Beste Robotmaaier Kleine Tuin

28 mei 2023

beste robotmaaier klein gazon

Gardena Sileno Smart City 250

Beoordeling: 4/5beoordeling sterren 4 van de 5

Naar onze mening de beste keuze op het gebied van prijs/kwaliteit. Zeer degelijk gebouwde robotmaaier die jouw gazon er strak bij legt.

robotmaaier klein gazon bosch

Bosch Indego S+ 350

Beoordeling: 4,5/5beoordeling sterren

Een zeer goede tweede keuze. Beschikt over bijzonder veel innovatieve technologieën waarmee die vooral snel & efficiënt het gazon maait.

goedkope robotmaaier

Robomow RX12U

Beoordeling: 4/5beoordeling sterren 4 van de 5

Wij vonden dit de beste optie voor mensen met een wat kleiner budget. Prijsvriendelijk is die namelijk zeker. Al met al geen verkeerde keuze.

Beste Robotmaaier kleine tuin

Zoek je naar de beste robotmaaier voor jouw (kleine) tuin? Wij hebben een grondige test uitgevoerd om de beste robotmaaier voor kleine gazons met elkaar te vergelijken. Aan de hand van dit artikel presenteren we onze bevindingen, zodat jij weloverwogen een keuze kan maken. Uiteraard zijn er talloze voordelen van Robotmaaiers. Toch is het belangrijk dat je weet waar je op moet letten.

Waar moet je op letten?

We kunnen je niet één antwoord geven voor wat de beste keuze is. Dat hangt volledig af van jouw wensen en behoeften.

Bij het oriënteren naar een nieuwe robotmaaier klein gazon is het belangrijk dat je de verschillende opties goed met elkaar afweegt. We hebben dan ook een aantal criteria opgesteld waarmee we de maaiers getest hebben. Dit zijn exact de criteria waar u ook op moet letten. We zetten ze even kort op een rijtje:

 • Maaioppervlakte: Uiteraard staat dat in dit geval eigenlijk al vast. U heeft een klein gazon van 50m2 tot 250m2.
 • Bediening via app: Sommige robotmaaiers zijn via een app te bedienen. Hier kun je bijvoorbeeld maaischema’s invullen en handmatig de robotmaaier starten.
 • Maximale hellingshoek: Als je een oneffen terrein hebt, is het belangrijk dat je let op de maximale hellingshoek. Doorgaans zit deze tussen de 25 en 35% bij dit type grasmaaiers.
 • Geluidsniveau: Ook het geluidsniveau kan bepalend zijn in uw keuze. Wil je lekker in de tuin kunnen zitten terwijl de robotmaaier bezig is? Zoek dan iets van 60db of minder. 58db is te vergelijken met 2 pratende mensen. 65db is te vergelijken met een luide stofzuiger. Hoe dan ook is hij echt veel stiller dan een conventionele grasmaaier.
 • Indeling van het gazon: Als jij paden, kleine vijver of perkjes in je tuin hebt zitten, kan dit soms lastig zijn voor robotgrasmaaiers.
 • Meegeleverde draad: Robotmaaiers werken door meegeleverd ‘perimeterdraad’. Hiermee baken je jouw tuin af zodat de maaier precies weet binnen welke hoekjes die moet maaien. Vaak wordt er te weinig geleverd en zul je wat extra bij moeten kopen. Het installeren met perimeterdraad is tevens een van de grootste nadelen van een robotmaaier.
 • Maaimesjes: Bij de meeste robotmaaiers zitten 3 scharnierende messen. Deze slijten echter wel vrij snel, maar kun je daarentegen ook heel gemakkelijk vervangen.

In grote lijnen zijn dit de criteria waar u op moet letten bij het kopen van een robotgrasmaaier voor een klein gazon.

Over een opvangbak of zak hoeft u zich overigens geen zorgen te maken. Elke robotmaaier werkt met een ‘mulchfunctie’. Dit houdt in dat de robotmaaier dagelijks slechts een klein topje van het gras maait. De fijne snippers blijven achter op het gazon en dienen als natuurlijke meststof voor de bodem. Je hoeft dus achteraf niet te gaan harken of iets dergelijks.

Snel de Beste Robotmaaiers voor een kleine tuin vergelijken

ModelOmschrijvingKopen
Gardena Sileno Smart City 250
Gardena Smart Sileno 500
Naar onze mening de beste keuze op het gebied van prijs/kwaliteit. Zeer degelijk gebouwde robotmaaier die jouw gazon er strak bij legt.Bekijk bij Coolblue
Bosch Indego S+ 350
Bosch Indego 350
Een zeer goede tweede keuze. Beschikt over bijzonder veel innovatieve technologieën waarmee die vooral snel & efficiënt het gazon maait.Bekijk bij Coolblue
Robomow RX12U
Robomow RX12U
Wij vonden dit de beste optie voor mensen met een wat kleiner budget. Prijsvriendelijk is die namelijk zeker. Al met al geen verkeerde keuze.Bekijk bij Bol.com
Bosch Indego XS 300
bosch XS 300
Net als de andere Bosch zit hij bordenvol technologie. Hij beschikt over bepaalde technologie die automatisch maaischema’s adviseert.Bekijk bij Coolblue
Wolf Garten LOOPO S300
robotmaaier klein gazon Wolf Garten LOOPO S300
Deze knalrode Wolf Garten raak je in ieder geval niet kwijt in de tuin. Degelijk gebouwde robotmaaier tegen een scherpe prijs. Zeker niet verkeerd.Bekijk bij Bol.com

1. Gardena Sileno Smart City 250

Beste Robotmaaier Klein Gazon

 • Gazonoppervlakte: 250m2
 • Maaibreedte: 17 cm
 • Maximaal geluidsniveau: 60 db
 • Bediening via app: Ja
 • Gewicht: 14,5 kg
beste robotmaaier klein gazon Gardena Smart Sileno 250

De Gardena Sileno Smart City 250 is de beste robotmaaier voor een klein gazon. Hij neemt al jouw maaiwerk tot 250m2 volledig uit handen. Je kunt de robotmaaier bedienen via een app, individuele maaischema’s opstellen en de maaihoogte zelf instellen. Kortom, de perfecte keuze als je een kleine tuin hebt.

Wanneer de accu leeg dreigt te raken, rijdt hij vanzelf terug naar het laadstation om even een snelle powernap te doen. Vervolgens gaat die vrolijk verder waar die gebleven was. Ideaal dus!

Met de Gardena Smart App is het instellen van de robotgrasmaaier en het aanmaken van maaischema’s zo gepiept. Je hebt overigens ook een ‘normale’ uitvoering, waarbij je de maaier niet met de App kan verbinden. Wij vinden de App echter altijd een grote meerwaarde, omdat je zelf volledig de controle kan houden.

Gardena Smart Sileno 250 laadstation
Gardena Smart Sileno 250 tuin

De maaihoogte stel je eenvoudig in met een handige draaiknop tussen de 20 en 50 millimeter. Smalle doorgangen tussen 2 gazons met een breedte van maximaal 60 centimeter zijn voor deze grasmaaier geen enkel probleem.

Tot slot is hij uitgerust met de ‘SensorControl’ van Gardena. Hierdoor past die automatisch de maaifrequentie aan op de groei van het gazon. De maximale hellingshoek is 35%, dus je kunt hem ook gebruiken als je een wat oneffen gazon hebt.

Voordelen

N

Gardena Smart App (ios & android)

N

SensorControl

N

Je hoort hem bijna niet

N

Makkelijk in gebruik

Nadelen

M

Perimeterdraad is soms iets te weinig

M

Installatie kost wat tijd en moeite

M

Randen zijn soms lastig

2. Bosch Indego S+ 350

 • Gazonoppervlakte: 350m2
 • Maaibreedte: 19 cm
 • Maximaal geluidsniveau: 63 db
 • Bediening via app: Ja
 • Gewicht: 7,5 kg
Bosch Indego 350

Gazonverzorging kan zo eenvoudig en moeiteloos zijn, ook in kleinere tuinen! Ook de Bosch Indego S+ 350 is hierin een uitstekende optie als je een kleine stadstuin hebt van maximaal 300m2.

Het grootste verschil vergeleken met de Gardena op plek 1, is dat deze robotmaaier beschikt over ‘LogiCut’ technologie. Veruit de meeste robotmaaiers maaien simpelweg in willekeurige banen. Deze Bosch brengt eerst het gazon in kaart en bepaalt vervolgens geheel automatisch de meest efficiënte route. Hierdoor is hij ook wat sneller klaar vergeleken met andere robotgrasmaaiers.

robotmaaier die systematisch navigeert
Bosch Indego S 350

Tijdens onze test viel wel op dat hij iets luidruchtiger is dan de Gardena. Het maximale geluidsniveau is namelijk 63db. Dat was in onze ervaring nog prima te doen, maar wel iets om op te letten als je overweegt deze te kopen.

Ook bij deze Indego heb je bij de aanschaf zelf de keuze of je met of zonder app wil. Met de app kun je vanaf iedere locatie zelf maaiprogramma’s instellen en houd je de voortgang van het maaien in de gaten.

Voordelen

N

Bediening via app met Bosch Smart Gardening

N

Auto Calender voor automatische maaiprogramma’s

N

Hellingen tot 27%

N

Uitgebreide handleiding

Nadelen

M

Afhankelijk van indeling tuin, soms te weinig draad

M

Slaat soms kleine plekjes over

3. Robomow RX12U

 • Gazonoppervlakte: 250m2
 • Maaibreedte: 18 cm
 • Maximaal geluidsniveau: 64 db
 • Laadstation: Ja
 • Bediening via app: Nee
 • Gewicht: 7,5 kg
Robomow RX12U

Op plek 3 staat deze Robomow RX12U. We gaan heel eerlijk zijn, tijdens het testen hadden we wat gemixte gevoelens. Aan de ene kant doet deze robotmaaier wat die moet doen, namelijk volautomatisch een klein gazon tot 250m2 onderhouden. Echter, er zitten ook wat nadelen aan. Kijk voor een totaaloverzicht van alle Robomow modellen bij: “Robomow Robotmaaiers“.

Allereerst is het een zeer prijsvriendelijke optie, het is namelijk een goedkope robotmaaier vergeleken met de andere modellen. Van alle robotmaaiers is deze het goedkoopst. Je levert er dan ook wel iets op in. Je kunt hem namelijk niet via een app bedienen. Je zet hem in de tuin en hij gaat gewoon maaien. Wel lekker simpel en gemakkelijk dus. Wat ons daarnaast opviel is dat hij 2 uurtjes mee gaat en vervolgens wel 20 uur moet opladen. Dit is echt een stuk langer vergeleken met de andere robotmaaiers. Tot slot is hij vrij luidruchig (65db).

Al met al kunnen we concluderen dat het echt wel een degelijke maaier is en hij doet wat die moet doen. Als je een kleine tuin hebt, niet al te veel geld wil uitgeven en met niet al te veel hellingen en oneffenheden, is het een prime optie.

Robomow RX12U in tuin

Voordelen

N

Scherp geprijsd

N

Makkelijk in gebruik

Nadelen

M

Werkt traag

M

Maakt relatief veel geluid (64db)

4. Bosch Indego XS 300

 • Gazonoppervlakte: 300m2
 • Maaibreedte: 19 cm
 • Maximaal geluidsniveau: 63 db
 • Bediening via app: Nee
 • Gewicht: 8 kg
bosch XS 300

De volgende robotgrasmaaier in deze lijst voor kleine gazons is de Bosch Indego XS 300. Wat deze maaier speciaal maakt ten opzichte van de andere uit, is dat hij over een ‘AutoCalender’ technologie beschikt. Met behulp van deze technologie brengt de maaier het gazon nauwkeurig in kaart en maakt vervolgens een slimme berekening om het optimale maaiprogramma op te stellen voor de gedefinieerde tuinzone. Dit maakt de Indego XS een ideale kandidaat voor tuinen tot 300m2 met een maximale helling van 27%.

Net als de eerdere Bosch, beschikt ook deze over het ‘LogiCut’ systeem, waardoor een systematisch maaipatroon aanhoudt in plaats van een willekeurig maaipatroon.  Ook hier kun je weer aan de hand van een draaiknop de hoogte zelf instellen op drie verschillende niveaus.

We hebben ook even getest wat er gebeurde als er obstakels op het gazon lagen. De aanraaksensoren zorgen ervoor dat hij op tijd reageert op obstakels en hier keurig omheen rijdt. 

bosch XS 300 mulch
Bosch Indego XS 300 tuin

Wat deze XS300 anders maakt vergeleken met de S+ 350 is dat hij over een stalen maaidek beschikt. Dit maakt het een zeer robuuste robotmaaier die wel tegen een stootje kan. Hij is ook een stuk goedkoper dan de S+ 350. Dit komt voornamelijk omdat die niet over de afstandsensoren en touch sensoren beschikt

Wat tot slot nog belangrijk is om op te merken, is dat deze XS 300 niet over een app beschikt. Door middel van de vele technologieën, had je deze ook niet echt nodig naar onze mening. Toch vinden we het wel belangrijk dit erbij te vermelden. Daardoor is het een uitstekende prijsvriendelijke optie die zonder al te veel poes pas gewoon automatisch het gazon bijhoudt.

Voordelen

N

Geschikt voor gazons tot 300m2

N

Maaihoogte instelbaar

N

Gemakkelijk in te stellen

Nadelen

M

Niet bedienbaar via app

M

Niet genoeg perimeterdraad

5. Wolf Garten LOOPO S300

 • Gazonoppervlakte: 300m2
 • Maaibreedte: 18 cm
 • Maximaal geluidsniveau: 63 db
 • Bediening via app: Ja
 • Gewicht: 7,5 kg
robotmaaier klein gazon Wolf Garten LOOPO S300

Tot slot hebben we de LOOPO S300 van het welkbekende bedrijf Wolf Garten. Ook deze LOOPO was relatief makkelijk in gebruik toen we hem gingen testen. Je stelt gewoon een wekelijks maaiprogramma in en hij vertrekt volautomatisch uit het laadstation en gaat direct voor jou aan de slag. Je kunt hem gebruiken bij maaioppervlaktes van 200 tot 300 vierkante meter.

Wat wel belangrijk is om erbij te vermelden, is dat hij niet over een regensensor beschikt. Dat betekent dus dat wanneer het gaat regenen je hem zelf even naar binnen moet halen. Je kunt hem echter wel via een app bedienen, dus in zoverre maakt dat niet heel veel uit. Via de app kun je namelijk eenvoudig de LOOPO verplaatsen maar ook laten maaien.

Ook de prijs is redelijk aantrekkelijk als je dit vergelijkt met andere robotmaaiers uit deze lijst. Dat heeft met name te maken met de batterij. Dit is namelijk een lood-zuur batterij in plaats van een standaard lithium ion batterij. Deze lood zure batterijen zijn goedkoper, maar doen er ook een stuk langer over om op te laden (16 tot 20 uur). Dat is natuurlijk veel meer in vergelijking met één uurtje laadtijd die van een lithium ion batterij gewend bent. 

robotmaaier kleine tuin WOLF-Garten LOOPO S300

Naast de prijs heeft dit echter nog een bijkomend voordeel, de maaitijd is namelijk ook langer dan andere maaiers. Hij kan namelijk 90 tot 120 minuten achter elkaar maaien.

Al met al is het een prima keuze als je een knalrode robotmaaier wil. Eén ding weet je zeker, je raakt hem in ieder geval niet kwijt.

Voordelen

N

Geschikt voor gazons tot 300m2

N

Maaihoogte instelbaar

N

Gemakkelijk in te stellen

Nadelen

M

Niet bedienbaar via app

M

Niet genoeg perimeterdraad