Beste Verticuteerhark

Inhousopgave

Verticuteerhark kopen

Met een verticuteerhark kun je mossen en dode grassen die zich op het gazon hebben gevormd heel eenvoudig verwijderen. Natuurlijk kun je uren achter elkaar op je knieën zitten en handmatig alle mossen eruit steken, maar ik denk dat je wel iets beters te doen hebt. Je kunt hiervoor beter een verticuteerhark of verticuteermachine voor gebruiken. Hierdoor bespaar je je rug natuurlijk en kun je snel en efficiënt het gazon verzorgen. Heb je een wat kleiner gazon (50m2 tot max 100m2) gebruik dan een hark. Bij een gazon groter dan 50m2 is een verticuteermachine ook interessant. Bekijk daarvoor “Beste Verticuteermachine“. Voor de echt grote tuinen (groter dan 600m2), raden we aan een benzine verticuteermachine aan te schaffen.

Beste Verticuteerhark

Door de dooie mossen en grassen weg te halen met een speciale verticuteerhark, voorkom je verdere viltvorming en mosgroei. Dit is essentieel om een strak, groen en vitaal gazon te blijven behouden. Vocht en de benodigde voedingsstoffen zullen namelijk beter bij de wortels van het gras kunnen komen. Onderaan dit artikel hebben we antwoord gegeven op een aantal van de meest gestelde vragen van het verticuteren, zoals: Hoe vaak moet je verticuteren, wanneer je dit het beste kunt doen en hoe je dit het beste kunt aanpakken.

Verticuteerhark test

Je bent ervan overtuigd dat je een verticuteerhark wil gaan aanschaffen, alleen resteert de vraag “welke?”. Gelukkig hebben wij dit voor jou uitgezocht. Wij hebben een grondige verticuteerhark test en onderzoek uitgevoerd waarbij we diverse verticuteerharken van verschillende merken hebben getest. Zo hebben we gekeken hoe duurzaam het materiaal is van de verticuteerhark is, of de tanden goed en gemakkelijk de grond in gaan, het gebruiksgemak en natuurlijk ook de prijs. Op basis van deze factoren hebben we een lijst met de beste verticuteerharken samengesteld die we in dit artikel gaan presenteren.

Ben je klaar om jouw gazon te gaan verticuteren en te verluchten? Met onderstaande verticuteerharken wordt dit een appeltje-eitje.

Bekijk direct onze best beoordeelde verticuteerharken

De 5 Beste Geteste Verticuteer harken van dit moment

1. Gardena Combisysteem Tweezijdig – Verticuteerhark

Specificaties:

 • Merk: Gardena
 • Werkbreedte: 35 centimeter
 • Gewicht: 857 gram
 • Aanbevolen steellengte: 180 centimeter
 • Geschikt voor combisystem: Ja
Gardena verticuteerhark

De Beste Verticuteerhark is de Gardena Combisysteem Tweezijdige hark. Het is een multifunctioneel gereedschap waarmee je twee vliegen in één klap slaat. Met de wat langere, spitse tanden over een werkbreedte van 35 centimeter, kun je heel gemakkelijk enkele millimeters de grond indringen om op die manier gazonvilt en mos te verwijderen. Maar, zoals je op de foto kunt zien, heeft de verticuteerhark twee zijdes. Draai je dus de verticuteerhark om, dan kun je met de dicht op elkaar staande, afgeronde tanden onkruid, bladeren, tuinafval en zelfs stenen bij elkaar harken. Ideaal dus!

Heb je de verticuteerhark per ongeluk een keer buiten laten staan en is het gaan regenen? Dan hoef je je in ieder geval geen zorgen te maken dat de hark gaat roesten. De tanden van de verticuteerhark zijn namelijk volledig verzinkt en geperst en daarmee corrosiebestendig.

Let op: Wat nog belangrijk is om te vermelden, is dat deze hark werkt met een Gardena Combisystem steel. Als je deze nog niet in huis hebt, zul je deze er apart bij moeten aanschaffen. Echter, dat is een geluk bij een ongeluk. Met deze steel kun je namelijk alle combisystem-gereedschappen van Gardena worden verlengd. Daarnaast zijn de stelen bijzonder licht en zeer stevig, omdat ze van hoogwaardig aluminium zijn gemaakt. Tijdens onze verticuteerhark test merkten we op dat de steel zeer fijn in de hand lag dankzij de geribbelde kunststof ommanteling.

gardena combisystem

Wij adviseren daarnaast om een steel aan te schaffen van rond je eigen lichaamslengte. Voor de meeste zal dit betekenen dat een steel van 180 centimeter meer dan voldoende is.

De Gardena Verticuteerhark is het perfecte stukje tuingereedschap voor de wat kleinere tuinen. Hij is scherp, handig in gebruik en van zeer hoge kwaliteit van een betrouwbaar merk.

Voordelen

Door te werken met een speciale hark heb je een perfecte werkpositie ergonomisch gezien.
Het heeft een comfortabele grip
De stelen kunnen gecombineerd worden met 80 andere tuingereedschappen van Gardena.
Het is een muurvaste verbinding tussen de steel en de kop van de hark.

Nadelen

Geen

2. Wolf Multi-Star UG-M 3 Verticuteer hark

Specificaties:

 • Merk: Wolf Garten
 • Werkbreedte: 30 centimeter
 • Gewicht: 857 gram
 • Aanbevolen steellengte: 170 centimeter
 • Geschikt voor combisystem: Ja
Wolf Garten verticuteerhark

Na de tweezijdige verticuteerhark van Gardena hebben we deze enkelzijdige variant van Wolf Garten. Deze verticuteerhark van Wolf Garten is dus echt alleen bedoeld om te verticuteren. Dat is dan ook de reden dat die qua prijs iets aantrekkelijker is vergeleken met de verticuteer hark van Gardena.

Qua prestaties doet die echter niet onder voor de verticuteerhark van Gardena. Hij is speciaal geschikt voor het grondig reinigen van het gazon van mos en gazonvilt. Daarnaast is deze verticuteerkam voorzien van pendelgelagerde, bewegende verticuteermessen.

Wat deze verticuteerhark nog speciaal maakt ten opzichte van die van Gardena, is dat deze weerhaakjes heeft aan het uiteinden van de spitsen. Hierdoor werken de altijd scherpe en geharde messen grondig en precies.

Qua werkbreedte is die wel iets smaller dan de Gardena op plek #1. Hij heeft namelijk een werkbreedte van 30 centimeter (ten opzichte van 35 centimeter). Ook bij deze verticuteerhark geldt weer dat je de steel er apart bij moet bestellen. We raden aan om de multi-star essenhouten steel aan te schaffen van 170 centimeter. 

WOLF Garten Multistar UG M 3 Verticuteerkam in actie
Wolf verticuteerhark

Hiermee kun je vrijwel oneindige combinaties maken met ander tuingereedschap van Wolf Garten. Gereedschap kan gemakkelijk uitgewisseld worden met een handig klik-systeem.

Wel is de verticuteerhark echt van hoogwaardige kwaliteit. Als basis wordt namelijk gebruik gemaakt van hoogwaardig roestvrijstaal. Dit wordt vervolgens in een bad van zeezout gedompeld voor extra hardheid en stevigheid en bescherming tegen roest. Je zult zien dat na jarenlang verticuteren zal de hark er nog precies hetzelfde uitzien.

Voordelen

Werkt perfect om mos en andere afval tussen het gras te krijgen
Onderdeel van het Wolf Garten multi-star assortiment
Gemaakt van hoogwaardig roestvrij staal

Nadelen

Steel moet je er apart bij aanschaffen

3. Gardena Combisysteem Verticuteerboy

Specificaties:

 • Merk: Gardena
 • Werkbreedte: 32 centimeter
 • Gewicht: 1873 gram
 • Aanbevolen steellengte: 180 centimeter
 • Geschikt voor combisystem: Ja
verticuteerroller Gardena

Zoals je op de afbeelding wel kunt zien, is dit een iets andere verticuteerhark dan de anderen. Uiteraard is het grootste verschil dat deze verticuteerhark handig is uitgerust met wielen. Deze robuuste wielen hebben een speciaal loopvlak en een ondersteunende as. Dit maakt het verticuteren aanzienlijk makkelijker en minder belastend voor uw lichaam vergeleken met een ‘normale’ verticuteerhark. Qua werkbreedte heb je met deze verticuteerboy een middenmaatje te pakken. Hij is namelijk 32 centimeter breed.

De speciale tanden zijn uiteraard weer van roestvrij veerstaal. Deze dringen enkele millimeters het gazon binnen en verwijderen het mos, onkruid en ander tuinafval en gazonvilt effectief en ook duurzaam uit de bodem. Doordat het enkele millimeters het gazon binnendringt, kan er meer lucht, water en andere voedingsstoffen bij de graswortels komen. Dit maakt dat het gras het water en voedsel beter opneemt en daarmee zichtbaar vitaler wordt.

gardena combisystem verticuteerhark
Gardena verticuteerboy

De speciale tanden zijn uiteraard weer van roestvrij veerstaal. Deze dringen enkele millimeters het gazon binnen en verwijderen het mos, onkruid en ander tuinafval en gazonvilt effectief en ook duurzaam uit de bodem. Doordat het enkele millimeters het gazon binnendringt, kan er meer lucht, water en andere voedingsstoffen bij de graswortels komen. Dit maakt dat het gras het water en voedsel beter opneemt en daarmee zichtbaar vitaler wordt.

Voordelen

Comfortabele grip
Hij is zeer makkelijk in gebruik
Met de steel zijn 80 combinaties mogelijk
Er zit geen speling tussen de verbinding

Nadelen

Geen

4. Synx Tools Verticuteerhark

Specificaties:

 • Merk: Synx Tools
 • Werkbreedte: 34 centimeter
 • Gewicht: 1540 gram
 • Steellengte: 150 centimeter
 • Geschikt voor combisystem: Nee
Synx Tools Verticuteerhark

Tot nu toe hebben we verticuteerharken gehad van Gardena en Wolf Garten. Naar onze mening is het ‘grootste’ nadeel dat je hierbij per se een aparte steel moet aanschaffen. Tuurlijk heeft dit ook grote voordelen, zeker als je meer tuingereedschap van een van die twee merken hebt. Maar sommige mensen willen gewoon de beste verticuteerhark waar al een steel aan vast zit, zonder dat deze er los bijgekocht moet worden. Als jij in deze categorie valt, dan raden we deze Synx Tools verticuteerhark aan. Standaard is er een houten steel aan de hark bevestigd van 150 centimeter. Je hoeft deze er dus niet los bij te kopen. Dit maakt het tevens een wat prijsvriendelijkere optie vergeleken met de andere harken.

Synx Tools Verticuteerhark in gras

Qua ‘look and feel’ lijkt deze Synx Tools hark een beetje op de tweezijdige verticuteerhark van Gardena op plek #1. Ook deze is namelijk multifunctioneel inzetbaar, doordat die eigenlijk twee zijdes heeft die je kunt gebruiken om te verticuteren.

Met de scherpe, spitse tanden die wat verder uit elkaar staan kun je de verticuteerhark door het gazon halen om het mos en gazonvilt uit het gras te verwijderen. Met de andere kant van de hark met de tanden die wat dichter bij elkaar staan kun je overig tuinafval, bladeren en zelfs stenen bijeenharken.

Met de scherpe, spitse tanden die wat verder uit elkaar staan kun je de verticuteerhark door het gazon halen om het mos en gazonvilt uit het gras te verwijderen. Met de andere kant van de hark met de tanden die wat dichter bij elkaar staan kun je overig tuinafval, bladeren en zelfs stenen bijeenharken.

Wellicht dat je je afvraagt: is die wel net zo goed als de overige harken? We moeten eerlijk toegeven dat we die van Gardena en Wolf Garten iets fijner vonden werken. Maargoed, dat komt ook weer met een prijskaartje. Waar je je in ieder geval geen zorgen om hoeft te maken is het feit dat de Synx Tools verticuteerhark gaat roesten. Net zoals de andere harken uit deze lijst is die namelijk van roestvrijstaal gemaakt.

Voordelen

Steel is inclusief
Prijsvriendelijke optie vergeleken met andere harken
Roestvrij staal
Multifunctionele hark
34 centimeter werkbreedte

Nadelen

Je kunt de steel niet op ander gereedschap gebruiken
Werkt iets minder fijn dat de hark van Gardena/ Wolf Garten (onze mening)

5. Wolf Garten verticuteerroller UR-M-3

Specificaties:

 • Merk: Wolf Garten
 • Werkbreedte: 30 centimeter
 • Gewicht: 1700 gram
 • Steellengte: 170 centimeter
 • Geschikt voor combisystem: Ja
wolf garten UR-M-3 verticuteerroller

Wolf Garten Verticuteerroller UR-M3

Net als Gardena heeft ook Wolf Garten een rollende verticuteerhark in het assortiment zitten. Dit betreft de Wolf Garten UR-M-3. Een groot voordeel van een verticuteerhark op wielen (dat ook geldt voor die van Gardena), is het feit dat je nooit te diep het gras in harkt. Dit voorkomt dat je het gazon helemaal kapottrekt. Daarnaast maakt het pendelsysteem in combinatie met de aan te sluiten multi-star steel het verticuteren wel echt een makkie.

Daarnaast werken de 10 scherpe en geharde messen met weerhaakjes weer zeer grondig en precies. De werkbreedte is iets kleiner vergeleken met het ‘gemiddelde’ uit deze lijst met beste verticuteerharken, namelijk 30 centimeter. Dit is echter prima voor de wat kleinere gazons.

Voordelen

Scherpe, geharde messen met weerhaakjes
Lichtlopende wielen voor gemakkelijk en eenvoudig gebruik
Voorzien van 10 tanden

Nadelen

Is uiteraard iets duurder dan een ‘normale’ verticuteerhark

Wat moet je weten over de verticuteerhark?

Uiteraard heeft u wellicht nog een aantal vragen over verticuteren en de verticuteerhark. Hieronder zullen we een aantal van de meest gestelde vragen beantwoorden.

Wat is verticuteren?

Simpel gezegd is verticuteren het weghalen van een de viltlaag die in het gazon groeit. Hierbij kun je denken aan mos en dood gras dat tussen de grassprietjes zit. Natuurlijk kun je dat met de hand weghalen, maar dan ben je uren bezig. Met een speciale verticuteerhark hoef je nauwelijks te bukken en deze zijn speciaal gemaakt om dit mos uit het gazon te verwijderen, zonder dat je het gazon beschadigt. Dat doet die door handige spitse tanden met kleine weerhaakjes die aan de verticuteerhark zijn bevestigd. Door hier vervolgens het gazon mee te harken, gaan de tanden enkele millimeters het gazon in. Dood gras en mos wat vastzit zal er vanzelf uitgetrokken worden, terwijl het gazon mooi en netjes intact blijft.

Waarom verticuteren?

Elk gazon heeft weleens te maken met viltvorming. Dit houdt in dat mos en dood gras zich ophoopt op het gazon. Als je hier lange tijds niks aan doet dan verstikt het gazon en gaat het eigenlijk langzaam dood. Dat wil je natuurlijk niet op je geweten hebben. Water, licht en de benodigde voedingsstoffen kunnen namelijk niet meer door de bodem worden opgenomen. Om die reden is het aan te raden minimaal één keer per jaar te verticuteren met een verticuteerhark of verticuteermachine om het gazon vitaal te houden.

Wanneer en hoe vaak verticuteren?

Gelukkig hoef je niet zo vaak te verticuteren. Zoals we hierboven al kort hebben benoemd raden we aan om minimaal één keer per jaar het gazon te verticuteren. Afhankelijk van het gazon kan dit eventueel ook twee keer per jaar worden. Dit is dan uiteraard als je wat meer last hebt van mos dan anderen. Mos houdt niet van de zon en groeit juist veel op schaduwrijke plekken. Als jouw gazon veel in de schaduw ligt, loop je kans dat je het dus vaker dan één keer per jaar moet doen.
We raden aan de eerste keer in april of mei te verticuteren en indien de bodem uit klei of veengrond bestaat mag je het ook nog een keer in september of oktober doen.

Hoe moet je het gazon verticuteren?

Het verticuteren van het gazon is gelukkig geen hogere wiskunde. Voordat je begint raden we aan het gras een keer te maaien, zodat de verticuteerhark makkelijk bij de mossen komen. Vervolgens verticuteer je het gazon eerst in de lengte (in banen) en vervolgens in de breedte. Je doet elk plekje dus 2x en daarmee kruis je elkaar. Op kale plekken raden we aan het gazon direct weer in te zaaien of nieuwe graszoden aan te leggen. Tot slot kun je het gazon nog een keer bemesten, zodat groei en herstel gestimuleerd wordt.

 • Werkbreedte: 34 cm
 • Gewicht: 1540 gram
 • Werkbreedte: 30 cm
 • Gewicht: 857 gram
 • Werkbreedte: 32 cm
 • Gewicht: 1873 gram
 • Werkbreedte: 35 centimeter
 • Gewicht: 857 gram
 • Werkbreedte: 30 cm
 • Gewicht: 857 gram
 • Werkbreedte: 32 cm
 • Gewicht: 1873 gram
 • Werkbreedte: 34 cm
 • Gewicht: 1540 gram
 • Werkbreedte: 30 cm
 • Gewicht: 1700 gram