De 5 Beste handgrasmaaiers

Stiga SCM 440 FS

Een zeer robuuste handgrasmaaier met de meeste functionaliteit. De beste keus voor gazons tot 150m2. Maaibreedte: 40 cm.

GARDENA 330

Mileuvriendelijk maaien zonder elektriciteit met de Gardena kooimesmaaier 330. Met meer comfort naar een schitterend gemaaid gazon. Geschikt voor gazons tot 150m2. Maaibreedte: 33 cm.

Bosch AHM 38

Geen zin om achteraf te harken? De Bosch AHM 38 komt met opvangbak van maar liefst 25 liter. Gazonoppervlakten (tot 150m2). Maaibreedte: 38 cm.

Handgrasmaaier kopen: waar moet je op letten?

Je bent aan het overwegen om een nieuwe handgrasmaaier aan te schaffen. Welke handmaaier het beste bij jouw tuin past hangt echter van een aantal zaken af. Hierbij kun je denken aan:

 • Hoe groot is jouw gazon? Sommige handmaaiers zijn prima voor een tuin tot 80m2. Als jouw gazon groter is, heb je ook een betere handmaaier nodig die kan maaien tot 150 of 200m2. (Lees ook: Beste grasmaaier voor een klein gazon.)
 • Hecht je waarde aan een opvangbak? De meeste handmaaiers komen niet standaard uitgerust met een opvangbak. Dit betekent dat je na het maaien zelf alles bij elkaar moet harken. De meeste hebben wel een optie om deze eventueel erop te klikken. Dan moet je dus wel apart een opvangbak erbij bestellen.
 • Vind je een mulchingfunctie belangrijk? Sommige handgrasmaaiers komen met een mulchingfunctie. Hiermee worden automatisch hele fijne snippers gras teruggeblazen op het gazon. Dit vormt een klein laagje op de bodem van je gazon die de graswortels tegen hitte beschermt en voor een betere vochtigheidsgraad zorgt. Een bijkomend voordeel hiervan is dat je nadat je klaar bent met grasmaaien, het tuinafval niet bij elkaar hoeft te harken.

Handgrasmaaier test

Het uiteindelijke doel van dit artikel is dat jij de beste handgrasmaaier kiest die perfect aansluit op jouw wensen en behoeften. Om dit voor elkaar te krijgen hebben we hier bij Grasmaaieradvies verschillende handgrasmaaiers mogen testen op onder andere functionaliteit, gebruiksvriendelijkheid en andere kenmerken. Uiteindelijk hebben wij op basis van onze bevindingen een Top 5 met Beste Handgrasmaaiers samengesteld. 

In grote lijnen zijn dit de overwegingen die je in acht moet nemen bij het kiezen van de beste handgrasmaaier voor jouw gazon. Gelukkig hebben we met elk scenario in onze test rekening gehouden.

Vergelijk snel de beste handgrasmaaiers

ModelOmschrijvingGazonoppervlaktelink
Stiga SCM 440 FS
stiga scm 440 fs
Een zeer robuuste handgrasmaaier met de meeste functionaliteit. De beste keus voor gazons tot 150m2.150m2 Beste prijs
Gardena 330
gardena 330
Een echte klassieker onder de handgrasmaaiers, vandaar ook de naam. Geschikt voor de iets kleinere gazons tot 80m2. Zeer stabiele optie.80m2 Beste prijs
Bosch AHM 38
Bosch AHM 38
Geen zin om achteraf te harken? De Bosch AHM 38 komt met opvangbak van maar liefst 25 liter. Ideale optie voor tuinen tot 150m2.130m2 Beste prijs
Bosch AHM 30
Bosch AHM 30
Perfecte optie voor mensen met een wat kleiner budget en kleinere tuin. Geschikt voor gazons tot 50m2. Zeker geen slechte optie.50m2 Beste prijs
Gardena Classic 400
Gardena classic 400
De wat luxere variant op de 330. Hij heeft een grotere maaibreedte waardoor die geschikt is voor tuinen tot 150m2 .150m2 Beste prijs

Dit zijn de 5 Beste Handgrasmaaiers van dit moment


1: Stiga SCM 440 FS

Specificaties:

 • Gazonoppervlakte: 150m2
 • Mulchingfunctie: Nee
 • Maaibreedte: 40 cm
 • Gewicht: 19,4 kg
stiga scm 440 fs

Wil je simpelweg de allerbeste handgrasmaaier met de meeste functionaliteit? Dan is de Stiga SCM 440 FS wellicht iets voor jou. Dit is namelijk een zeer robuuste handmaaier waarmee jouw gazon tot 150m2 binnen no-time weer helemaal verzorgd bij ligt.

Met zijn bijna 20 kilo is hij wellicht wat aan de zware kant. Echter, veel gebruikers benoemen dit juist als een groot voordeel tijdens het maaien omdat je hem makkelijk voortbeweegt en hij stabiel op het gazon ligt. Tijdens het opbergen kan dit een klein nadeel zijn.

stiga scm 440 fs zijkant
stiga scm 440 fs maaihoogte instelling

Doordat hij een maaibreedte heeft van maar liefst 40 centimeter heb je een gazon van ongeveer 100m2 binnen 15 minuten weer strak gemaaid. Daarnaast kun je de maaihoogte helemaal zelf instellen tussen 25 en 76 millimeter door middel van een hendel.

Dankzij het contactloze, zwevende maaisysteem uitgerust met 5 messen in gehard staal werkt deze handmaaier stil en efficiënt.

Let op: Op de Stiga SCM 440 FS kan aan de voorkant een grasopvangbak worden gemonteerd. Deze kan er apart worden bijgekocht.

Voordelen

Maaihoogte instelbaar (9 standen)
Milieuvriendelijk
Stabiel
Solide bouw

Nadelen

Maait graskanten niet mee
Vrij zware handmaaier

2: Gardena 330 handgrasmaaier

Specificaties:

 • Gazonoppervlakte: 80m2
 • Mulchingfunctie: Nee
 • Maaibreedte: 33 cm
 • Gewicht: 8,2kg
gardena 330

Heb je een wat kleiner gazon? Dan is de Gardena 330 handmaaier wellicht iets voor jou. Doordat die een iets kleinere maaibreedte heeft ten opzichte van de Stiga SCM 440 FS is deze maaier geschikt voor gazons tot ongeveer 80m2. Hij heeft namelijk een maaibreedte van 33 cm (ten opzichte van 40cm bij de Stiga).

Daarnaast is deze maaier uitgerust met een antikleefcoating en een geslepen ondermes, waardoor het een zuivere en precieze snede garandeert. Door de grote wielen heb je meer grip en wordt het sturen en manoeuvreren met de handmaaier vereenvoudigd.

gardena 330 in het gras
gardena 330 maaihoogte

Je kunt de maaihoogte net als de Stiga zelf instellen (zie foto). De Gardena 330 heeft echter 4 standen waar je uit kan kiezen (12, 22, 32 of 42 millimeter). De duwboom kun je makkelijk inklappen waardoor je hem efficiënt kunt opbergen en eenvoudig kunt transporteren. Ook is hij een stuk lichter vergeleken met het eerste model, namelijk 8,2kg.

Doordat het een contactloze handgrasmaaier betreft (de messenwals en het ondermes raken elkaar niet), is hij fluisterstil en gemakkelijk voort te duwen. Al met al is het een eenvoudige handmaaier waarmee je jouw gazon prima kunt onderhouden.

Voordelen

Maaihoogte instelbaar (9 standen)
Contactvrij maaien
Duwboom inklapbaar
Maait soepel

Nadelen

Gras zelf bij elkaar harken
Knipt geen randjes

3: Bosch AHM 38

Specificaties:

 • Gazonoppervlakte: 130m2
 • Mulchingfunctie: Nee
 • Maaibreedte: 38 cm
 • Gewicht: 7,3kg
bosch ahm 38 handmaaier
Bosch AHM 38 messen

Heb je liever niet dat je na het maaien al het gras bij elkaar moet harken? Dan is de Bosch AHM 38 wellicht de beste handmaaier voor jouw gazon. Hij is namelijk standaard uitgerust met een opvangbak van 25 liter waar je het gemaaide gras mee kunt opvangen.

De duwboom is zo ontwikkelt dat je hem gemakkelijk zonder moeite voort kunt bewegen. Je maait comfortabel en stil zodat je gazon er weer perfect bij ligt.

Qua maaibreedte heeft dit model een middenmaat ten opzichte van de andere 2 modellen. Je zit namelijk op 38 centimeter. Hierdoor kun je deze handgrasmaaier gebruiken bij tuinen tot ongeveer 150m2.

Daarnaast kun je ook bij deze handgrasmaaier de maaihoogte zelf instellen van 12 tot 40 millimeter.

Voordelen

Opvangbak
Maaihoogte instelbaar

Nadelen

Knipt geen randjes

4: Bosch AHM 30 handgrasmaaier

Specificaties:

 • Gazonoppervlakte: 50m2
 • Mulchingfunctie: Nee
 • Maaibreedte: 30 cm
 • Gewicht: 5,6kg
Bosch AHM 30
bosch ahm 30 handmaaier

Heb je een slechts een klein budget tot je beschikking en heb je een tuin van ongeveer 50m2? Dan is de Bosch AHM 30 de beste handmaaier voor jouw tuin. Met een maaibreedte van 30cm heeft deze handmaaier de kleinste maaibreedte van alle modellen uit deze lijst.

Hij is uitgerust met een handige tienvoudige, traploze maaihoogte-instelling tussen de 12 en 40 millimeter. Daarnaast is hij uitgerust met een goede klikvergrendeling waardoor de maaihoogte niet zomaar verspringt. Hij maait snelsimpel en comfortabel dankzij de schaarsnijprincipe en de wielen die zijn uitgerust met speciale tandwielreductie.

Middels de inklapbare duwboom en een gewicht van slechts 5,6kg is hij eenvoudig op te bergen en te manoeuvreren rondom uw tuin.

Al met al zorgt deze handmaaier voor een strak eindresultaat.

Voordelen

Geen verlengsnoer
Maaihoogte instelbaar

Nadelen

Knipt geen randjes
Heeft moeite met hoog gras

5: Gardena classic 400

Specificaties:

 • Gazonoppervlakte: 150m2
 • Mulchingfunctie: Nee
 • Maaibreedte: 40 cm
 • Gewicht: 8,9kg
gardena classic 400
gardena 400 duwboom

Tot slot hebben we de Gardena classic 400. Vergeleken met de Gardena 330 op plek 2 heeft deze handmaaier een maaibreedte van 40cm waardoor je hem prima kunt gebruiken voor tuinen tot ongeveer 150m2.

Ook hier betreft het een contactloze handgrasmaaier waarbij het messenwals en het ondermes elkaar niet raken. Hierdoor is hij muisstil en krijg je als eindresultaat een zeer strak gewiekt gazon.

Net als de Gardena 330 kun je ook hier zelf bepalen hoe kort je het gras maait. Je kunt hem instellen aan de hand van 4 instellingen tussen de 12 en 42 millimeter. De grote wielen zorgen voor goede grip en grote wendbaarheid en bewegingsvrijheid.

Net als bij de andere handgrasmaaiers is de duwboom inklapbaar waardoor hij eenvoudig op te bergen is en niet al te veel ruimte in beslag neemt in de schuur.

Gardena Classic 400 vs. Gardena Comfort 400 C

Let op: Naast de Gardena 400 wil ik je graag erop attenderen dat er nog een andere uitvoering van dit model bestaat. Zoals de naam al zegt is deze meer gericht op comfort. Hij is namelijk uitgerust met Comfort elementen die het werk eenvoudiger en aangenamer maken. Zo zit er een steviger handvat op die wat fijner in de hand ligt. Daarnaast wordt die meegeleverd met een kunststof kap die het gemaaide gras uit de kooi naar achteren werpt. Dit voorkomt dat het gras in de rondte vliegt. Ook kan het daarmee makkelijk opgevangen worden in een opvangbak (die er overigens niet standaard bij zit).

Onderstaand zie je een foto van het verschil tussen de Gardena Classic 400 en de Gardena Comfort 400 C.

Gardena classic 400 naast gardena classic 400 comfort

Voordelen

Contactvrije maaitechniek
Maaihoogte instelbaar
Stiller dan andere grasmaaiers
Duwboom inklapbaar

Nadelen

Redelijk zwaar
Moeilijk bij de grasranden

Wat zijn de voordelen van een handmaaier?

Het gebruiken van een handgrasmaaier ten opzichte van een traditionele grasmaaier (elektrisch, accu of benzine) kent een aantal voordelen. Deze zetten we hieronder kort op een rijtje:

 • Geen verlengsnoer nodig. Doordat je de maaier helemaal zelf aandrijft door deze te duwen, heb je hier geen stroomvoorziening en (verleng)snoeren voor nodig.
 • Milieuvriendelijk. Uiteraard verbruikt een handgrasmaaier geen stroom, maar ook geen benzine. Dit maakt het eigenlijk de meeste milieuvriendelijke oplossing als het gaat om het maaien van je gras.
 • Stil. Veel handgrasmaaiers zijn contactloos. Dit wil zeggen dat het messenwals en het ondermes elkaar niet raken. Dit zorgt ervoor dat de handgrasmaaier fluisterstil is.
 • Inklapbaar. Bij vrijwel alle handgrasmaaiers kun je de duwboom inklappen. Dit zorgt ervoor dat je de maaier eenvoudig kunt vervoeren.
 • Neemt weinig opbergruimte in beslag. Het inklappen van de duwboom kent nog een voordeel, namelijk dat hij gemakkelijk is op te bergen. Hij neemt namelijk niet veel ruimte in beslag in de schuur.
 • Licht. Vaak zijn handgrasmaaiers ergens tussen de 5 tot 10 kilo. Hierdoor kun je ze gemakkelijk manoeuvreren door de tuin heen, maar zijn ze ook eenvoudig op te bergen.
 • Mulchingfunctie. Niet elke handgrasmaaier is hiermee uitgerust. Sommige handmaaiers beschikken over een zogeheten ‘Mulchingfunctie’. Hiermee worden er hele fijne snippertjes van je gras automatisch verspreidt over het gazon tijdens het maaien. Dit vormt een natuurlijke beschermlaag op het gazon die helpt tegen hitte en zorgt voor een betere vochtigheidsgraad.

Beste handgrasmaaier—conclusie

Hopelijk hebben we je voldoende kunnen informeren over wat de beste handgrasmaaier is voor uw gazon. Zoals je hebt kunnen zien hangt het nogal van veel factoren af. Uiteindelijk moet je naar jouw eigen situatie kijken en zelf bepalen welke handgrasmaaier het beste bij jouw gazon past. We hopen je uiteraard voldoende geïnformeerd te hebben over de verschillende mogelijkheden. Bij aanvullende vragen kun je altijd contact opnemen.

Een zeer robuuste handgrasmaaier met de meeste functionaliteit. De beste keus voor gazons tot 150m2. Maaibreedte: 40 cm.

Mileuvriendelijk maaien zonder elektriciteit met de Gardena kooimesmaaier 330. Met meer comfort naar een schitterend gemaaid gazon. Geschikt voor gazons tot 150m2. Maaibreedte: 33 cm.

Geen zin om achteraf te harken? De Bosch AHM 38 komt met opvangbak van maar liefst 25 liter. Gazonoppervlakten (tot 150m2). Maaibreedte: 38 cm.