Bosch Robotmaaier: dit zijn de 7 Beste Modellen

09 mei 2023

Bosch Indego 500 beste keus

Bosch Indego 500

Beoordeling: 4beoordeling sterren 4 van de 5/5

Dit is de beste Bosch robotmaaier voor de middelgrote gazons tot 500m2. Hij zit vol met functionaliteiten voor een perfect gazon.

bosch XS 300 beste voor klein gazon

Bosch Indego XS 300

Beoordeling: 4/5beoordeling sterren 4 van de 5

De XS 300 is de beste keuze als je thuis een wat kleiner gazon hebt van ongeveer 300m2. Er zit geen app bij, maar is wel scherp geprijsd.

Bosch Indego M 700 beste groot gazon

Bosch Indego M 700

Beoordeling: 4/5beoordeling sterren 4 van de 5

Tot slot is de Indego M 700 de beste keuze als je thuis een wat groter gazon hebt van ongeveer 700m2. Gebruik de app om hem te bedienen.

Wil je graag genieten van je gazon zonder dat je elke week het gras handmatig moet maaien? Dat kan! Met een Bosch Indego robotgrasmaaier kun je dat voor elkaar krijgen. Het enige wat je daarvoor hoeft te doen is de robotmaaier eenmalig te installeren. Dat kost even wat tijd, maar dan heb je ook wat! Je kunt dan namelijk volledig genieten van een perfect gazon die automatisch onderhouden wordt. Hierdoor hou jij meer tijd over om leuke dingen te doen.

Bosch is een van de meest betrouwbare merken als het aankomt op het ontwikkelen van robotgrasmaaiers (en ander tuingereedschap). Het is dan ook niet gek dat er maar liefst 2 Bosch robotmaaiers in onze robotmaaier test als beste naar voren zijn gekomen. In dit artikel zullen wij de verschillende modellen van Bosch op een rijtje zetten en hier kort iets over vertellen.

Wat zijn de voordelen van een Bosch Robotmaaier?

Allereerst, wat zijn eigenlijk de voordelen van een Bosch Robotmaaier? Nou, de meest voor de hand liggende is natuurlijk dat je niet meer handmatig het gras hoeft te maaien. Dit wordt uiteraard volautomatisch gedaan, waardoor jij onderaan de streep heel veel tijd bespaart. Daarnaast zul je merken dat je ook minder last hebt van onkruid. Dit komt omdat het gras mooi kort wordt gehouden. Hierdoor krijgt onkruid eigenlijk niet de kans om te groeien. Ook is het zo dat ze veel stiller zijn dan traditionele grasmaaiers. Dus als jij lekker in de tuin wil zitten terwijl de robotmaaier zijn werk doet, dan kan dat gewoon.

Een ander groot voordeel is dat jouw gazon nóg groener zal worden. Hoe dan? Nou, doordat het gras goed wordt bijgehouden, krijgen de kleine grassprietjes ook meer kans om te groeien (doordat ze meer zonlicht krijgen dan normaal). Dit zorgt voor een natuurlijke verdichting van het gazon, en dus zal het groener lijken. Uiteraard is het ook een groot voordeel dat het een zeer milieuvriendelijke optie is én dat je ze eenvoudig kunt opbergen.

Waar moet je op letten bij de aankoop van een Bosch Robotgrasmaaier?

Tijdens het testen van de Bosch Robotmaaiers zijn ons een paar dingen opgevallen. Dit zijn bepaalde overwegingen die jij moet meenemen in jouw keuzeproces als je een Bosch Robotmaaier wil gaan aanschaffen. Hieronder zullen we die even kort toelichten:

  • Gazonoppervlakte. Uiteraard zeer belangrijk als je overweegt een Bosch grasrobot te kopen. Sommige modellen zijn voor de kleinere gazons (300m2), andere voor de wat grotere (700m2).
  • Bediening via de app. Vrijwel elke Bosch robot grasmaaier komt in 2 verschillende uitvoeringen. Eéntje met app en eentje zonder. Dit is iets om over na te denken als jij de bediening via een app belangrijk vindt.
  • Maximale hellingshoek. Als je een oneffen terrein hebt, kan het lastig zijn voor de Indego maaiers om hier overheen te komen. De meeste hebben een maximale hellingshoek tussen de 20 en 27%.

Dit is in het kort waar je op moet letten. Laten we nu kort even kijken hoe je een Bosch Indego kan installeren.

Hoe installeer je een Bosch Robotmaaier?

Vraag je je af hoe je zo’n robot grasmaaier eigenlijk installeert? Geen zorgen, het is namelijk heel simpel. Robotmaaiers werken door middel van een ‘perimeterdraad’. Aan de hand van dit meegeleverde draad zet je jouw gazon af. Hiermee definieer je dus eigenlijk het maaiterrein waarin de robotmaaier zijn werk kan gaan doen. Eventuele perken en vijvers kun je hier ook mee afzetten.

Daarnaast laden ze vanzelf op door een laadstation. Ook deze krijg je erbij. Je zet het laadstation ergens in de buurt van een stroompunt, en de maairobot zal vanzelf naar het laadstation toe rijden als de accu leeg dreigt te raken.

Ben je helemaal enthousiast geworden over de Bosch Indego modellen? Bekijk hieronder dan welke het beste bij jouw gazon past.

Uiteraard is de belangrijkste factor jouw gazonoppervlakte. Bosch heeft dit handig in de naam verwerkt. De Bosch Indego 350 is dus geschikt voor een gazonoppervlakte van 350m2.

Bosch Robotmaaiers: een overzicht

bosch indego 700 in tuin

De Bosch Indego robotmaaiers zijn geschikt voor de tuinen tussen de 300m2 en 700m2. Een van de populairste is de XS300. Dit is namelijk een prijsvriendelijk model die je kunt gebruiken voor gazons tot 300m2.

Hieronder zullen we per model even kort vertellen wat er zo speciaal aan is en wat ons is opgevallen tijdens het testen.

1. Bosch Indego 300 XS

Zoals we eerder al aangaven komen vrijwel alle modellen in 2 uitvoeringen. Een met app en eentje zonder. Het enige model waar dat niet voor geldt, is deze Indego 300 XS. Standaard zit hier dus geen app om waarmee je de robotmaaier kunt bedienen. Dit heeft zo zijn voor- en nadelen. Het voordeel is dat het om die reden een vrij simpele robotmaaier is die ook nog eens zeer scherp geprijsd is.

Deze Indego is met zijn maaibreedte van 19 centimeter geschikt voor gazons tot 300m2 en is daarmee de perfecte keuze als je zoek naar een maaier voor een wat kleiner gazon. Uiteraard zijn er nóg goedkopere alternatieven, maar dan ga je ook flink inleveren op kwaliteit.

Ook zul je nooit met een opvangbak of iets dergelijks hoeven werken wanneer je van een robotmaaier gebruik maakt. Ze werken namelijk allemaal met een ingebouwde ‘mulchfunctie’. Dit houdt in dat elke dag er een klein topje van het gras wordt gehaald. Hierdoor blijven de fijne snippers over die op het gazon blijven liggen. Dit vormt een ‘mulchlaag’ en heeft talloze voordelen. Zo dient het als natuurlijke meststof voor het gazon.

bosch XS 300 mulch

Ook zit er een diefstalbeveiliging op. Zodra je hem optilt of kantelt, stoppen de messen met draaien. Als je hem voor langere tijd optilt of hebt gekanteld, zul je hem moeten ontgrendelen met een pincode. Hierdoor zal die onbruikbaar zijn totdat de pincode weer is ingevoerd.

bosch XS 300

Bosch Indego XS 300

beoordeling sterren 4 van de 5

2. Bosch Indego 350

De volgende maaier uit deze lijst is de Bosch Indego 350. Dit is een perfecte keuze als je thuis een gazon hebt van ongeveer 350 vierkante meter.

Wat daarnaast nog bijzonder is aan Bosch robotmaaiers ten opzichte van andere merken, is dat ze systematisch maaien. De meeste grasrobots maaien namelijk compleet willekeurig zonder enige logica. Die van Bosch maken gebruik van ‘LogiCut’ technologie. Dit is technologie waarmee ze eerst het gazon nauwkeurig in kaart brengen. Vervolgens berekenen ze automatisch het meest efficiënte maaipad. Hierna zullen ze in paralellen banen het gazon netjes onderhouden. Door deze technologie zijn ze tot wel 40% efficiënter vergeleken met maaiers van andere merken.

robotmaaier die systematisch navigeert

Om het gazon netjes te onderhouden, maakt de maaier gebruik van 3 scharnierende messen. Deze zijn ook nog eens in hoogte verstelbaar. Ook heeft die een maaibreedte van 19 centimeter, net als de XS 300.

Na ongeveer 45 minuten wordt het voor deze Indego 350 tijd voor een powernap. Hij keert dan terug naar het laadstation, waar die gedurende 45 minuten weer zal opladen.

Met de ‘MultiSensor’ kan deze Indego obstakels ‘zien’. Robotmaaiers van andere merken werken vrijwel allemaal met botssensoren. Deze Indego kan echter tijdig de obstakels zien en rijdt er vervolgens rustig omheen om daarna zijn maaitraject weer te vervolgen.

Hij maait met een maximaal geluidsniveau van 63db. In onze ervaring is dit prima te doen. Tijdens het maaien kun je dan ook gerust gewoon buiten gaan zitten.

Tot slot beschikt hij ook over een aantal handige extra functies. Denk hierbij aan de ‘SpotMow’ functie. Hiermee kun je kleine stukjes grasmaaien die speciale aandacht nodig hebben (denk aan onder de trampoline).

Bosch Indego 350

Bosch Indego 350

beoordeling sterren

3. Indego S+ 350

Lijkt het je toch wel heel erg leuk als je de robotmaaier met een app kan bedienen? Dan kies je voor de S+ uitvoering. Net als de normale 350, kun je deze dus gebruiken voor gazons tot ongeveer 350m2.

Je kunt deze maaier bedienen met de Bosch Smart Gardening app. Deze kun je downloaden voor iOS, Android maar ook voor Windows. Je kunt hiermee van iedere locatie ter wereld in principe de robotmaaier bedienen. Daarnaast is de app voor nog meer dingen handig. Je kunt namelijk in de app individuele maaischema’s instellen. Hiermee kies je dus voor jou de ideale momenten om gras te gaan maaien (bijvoorbeeld als jij naar je werk bent of in de nacht). Met de app kun je ook de voortgang van het maaien in de gaten houden. Als kers op de taart kun je precies zien wanneer jouw robotmaaier onderhoud nodig heeft. 

Bosch Indego S 350

Met gebruik van de app kun je dus ook de levensduur ervan verlengen. Tot slot kun je de maaier ook nog eens bedienen met je stem. Hij is namelijk compatibel met Alexa van Amazon.

Verder zijn de specificaties van deze maaier eigenlijk hetzelfde als de normale 350. Hij heeft een maaibreedte van 19 centimeter. De maaihoogte kun je zelf instellen met een draaiknop tussen de 20 en 60 millimeter. Hij produceert maximaal 63db en heeft een maximale hellingshoek van 27%.

Deze S+ 350 is daarmee gewoon een uitstekende keuzes voor mensen die van technologie houden en een gazon hebben van niet groter dan 350m2.

Bosch Indego 350

Bosch Indego S+ 350

beoordeling sterren

4. Bosch Indego S 500

We gaan nu een stapje omhoog. De Bosch Indego 500 is namelijk geschikt voor de gazons tot 500m2. Dat is dus ietsje meer vergeleken met de 350 modellen.

Net als de Indego 350 modellen brengt hij allereerst het gazon in kaart om vervolgens de meest efficiënte maairoute te berekenen.

Wat maakt deze Indego 500 dan anders? Een van de dingen die deze 500 uitvoering meer biedt, is het feit dat je hem simpelweg kan gebruiken met een Bosch ‘Power For All’ accu. Dat betekent dat je de meegeleverde accu ook kunt gebruiken voor ander tuingereedschap van hetzelfde accu platform. Dat is natuurlijk een groot voordeel als je al meer spullen van Bosch hebt.

Bosch Indego S 500 laadstation

Qua specificaties doet die niet heel erg onder voor de Indego 350 modellen. Hij is gewoon net ietsje beter. Zo heeft die een maaibreedte van 19 centimeter en is de maaihoogte instelbaar in 3 standen tussen de 30 en 50 millimeter.

Ook is hij iets robuuster. Hij heeft namelijk een metalen maaidek vergeleken met een kunststof maaidek bij de 350 uitvoeringen.

Bosch Indego S 500

Bosch Indego S 500

beoordeling sterren

5. Indego S+ 500

Ook hier kun je weer aan de naam herkennen dat het om een uitvoering gaat die je mét app kunt gebruiken. Ideaal natuurlijk voor mensen die technologie leuk vinden.

Wat daarnaast nog bijzonder is aan deze S+ 500 is de ‘SmartMowing’ functie. Door deze technologie kan de robotmaaier rekening houden met weersvoorspellingen. Als je bijvoorbeeld een maaischema hebt die zegt dat de Bosch robotmaaier om 15:00 moet gaan maaien, maar hij ziet dat het dan gaat regenen, dan zal die later starten. Het heeft namelijk geen zin om nat gras te gaan maaien.

Qua specificaties is die eigenlijk identiek aan de normale uitvoering.

Bosch Indego S 500

Bosch Indego S+ 500

beoordeling sterren

6. Bosch Indego M(+) 700

Ook de Indego 700 komt weer in een uitvoering mét en zonder app. Maar we denken dat je het verhaal wel snapt nu, dus deze behandelen we even samen. De Indego 700 (het zit al in de naam) is een uitstekende keuze voor mensen met een gazon van ongeveer 700m2.

Ook hier werkt de maaier weer aan de hand van 3 scharnierende messen en een maaibreedte van 19 centimeter.

Alle Bosch Indego Robotmaaiers maken gebruik van een ‘Auto Calendar’ functie. Dit is technologie van Bosch waarmee de maaier automatisch het beste maaiprogramma kan adviseren. Ook kan hij kijken hoe vaak en wanneer het programma het beste uitgevoerd kan worden. Uiteraard is dit optioneel en kun je ook gewoon handmatig (of via de app) maaiprogramma’s installeren. Toch is het wel handig, omdat je er op die manier nóg minder tijd aan hoeft te besteden.

Bosch Indego M 700

Bosch Indego M 700

beoordeling sterren
Bosch Indego M+ 700

Bosch Indego M+ 700

beoordeling sterren

Bosch Indego: de conclusie

Is de Bosch Indego het waard? Naar onze mening wel! Het is écht een uitstekende maaier die bomvol met technologie zit om jou zoveel mogelijk werk uit handen te nemen. Heb je liever toch een andere robotmaaier? Kijk dan eens bij de Gardena robotmaaiers of de Robomow robotmaaiers.