Beste Kooimaaier

Kooimaaier kopen: waar op moet je letten?

Ben je opzoek naar de beste kooimaaier? Voordat je overgaat tot koop is het goed om te weten waar je op moet letten. Dit zodat je weloverwogen een goede keuze kan maken voor een goede handmaaier waar je jarenlang plezier van zult beleven. Om die reden hebben we onderstaand 4 factoren opgenomen waar jij op moet letten bij het kopen van een kooimaaier:

 • Gazonoppervlakte. Uiteraard heeft het maaioppervlakte grote invloed op de keuze voor een kooimaaier. Heb je een relatief klein gazon van circa 50m2? Dan voldoet een ‘normale’ handgrasmaaier. Heb je een wat groter gazon? Dan is het wellicht verstandig om te kijken naar een elektrische kooimaaier.
 • Opvangbak. Als je een klein gazon hebt, is het vaak niet de moeite waard om een kooimaaier met opvangbak aan te schaffen. Het bij elkaar harken is dan slechts een kleine moeite. Toch is het iets om over na te denken bij het aanschaffen van een kooimaaier.
 • Mulchfunctie. In het kort houdt mulchen in dat het gras fijn gesnipperd wordt tijdens het maaien en teruggeblazen wordt op het gazon. Dit vormt een natuurlijke mulchlaag die het gazon beschermt tegen extreme temperaturen en tevens dient als natuurlijke voeding voor het gazon. Een groot voordeel van een handmaaier met mulchfunctie, is dat je niet hoeft te harken achteraf en dat je een vitaal gazon krijgt.

Kooimaaier test

Uiteraard is het doel van dit artikel dat jij een goede kooimaaier kan aanschaffen die perfect bij jouw gazon past. Hiervoor hebben we een aantal kooimaaiers mogen testen op functionaliteit, gebruiksvriendelijkheid en overige kenmerken en eigenschappen. Uiteindelijk is hier een Top 5 kooimaaiers uitgekomen.

Kooimaaier vergelijken: Onze top 5

GARDENA Classic 400

GARDENA Classic 400

De luxere variant vergeleken de Gardena 330. Heeft een grotere maaibreedte en geschikt tot 150m2.


Stiga SCM 440 FS

Stiga SCM 440 FS

Een zeer robuuste handgrasmaaier met de meeste functionaliteit. De beste keus voor gazons tot 150m2. Maaibreedte: 40 cm.


Fiskars StaySharp Max

Fiskars StaySharp Max

Een kooimaaier speciaal gemaakt voor de wat grotere tuin (250m2).


Bosch AHM 38

Bosch AHM 38

Geen zin om achteraf te harken? De Bosch AHM 38 komt met opvangbak van maar liefst 25 liter. Gazonoppervlakten (tot 150m2). Maaibreedte: 38 cm.

De 5 Beste Kooimaaiers van dit moment


1. Beste kooimaaier Gardena Classic 400

Specificaties:

 • Aandrijving: handmatig
 • Gazonoppervlakte: 150 m2
 • Maaibreedte: 40 cm
 • Mulchfunctie: Nee
 • Gewicht: 8,9 kg
gardena classic 400

De beste kooimaaier is de Gardena Classic 400. Hiermee maai je gazons tot ongeveer 150m2 weer netjes kort. Deze handmaaier heeft een zeer royale maaibreedte van 40 centimeter. Hierdoor kun je in vrij ruime paden efficiënt jouw gazon maaien.

Beste kooimaaier gardena classic 400 in actie

Een van de grootste voordelen van een kooimaaier, is het feit dat deze ‘contactloos’ kan maaien. Dit houdt in dat het messenwals van de handgrasmaaier en het ondermes elkaar niet raken, waardoor grassprietjes eerst opgetild worden en vervolgens afgeknipt. Dit geeft werkelijk waar een waanzinnige maaiprestatie. Een bijkomend voordeel hiervan, is het feit dat de handmaaier letterlijk geen geluid produceert. Dus als je een keer op zondagochtend het gazon wil bijwerken, kun je dat gerust doen zonder bang te hoeven zijn dat je de halve buurt wakker maakt.

 Wat wij daarnaast ook nog zeer fijn vonden is het feit dat je de maaihoogte zelf kan instellen. Dit kan door middel van maar liefst 4 maaihoogte-instellingen tussen de 12 en 42 millimeter. Je kan hiermee dus zelf bepalen hoe kort je het gras wil maaien. Daarbij zorgde de relatief grote wielen voor veel grip op het gazon en was de kooimaaier zeer wendbaar.

Tot slot is de duwboom van deze Gardena kooimaaier inklapbaar. Dit betekent dat je deze handgrasmaaier ook gemakkelijk en efficiënt kunt opbergen, zonder dat hij al te veel ruimte inneemt in de schuur of garage. Kortom, een uitstekende kooimaaier die in onze kooimaaier test niet voor niets als beste naar voren is gekomen.

gardena 400 duwboom

Gardena Classic 400 vs. Gardena Comfort 400 C

Let op: Naast de Gardena 400 wil ik je graag erop attenderen dat er nog een andere uitvoering van dit model bestaat. Zoals de naam al zegt is deze meer gericht op comfort. Hij is namelijk uitgerust met Comfort elementen die het werk eenvoudiger en aangenamer maken. Zo zit er een steviger handvat op die wat fijner in de hand ligt. Daarnaast wordt die meegeleverd met een kunststof kap die het gemaaide gras uit de kooi naar achteren werpt. Dit voorkomt dat het gras in de rondte vliegt. Ook kan het daarmee makkelijk opgevangen worden in een opvangbak (die er overigens niet standaard bij zit).

Onderstaand zie je een foto van het verschil tussen de Gardena Classic 400 en de Gardena Comfort 400 C.

Disclaimer: Deze Gardena Classic 400 handgrasmaaier is zeer populair. Ik vind het belangrijk om erbij te vermelden dat die vrij vaak is uitverkocht.

Gardena classic 400 naast gardena classic 400 comfort

Voordelen

Fluisterstil door contactloos maaien
Je stelt zelf de maaihoogte in
De duwboom is inklapbaar
Vrijwel geen onderhoud vereist

Nadelen

Achteraf zelf harken
Maaihoogte stel je per wielas in

2: Stiga SCM 440 FS

Specificaties:

 • Gazonoppervlakte: 150m2
 • Mulchingfunctie: Nee
 • Maaibreedte: 40 cm
 • Gewicht: 19,4 kg
stiga scm 440 fs

Op plek #2 staat deze Stiga SCM 440 FS grasmaaier. Uit onze kooimaaier test is dit als een zeer robuuste kooimesmaaier naar voren gekomen waarmee je jouw gazon flink onderhanden kunt nemen. Laat je vooral niet afschrikken door het gewicht. Deze grasmaaier is namelijk ruim 2 keer zo zwaar vergeleken met de Gardena op plek #1. Wij vonden dit echter juist een voordeel! Hierdoor ligt de handmaaier zeer fijn in de hand en staat die stabiel op het gazon.

Stiga SCM 440 FS in gras

Anders dan wat andere bronnen wordt aangeven is deze kooimaaier niet uitgerust met mulchfunctie. Een separate opvangbak is beschikbaar welke voor op de Stiga kooimesmaaier geplaatst kan worden.

Ook deze kooimesmaaier heeft een maaibreedte van 40 centimeter. Dat houdt in dat je in vrij brede paden kan maaien, waardoor je de grasmaaier kan gebruiken om gazons van 150m2 weer helemaal kort te maaien.

Wat wij daarnaast extra fijn vonden aan deze handkooimaaier ten opzichte van het eerste model, is dat je bij deze handgrasmaaier de maaihoogte centraal kunt instellen. Hierbij verzet je met 1 hendel de maaihoogte op de grasmaaier. Ook is die iets ruimer in te stellen vergeleken met het eerste model, namelijk tussen de 25 en 75 millimeter. Net als het eerste model, maait deze Stiga grasmaaier contactloos. Dit betekent een fluisterstille werking. De meegeleverde achterrol verhoogt het gebruikscomfort om het gazon netjes af te werken.

stiga scm 440 fs maaihoogte instelling

Voordelen

Maaihoogte is centraal in te stellen
Staat zeer stabiel op het gazon
Solide bouw

Nadelen

Maait niet buiten de wielen (hoeken en randen gaan lastig)
Moeilijk op te heffen door gewicht

3: Fiskars StaySharp Max

Specificaties:

 • Aandrijving: handmatig
 • Gazonoppervlakte: 250 m2
 • Maaibreedte: 46 cm
 • Mulchfunctie: Ja
 • Gewicht: 23,5 kg
Fiskars StaySharp Max kooimaaier

Heb je thuis een wat groter gazon en wil je toch heel graag een kooimaaier hiervoor gebruiken? Dan raden we zeker deze Fiskars StaySharp Max aan. Deze Fiskars StaySharp kooimaaier heeft wel 2x meer snijkracht vergeleken met standaard kooimaaiers. Ook is deze handmaaier tot wel 60% gemakkelijker te duwen dan andere maaiers. Dit verhoogt natuurlijk de gebruiksvriendelijkheid als je de grasmaaier wat langer achter elkaar moet gebruiken. Daarnaast heeft deze Fiskars StaySharp grasmaaier de grootste maaibreedte vergeleken met alle kooimaaiers uit deze lijst, namelijk 46 centimeter. Dit maakt dat je hem nog prima kunt gebruiken bij gazons tot ongeveer 250m2.

Fiskars StaySharp Max kooimesmaaier groot gazon

Ook over de maaiprestaties van deze grasmaaier waren wij zeer te spreken. Hij maait heel lekker en is gemakkelijk vooruit te duwen zonder al te veel kracht te hoeven zetten. De handgreep is in hoogte verstelbaar, zodat je hem op een voor jouw ideale werkhoogte kan instellen. Ook is de handgreep van de grasmaaier bekleed, wat natuurlijk extra gebruikscomfort biedt.

De maaihoogte is centraal in te stellen tussen de 25 en 100 millimeter. Dit maakt dat je ook vrij lang gras moeiteloos kunt maaien. Wat ons daarnaast nog opviel, is dat deze maaier het ook niet verkeerd doet bij de grasranden

Vaak hebben kooimaaiers wat moeite om de grasranden goed mee te nemen, maar deze kooimesmaaier kwam het dichtst bij de rand van allemaal. Al met al een absolute winnaar voor de grotere gazons ten opzichte van andere kooimaaiers. Dit komt natuurlijk wel met een prijskaartje.

Het alternatief voor dit aantal vierkante meters aan maaioppervlakte zou een elektrische grasmaaier of een accu grasmaaier zijn.

Voordelen

Uitgerust met stalen maaidek en dus zeer robuust
Zit een mulchfunctie op (maar ook opvangbak)
Geen last van verlengsnoeren
Maakt nagenoeg geen lawaai

Nadelen

Aan de zware kant
Niet geschikt voor de kleine tuinen

4: Batavia 7064054 Accu Kooimaaier

Specificaties:

 • Aandrijving: Accu
 • Gazonoppervlakte: 130 m2
 • Maaibreedte: 38 cm
 • Mulchfunctie: Ja
 • Gewicht: 12,9 kg
Batavia 7064054 Accu Kooimesmaaier

Heb je een wat kleiner gazon? Dan is de Batavia 7064054 Accu Kooimaaier wellicht iets voor jou. Doordat die een iets kleinere maaibreedte heeft ten opzichte van de Stiga SCM 440 FS is deze maaier geschikt voor gazons tot ongeveer 100m2. Hij heeft namelijk een maaibreedte van 38 cm (ten opzichte van 40cm bij de Stiga).

In tegenstelling tot traditionele kooimaaiers die handmatig moeten worden aangedreven, is de Batavia 7064054 uitgerust met een krachtige 18V accu. Dit zorgt voor een precieze, effectieve en soepele maaibeurt, bijna zonder geluid. Zelfs als de accu leeg is, kun je moeiteloos doorgaan met maaien dankzij de mogelijkheid om het apparaat op eigen kracht te gebruiken.

Batavia 7064054 Accu Kooimesmaaier in actie
Batavia 7064054 Accu Kooimesmaaier voorkant

Deze kooimaaier is niet alleen krachtig maar ook ontworpen met het oog op gebruiksgemak. Het compacte ontwerp en het inklapbare handvat maken het apparaat gemakkelijk op te bergen, ideaal voor wie ruimte wil besparen. De maaier is onderdeel van het universele MAXXPACK-accuplatform, wat betekent dat je dezelfde accu kunt gebruiken voor verschillende Batavia-gereedschappen.

Met een gewicht van slechts 12,9 kg en afmetingen van 101,8 x 90 x 54,2 cm, is deze maaier zowel lichtgewicht als compact. De accuduur varieert van 12 tot 30 minuten, afhankelijk van de gebruikte accu, en de maaier heeft een onbelast toerental van 890 per minuut. De snijbreedte van 38 cm en een verstelbare snijhoogte van 13 tot 38 mm maken het mogelijk om elk type gazon efficiënt te onderhouden.

Voor extra gemak wordt de Batavia 7064054 accu Kooimesmaaier geleverd met een handige opvangbak, zodat je het gemaaide gras direct kunt verzamelen en afvoeren.

Voordelen

Maaihoogte instelbaar (13 tot 38 mm)
Dual-Function: Kan worden gebruikt als handmaaier en accu maaier
Inclusief opvangbak
universele MAXXPACK-accuplatform (Accu’s kunnnen worden uitgewisseld met andere apparaten

Nadelen

Accu laden kan lang duren

5: Bosch AHM 38

Specificaties:

 • Aandrijving: Handmatig
 • Gazonoppervlakte: 130 m2
 • Maaibreedte: 38 cm
 • Mulchfunctie: Nee
 • Gewicht: 7,3 kg
bosch ahm 38 handmaaier

Tot slot hebben we in deze lijst van Beste Kooimaaier de Bosch AHM 38. Naar onze mening verdiende ook deze een mooi plekje in deze lijst. Dit omdat het een lichtgewicht kooimaaier is, die zeer prijsvriendelijk is waarmee je lekker kunt maaien en standaard geleverd wordt met opvangbak (25 liter). Tezamen met de toch wel vrij ruimte maaibreedte van 38 centimeter, maakt dat dit een zeer solide optie is voor de wat kleinere tuinen tot ongeveer 130 vierkante meter.

Bosch AHM 38 messen

Simpel, snel en comfortabel jouw (stads)tuin weer netjes bijwerken en maaien. Dat is wat deze Bosch AHM 38 kan doen voor jou. De duwboom is op een manier gevormd dat je hem wat makkelijker vooruit kan duwen vergeleken met andere modellen. Daarnaast zijn de wielen uitgerust met tandwielreductie. Dit houdt simpel gezegd in dat het nauwelijks kracht of moeite kost om de maaier vooruit de duwen.

Net als eigenlijk alle andere kooimaaiers uit deze lijst is ook bij deze Bosch de maaihoogte zelf in te stellen tussen de 12 en 40 millimeter.

Voordelen

Budgetvriendelijke optie
Standaard uitgerust met opvangbak
Geruisloos
Ideaal voor de kleinere gazons

Nadelen

Geen mulchingfunctie
Maait niet buiten de wielen

Kooimaaier koopgids

Hopelijk heb je al meer dan voldoende informatie om een goede keuze te kunnen maken. Toch merken wij dat er altijd nog vragen zijn die vaak gesteld worden. Om je een goede keuze te laten maken, vinden we het belangrijk om antwoord te geven op een aantal van deze vragen. Laten we beginnen met de voor- en nadelen op een rijtje te zetten. Dit kan je ook helpen een onderbouwde keuze te maken.

Voordelen kooimaaier

 • Geen verlengsnoer nodig. Je kunt genieten van optimale bewegingsvrijheid doordat je zonder vervelende verlengsnoeren werkt. Daarnaast heb je geen stroompunt in de tuin nodig.
 • Zeer milieuvriendelijk. Van alle soorten maaiers, zijn handmaaiers toch wel de meest milieuvriendelijke grasmaaiers.
 • Fluisterstille werking. Door het contactloos maaien kun je bij wijze van ook op zondagochtend het gras gaan maaien, zonder dat je je bezwaard hoeft te voelen vanwege het geluid.
 • Makkelijk op te bergen. Alle kooimaaiers hebben een inklapbare duwboom. Dit maakt dat je hem vrij eenvoudig kunt opbergen, zonder dat die veel ruimte in beslag neemt.
 • Eenvoudig te vervoeren. Kooimaaiers zijn vaak vrij lichte maaiers die je gemakkelijk kunt vervoeren. Ook de wat zwaardere modellen zijn niet zo ‘log’ als je dit vergelijkt met bijvoorbeeld traditionele grasmaaiers.
 • Mulchfunctie. Niet elke maaier is ermee uitgerust, maar het feit dat er ook kooimaaiers zijn met deze functie is natuurlijk altijd handig als je hier veel waarde aan hecht.

Kooimaaier nadelen

 • Je moet zelf duwen. Daar waar een traditionele grasmaaier wordt aangevoerd door benzine, elektriciteit of een accu, zul je dit type maaier toch echt zelf vooruit moeten duwen.
 • Grasmaaiermes slijpen. Het slijpen van een mes bij een traditionele maaier is wat makkelijker dan bij een kooimaaier. Gelukkig hebben we hier een handig artikel over geschreven: Kooimaaier slijpen. Zeker de moeite waard om die op te slaan als de tijd daar is. We raden namelijk aan zeker één keer per jaar de messen van je (hand)grasmaaier te slijpen.
 • Relatief kleine maaibreedte. Des te breder de maaibreedte van de handgrasmaaier, des te moeilijker het wordt om hem vooruit te duwen. Daarom zijn ze ideaal voor de kleine (stads)tuinen.
 • Maait niet buiten de wielen. Kooimaaiers hebben vaak moeite om nauwkeurig de grasranden mee te nemen. Dit vanwege het feit dat dit type grasmaaier niet buiten de wielen maaien.
 • Gras vliegt alle kanten op. Dit type maaier gooit het gras vaak naar achteren waardoor het tegen je benen aan vliegt.

Mulchfunctie

Wij krijgen ook vaak de vraag of een mulchfunctie het waard is bij een kooimaaier. Dit ligt volledig aan jouw eigen wensen en behoeften. Als je maar een klein gazon hebt van circa 100m2 of kleiner, dan is het bij elkaar harken van het tuinafval slechts een kleine moeite. Een bijkomend voordeel bij een mulchhandmaaier is dat het gras naar voren wordt uitgeworpen. Dit betekent dat het gras niet tegen je benen aan zal komen.

Gewicht

Een andere vraag die we veel krijgen is of het gewicht veel uitmaakt van de handgrasmaaier. In principe moet een sterke kooimaaier zwaar genoeg zijn om een egaal stuk gazon te kunnen maaien en licht genoeg zijn om hem gemakkelijk te vervoeren en op te bergen. De zwaardere kooimaaier types van 20kg of meer liggen super fijn in de hand en maaien fijn, maar bij hellingen is het iets minder leuk. Het tegenovergestelde is ook waar. De lichte varianten maaien wellicht iets minder lekker, maar zijn wel gemakkelijk te vervoeren.

Opvangbak

Een opvangbak bij een kooimaaier kan natuurlijk handig zijn als je er niet op zit te wachten om achteraf alles bij elkaar te harken. Wat je moet weten is dat de opvangbak bij kooimaaiers vaak aan de achterkant zitten. Hierdoor wil het nog weleens gebeuren dat je er per ongeluk tegenaan schopt en dat deze los komt. Daarnaast hoor je sowieso wel vaker dat de opvangbakken vaak niet geweldig gemonteerd zijn, waardoor ze er soms tijdens het maaien vanaf kunnen vallen. Dit is dus iets om op te letten.

Een goed alternatief zijn kooimaaiers waarbij de opvangbak aan de voorkant gemonteerd zit. Hierdoor heb je er eigenlijk minimaal last van tijdens het maaien van het gazon. Daarnaast heb je dan goed zicht op de bak, waardoor je gemakkelijk kunt zien wanneer die vol is.

Kwaliteit van de messen

De kwaliteit van een kooimaaier valt of staat eigenlijk bij de goede werking en kwaliteit van de messen. Uiteraard moeten de messen scherp zijn en ook scherp blijven. Ideaal gezien is de afstand tussen het messenwals en het ondermes zo klein mogelijk, zodat de messen geen contact met elkaar maken, maar wel netjes het gras afsnijden.

Om die reden raden we vaak ook aan om niet voor het goedkoopste model te gaan. Dit is natuurlijk in eerste instantie fijn voor de portemonnee, maar op de lange duur zul je zien dat een goedkope uitvoering het niet waard is. Ze gaan eerder kapot, zijn van slecht materiaal, de messen worden snel bot. Na één of twee jaar zul je alweer een nieuwe moeten kopen. Dan had je beter gelijk een goed model kunnen kiezen.

De luxere variant vergeleken de Gardena 330. Heeft een grotere maaibreedte en geschikt tot 150m2.

Een zeer robuuste handgrasmaaier met de meeste functionaliteit. De beste keus voor gazons tot 150m2. Maaibreedte: 40 cm.

Een kooimaaier speciaal gemaakt voor de wat grotere tuin (250m2).

Geen zin om achteraf te harken? De Bosch AHM 38 komt met opvangbak van maar liefst 25 liter. Gazonoppervlakten (tot 150m2). Maaibreedte: 38 cm.