Beste Zitmaaier

15 april 2023

beste zitmaaier

MTD 92

Beoordeling: 4,5/5beoordeling sterren

zitmaaier vergelijken

Wolf Garten S 96.130 T

Beoordeling: 4,5/5beoordeling sterren

zitmaaier test

Stiga Estate 5092 H

Beoordeling: 4/5beoordeling sterren 4 van de 5

Beste zitmaaier prijs/kwaliteit

Ben jij opzoek naar de beste zitmaaier van dit moment? Of je nou een hele grote tuin hebt of moeite hebt met het vinden van een zitmaaier die bij jouw gazon past, onze kopersgids is alles wat je nodig hebt.

Zitmaaiers zijn natuurlijk bij uitstek geschikt voor grote gazons vanaf ongeveer 1500m2. Echter, het is ook een hele goede optie voor mensen die wat slechter ter been zijn en toch het gazon netjes willen bijhouden.

Het is echter lastig om een goede zit grasmaaier te kiezen, zonder dat je er een aantal hebt kunnen testen. Elk model heeft zo zijn eigen voordelen en unieke kenmerken en eigenschappen. Gelukkig hebben wij al dat onderzoek alvast voor jou gedaan en onze bevindingen op een rijtje gezet. In dit artikel geven we een opsomming van de 5 beste zitmaaiers van dit moment.

Zitmaaiers vergelijken: een handig overzicht

ModelSpecificatiesBeste prijs op
MTD 92
zitmaaier mtd 92
• Maaibreedte: 92cm
• Gazonoppervlakte: 2500m2
• Vermogen: 8.2 pk
Bol.com
Wolf Garten S 96.130 T
WOLF-Garten S 96.130 T Zitmaaier
• Maaibreedte: 96cm
• Gazonoppervlakte: 2000m2
• Vermogen: 8.6 pk
Gereedschapscentrum
Stiga Estate 5092 H
benzine zitmaaier Stiga Estate 5092
• Maaibreedte: 92cm
• Gazonoppervlakte: 4000m2
• Vermogen: 12.3 pk
Gereedschapscentrum
Stiga Combi 1066 HQ
benzine zitmaaier
• Maaibreedte: 66cm
• Gazonoppervlakte: 1500m2
• Vermogen: 4.5 pk
Gereedschapscentrum
Wolf Garten A92.165 H
Wolf Garten zitmaaier
• Maaibreedte: 96cm
• Gazonoppervlakte: 2000m2
• Vermogen: 8.5 pk
Gereedschapscentrum

De 5 Beste Zitmaaiers van 2022

1. 2500m2 – Beste zitmaaier MTD 92

Beste Zitmaaier 2022

Specificaties:

 • Maaibreedte: 92cm
 • Gazonoppervlakte: 2500m2
 • Draaicirkel: 46 cm
 • Vermogen: 8.2 pk
zitmaaier mtd 92

De MTD 92 is de Beste Zitmaaier qua prijs kwaliteit verhouding. Hij is uitgerust met een handige verstelbare zitting waardoor je heel comfortabel over je gazon kunt rijden. Ook zit er vering in de zitting verwerkt, waardoor schokken goed opgevangen worden en je minder snel last krijgt van je rug tijdens het maaien.

Hij heeft namelijk een maaibreedte van maar liefst 92 centimeter en is daarmee geschikt voor grote tuinen tot 2500m2. Hierdoor ligt jouw gazon er weer snel prachtig bij. Hij is écht zeer scherp geprijsd voor wat je ervoor terugkrijgt. Hij is voorzien van een solide MTD-motor 382 1 cilinder motor. Samen met Honda en Briggs & Stratton zijn het de grootste leveranciers van grasmaaier motoren en daarmee van zeer degelijke kwaliteit en uiterst betrouwbaar.

Je kunt kiezen uit 6 versnellingen. Daarnaast heeft die een draaicirkel van slechts 46 centimeter. Dit zorgt ervoor dat je gemakkelijk om paden en bloemperkjes heen kunt draaien en manoeuvreren. Echt een hele mooie maaier dus voor goed en betrouwbaar gazononderhoud.

Voordelen

N

Goede zitmaaier op prijs kwaliteit

N

Korte draaicirkel

N

Scherp geprijsd

Nadelen

M

Motor is één cilinder

2. 2000m2 – Wolf Garten S 96.130 T

Specificaties:

 • Maaibreedte: 96cm
 • Gazonoppervlakte: 2000m2
 • Draaicirkel: 46 cm
 • Vermogen: 8.6 pk
WOLF-Garten S 96.130 T Zitmaaier

Deze Wolf Garten zit grasmaaier maakt het maaien van je gazon super eenvoudig. Waar de MTD 92 het gras opvangt in een opvangbak, is deze Wolf Garten uitgerust met een zij-uitworp. Dat betekent dat je het tuinafval niet hoeft af te voeren maar op het gazon kunt laten liggen. Je hoeft je geen zorgen te maken dat de wielen het gras beschadigen. Er zitten namelijk grasbeschermende wielen onder. Dit zorgt er tevens voor dat de maaier ook geschikt is voor een wat minder egaal maaiterrein. Net als bij de MTD 92 is ook bij deze Wolf Garten de stoel in hoogte verstelbaar voor een comfortabele rit.

Onder de kap zit een krachtige 1 cilinder Briggs & Stratton motor met 8.6 pk aan vermogen. Ook als het buiten al wat schemeriger wordt kun je rustig blijven doormaaien, gezien de maaier voorzien is van koplampen.

Hij is uitgerust met een maaibreedte van 96 centimeter wat hem geschikt maakt voor gazons tussen de 2000m2 en 2500m2. De maaihoogte kun je eenvoudig zelf instellen door middel van 5 instellingen tussen de 30 en 95 millimeter.

Voordelen

N

Ruime maaibreedte

N

Grasbeschermende wielen

N

Comfortabel

Nadelen

M

Geen opvangbak

3. 4.000m2 – Stiga Estate 5092 H benzine zitmaaier

Specificaties:

 • Maaibreedte: 92cm
 • Gazonoppervlakte: 4000m2
 • Draaicirkel: 80cm
 • Vermogen: 12.3 pk
benzine zitmaaier Stiga Estate 5092

Deze zeer krachtige benzinetuintractor is uitgerust met 2 messen en een Stiga V-Twin motor. Deze sterke zitmaaier is voor de mensen die thuis echt een groot gazon moeten onderhouden (circa 4000m2) of bedrijven die landgoederen met enige regelmaat moeten maaien. Vergeleken met alle zitmaaiers uit deze lijst, is deze Stiga uitgerust met de grootste opvangbak. Hij beschikt namelijk over een 290 liter grasopvangbak. Ook heeft die een twee cilinder motor (586 cc), in plaats van een één cilinder motor zoals velen andere zitmaaiers uit deze lijst.

De hydrostatische aandrijving zorgt voor een zeer vlotte en gecontroleerde versnelling en maakt het maaien van grote gazons zeer aangenaam. Ook zit er een zeer aangename Stiga zitting op, waarmee je zonder moeite langere tijd achter elkaar kunt maaien.

Kortom, een échte krachtpatser die grote gazons binnen de kortste keren weer helemaal egaal kan maken. Uiteraard wordt deze zitmaaier ook geleverd met een mulchplug. Wanneer je dus regelmatig moet maaien, dan kun je deze gebruiken voor een net gemaaid gazon zonder grasafval.

Voordelen

N

Geschikt voor de zeer grote gazons

N

Grote opvangbak (290 L)

N

Inclusief mulchplug

Nadelen

M

Niet prijsvriendelijk

4. 1500m2 – Stiga Combi 1066 HQ

Specificaties:

 • Maaibreedte: 66cm
 • Gazonoppervlakte: 1500m2
 • Draaicirkel: 77,5cm
 • Vermogen: 4.5 pk
benzine zitmaaier

Heb je thuis een gazon van ongeveer 1500 vierkante meter? Dan raden wij zeker de Stiga Combi 1066 HQ aan. Hij heeft een wat kleinere maaibreedte vergeleken met de andere zitmaaiers uit deze lijst. Dit maakt dat die ook iets kleiner en compacter is, en dus voor ‘kleinere’ tuinen geschikt is vergeleken met andere zitmaaiers. Tevens is dit een zeer prijsvriendelijke optie.

Qua maaicomfort en maaiprestaties doet die echter helemaal niet onder voor de andere zitmaaiers. Hij wordt namelijk aangedreven door een krachtige Briggs & Stratton motor met 4.5 PK.

Uitgerust met het ‘4-in-1’ kun je zelf kiezen of je het gras opvangt, uitwerpt (achter en zij) of mulchen. Mulchen is handig, omdat je hiermee het gazon voorziet van natuurlijke bemesting. Daarnaast hoef je het tuinafval niet af te voeren, wat weer wat tijd bespaart. Hij wordt meegeleverd met opvangbak van 150 liter, dus ook opvangen is geen probleem. 

Voordelen

N

Relatief ‘kleine’ maaibreedte

N

Scherp geprijsd

Nadelen

M

Niet geschikt voor grote gazons (>1500m2)

5. 2000m2 – Wolf Garten A92.165 H zitmaaier

Specificaties:

 • Maaibreedte: 96cm
 • Gazonoppervlakte: 2000m2
 • Vermogen: 8.5 pk
Wolf Garten zitmaaier

Houd je van luxe en comfort? Dan raden we deze zitmaaier van Wolf Garten aan. Gemakkelijk en plezierig rijden dankzij de hydrostaat aandrijving met handbediende snelheidscontrole. Daarnaast krijg je de mogelijkheid om een tuinslang aan te sluiten om het maaidek efficiënt schoon te maken en te reinigen. Ook is de stoel van de grasmaaier verstelbaar, zit er een bumper een de voorzijde en kun je de grasopvangbak heel eenvoudig legen door middel van een hendel bij de stoel.

Tevens is de zitmaaier uitgerust met koplampen, een vrijhangend maaidek, banden die het gazon beschermen, een verstelbare ergonomische zitting met een hoge rugleuning en tot slot een handige doorstapframe om eenvoudig op en af te stappen. Wij vonden zelf dat qua comfort dit de beste zitmaaier was, maar daar betaal je dan ook weer een prijskaartje voor.

Ook hier zit een krachtige Briggs & Stratton motor in met 8.5 Pk aan vermogen.  De maaihoogte kun je zelf instellen tussen de 30 en 95 millimeter. Daarnaast heeft deze maaier een opvangbak van maar liefst 240 liter. Hierdoor kun je langere tijd achter elkaar doormaaien zonder dat je telkens de bak hoeft te legen.

Voordelen

N

Zeer comfortabele zitmaaier

N

Hydrostatische aandrijving

N

Verstelbare zitting en doorstapframe

Nadelen

M

Prijzig

Welke brandstof gaat er in een zitmaaier?

Alhoewel je natuurlijk gewoon ‘normale’ benzine kunt gebruiken (Euro 95, 98 of E10), raden wij aan om Aspen benzine te gebruiken in plaats van gewone benzine. Met Aspen benzine zorg je ervoor dat je machine gemakkelijker start. Daarnaast is normale benzine vaak maar maximaal één maand houdbaar. Dat betekent dat als je een maand niet het gras hebt gemaaid (bijvoorbeeld in de winter), dat je de benzine moet vervangen. Aspen blijft echter een heel jaar houdbaar.

Tot slot is Aspen benzine een stuk schoner dan gewone benzine. Het bevat vrijwel geen schadelijke stoffen zoals zwavel, benzeen of aromaten. Dit is natuurlijk beter voor jouw eigen gezondheid, maar ook voor de machine. Kortom, wij raden Aspen 4 aan.

aspen4 benzine voor grasmaaier

Aspen 4 zitmaaier benzine

beoordeling sterren 4 van de 5

Hoe kies je de beste zitmaaier?

Er zijn natuurlijk een aantal factoren die jouw koopkeuze kunnen beïnvloeden. Hierbij kun je denken aan de motor, het vermogen van de motor, de maaibreedte en het gebruiksgemak. Aangezien je soms langere tijd achter elkaar op de maaier zit, is ook het comfort van de stoel iets waar je naar zal moeten kijken. Sommige zijn in hoogte verstelbaar en hebben een wat langere rugleuning, de ander heeft dat juist niet.

Je hebt ook zitmaaiers op accu. Onze keuzes rijden allemaal op benzine omdat deze geschikter zijn voor de grote gazons en wat krachtiger zijn. Als jij hier echter minder waarde aan hecht, kun je ook een zitmaaier op accu aanschaffen. Het grote voordeel hiervan is dat ze minder onderhoud vereisen en vaak ook in aanschafprijs voordeliger zijn.

Uiteraard is ook de prijs van invloed. De prijzen kunnen nogal uiteenlopen zoals je wellicht hebt kunnen zien in dit artikel. De goedkoopste uit dit artikel kost circa €1800,-. De duurste kost rond de €4000,-. Dat is nogal een verschil natuurlijk. Weet wel dat een goede zitmaaier onder de €1500,- bijna niet te krijgen is.

Heb je wel echt een zitmaaier nodig?

Ondanks dat je wellicht thuis een groot gazon hebt, kun je je afvragen of een zitmaaier wel echt nodig is. Er zijn namelijk alternatieven die ook geschikt zijn voor (extreem) grote gazons, die ook nog eens een stuk voordeliger zijn. Denk hierbij aan bijvoorbeeld een goede benzinemaaier of een robot grasmaaier.

Uiteraard kennen deze typen grasmaaiers ook weer zo zijn voor- en nadelen. Als het je voornamelijk om comfort en snelheid gaat is de zitmaaier veruit de beste keus. Weet wel dat de meeste benzine grasmaaiers uitgerust zijn met een zelfrijdende functie. Je hoeft zelf dus maar heel weinig kracht te zetten om hem voort te bewegen.

Zowel benzinemaaiers als robotmaaiers zijn vaak voordeliger om aan te schaffen dan een zitmaaier. Daarnaast moet je ook onthouden dat je wel wat ruimte in de schuur/ garage nodig hebt om de zitmaaier kwijt te kunnen.

Hoe onderhoud je een zitmaaier?

Ervoor zorgen dat je de zitmaaier correct onderhoud is natuurlijk super belangrijk als je er lang plezier van wil hebben. Een van de belangrijkste factoren hierin is ervoor zorgen dat je de maaier (en met name het maaidek) goed schoon houdt. Na elke maaibeurt kun je het beste even het maaidek schoonvegen zodat er geen grasklonten meer op zitten. Sommige zitmaaiers komen met een handige aansluiting voor een tuinslang, zodat het maaidek ‘automatisch’ wordt schoongemaakt.

Daarnaast is het altijd handig om voor en na elke maaibeurt even een snelle visuele inspectie te houden. Zitten er geen grote takken tussen de wielen of het maaidek? Zorg ervoor dat je altijd genoeg olie gebruikt, zodat alle onderdelen goed gesmeerd zijn en goed blijven lopen en draaien.

Elk jaar zul je even de bougie moeten testen en eventueel vervangen. Ook het checken van de luchtfilters kan bij een jaarlijkse controle zeker geen kwaad.

Uiteraard kun je dit allemaal zelf doen. Er zijn ook genoeg bedrijven te vinden die dit voor jou kunnen doen.