je gazon automatisch tegen hitte en zorgt voor een betere vochtigheidsgraad. Je kunt dus zelf kiezen of je mét of zonder opvangbak gaat maaien. Let op: De opvangbak zit er niet standaard bij. Deze zul je apart moeten bestellen.

Het is een zeer robuuste handgrasmaaier die in vergelijking met de andere modellen veruit het meeste weegt, namelijk 20kg. Tijdens het opbergen en vervoeren is dit wellicht een klein nadeel, maar veel gebruikers noemen het tijdens het maaien juist een voordeel. Hij ligt namelijk stabiel op het gras en je kunt hem gemakkelijk voortbewegen.

De handgrasmaaier is uitgerust met een maaibreedte van 40cm, wat iets groter is in vergelijking met sommige andere modellen. Dit betekent dat je een gazon van 100m2 met ongeveer 15 à 20 minuten er weer perfect bij ligt.

De maaihoogte kun je helemaal zelf instellen met een hendel van 25 tot en met 76 millimeter. Dankzij de contactloze snijtechniek, is hij fluisterstil en zeer efficiënt.

Voordelen

N

Maaihoogte instelbaar

N

Mulchingfunctie

N

Milieuvriendelijk

N

Stabiel

Nadelen

M

Maait graskanten niet mee

M

Vrij zware handmaaier

Specificaties:

 • Gazonoppervlakte: 150 m2
 • Mulchingfunctie: ja
 • Maaibreedte: 40cm
 • Gewicht: 19,4kg

2: Gardena 330

Deze handmaaier met opvangbak is perfect voor de kleinere tuin. gardena 330 in het gras Je kunt de Gardena 330 namelijk gebruiken bij een gazonoppervlakte tot ongeveer 80m2. Dit komt omdat die een wat kleinere maaibreedte heeft (33cm ten opzichte van 40cm bij de Stiga van plek 1). Hierdoor is hij tevens wat goedkoper.

Een zeer scherp geslepen ondermes en handige antikleefcoating resulteert in een zuivere snede en een perfect gazon. De wielen zijn expres wat groter gemaakt zodat je meer grip hebt en de handmaaier gemakkelijk kunt manoeuvreren over het gras. ‘

gardena 330 opvangbakNet als de meeste andere handmaaiers is de maaihoogte zelf instelbaar. Je kunt kiezen uit 4 standen die gaan van 12 tot 42 millimeter. Ook kun je de duwboom eenvoudig inklappen waardoor je hem gemakkelijk kunt vervoeren en hij niet veel opbergruimte in beslag neemt. Vergeleken met de Stiga is hij ook nog een stuk lichter, namelijk 8,2kg.

Ook deze handmaaier maait contactloos, wat voor een fijne en stille maai-ervaring zorgt.

Voordelen

N

Maaihoogte instelbaar

N

Contactvrij maaien

N

Duwboom inklapbaar

N

Maait soepel

N

Prijsvriendelijke optie

Nadelen

M

Knipt geen randjes

M

Geen mulchingfunctie

Specificaties:

 • Gazonoppervlakte: 80 m2
 • Mulchingfunctie: nee
 • Maaibreedte: 33cm
 • Gewicht: 8,2kg

3: Bosch AHM 38 met opvangbak

Vergeleken met de andere modellen is de Bosch AHM 38 een Bosch AHM 30 handmaaier die standaard is uitgerust met een opvangbak van 25 liter. Je hoeft hem dus niet apart erbij te bestellen. Hierdoor hoef je na het maaien niet al het gras te gaan harken, maar kun je direct doorlopen naar de groenbak. De opvangbak van 25 liter en een maaibreedte van maar liefst 38cm heb je een gazon van ongeveer 130m2 binnen de kortste keren er weer strak bij liggen.

De duwboom is op een speciale manier ontwikkeld waardoor je hem makkelijker kunt duwen vergeleken met de andere handgrasmaaiers uit dit artikel. Hij is uitgerust met 5 messen voor een precies en nauwkeurig gemaaid gazon.

Je kunt de maaihoogte zelf bepalen door middel van een traploze maaihoogteverstelling tussen de 12 en 40 millimeter. Het is een onderhoudsvriendelijke handmaaier door de onderhoudsvrije kogel gelagerde spilwals.

Voordelen

N

Standaard met opvangbak

N

Maaihoogte instelbaar

Nadelen

M

Moeite met hoog gras

Specificaties:

 • Gazonoppervlakte: 130 m2
 • Mulchingfunctie: nee
 • Maaibreedte: 38cm
 • Gewicht: 7,3kg

4: Gardena classic 400

Uit het rijtje beste handgrasmaaiers van Gardena hebben we de Gardena classic 400 Gardena Classic 400. Vergeleken met de Gardena 330 heeft deze handmaaier een wat bredere maaibreedte, namelijk 40cm ten opzichte van 33cm. Dit betekent dat je ook een gazon van 150m2 kunt maaien zonder moeite.

Net als bij de andere maaier is de Gardena classic 400 uitgerust met een messenkooi en ondermes die elkaar niet raken en de grassprietjes optillen en afknippen (contactloos maaien). Dit zorgt voor een fluisterstille maai-ervaring en een gazon dat er binnen no-time perfect bij ligt.

Ook hier kun je de maaihoogte weer zelf instellen aan de hand van 4 standen. Je kunt kiezen uit 12 tot 42 millimeter. De grote wielen zorgen voor extra grip en een verhoogde wendbaarheid.

De duwboom kun je inklappen waardoor hij minder ruimte inneemt in de schuur en je hem gemakkelijk kunt vervoeren.

Voordelen

N

Maaihoogte instelbaar

N

Contactvrij maaien

N

Duwboom inklapbaar

Nadelen

M

Lastig bij de grasranden

M

Geen mulchingfunctie

Specificaties:

 • Gazonoppervlakte: 150 m2
 • Mulchingfunctie: nee
 • Maaibreedte: 40cm
 • Gewicht: 8,9kg
 • Geruisloos

5: Einhell GE-HM 38 S-F

Als laatste handgrasmaaier met opvangbak uit deze lijst hebben Einhell GE-HM 38 S-F we de Einhell GE-HM 38 S-F. Net als de Bosch AHM 38 is deze standaard uitgerust met een opvangbak en hoef je deze er dus niet apart bij te bestellen. De opvangbak van 26 liter vangt al het gemaaide gras op, zodat je niet meer na het maaien hoeft te harken. Deze handmaaier is geschikt voor de kleinere gazons tot ongeveer 130m2.

Net als de Bosch AHM 38 heeft ook deze handmaaier een maaibreedte van 38cm. Dit is een middenmaat vergeleken met de overige handmaaiers uit dit artikel. Met een maaibreedte van 38cm is je gazon wel redelijk snel weer gemaaid, zodat je weer lekker in de tuin kunt zitten.

De maaihoogte kun je naar eigen wens instellen door middel van 4 maaihoogte-instellingen. Deze lopen van 12 tot 38 millimeter.

Voordelen

N

Standaard met opvangbak (26 L)

N

Maaihoogte instelbaar

N

Geen last van verlengsnoeren

Nadelen

M

Minder geschikt voor grote gazons

Specificaties:

 • Gazonoppervlakte: 130 m2
 • Mulchingfunctie: nee
 • Maaibreedte: 38cm
 • Gewicht: 8,5kg

Wat is de beste handgrasmaaier met opvangbak?

We hebben de 5 beste handgrasmaaiers met opvangbak met elkaar vergeleken. Zoals je kunt zien heeft elke handmaaier weer unieke eigenschappen. Er is daarom ook niet een eenduidig antwoord te geven op deze vraag. Uiteindelijk moet je naar jouw eigen situatie en wensen en behoeften kijken.

Wil je weten wat simpelweg de beste handgrasmaaier is? Lees dan: De 5 Beste Handgrasmaaiers.

We hopen uiteraard je voldoende geïnformeerd te hebben met bovenstaande informatie. Bij aanvullende vragen kan er altijd contact met ons opgenomen. We staan je graag te woord en helpen je bij het maken van een goede keuze.