Bougie grasmaaier: hoe testen, vervangen & schoonmaken?

Heb je problemen met je bougie? Vraag je je af hoe je deze kunt vervangen of schoonmaken en wanneer je dit het beste kunt doen?

Lees dan gauw verder. In dit artikel geef ik antwoord op al je vragen.

Hoe test je de bougie van je grasmaaier?

Je kunt de bougie testen met een vonkentester. De elektroden van een bougie moeten scherpe, rechte zijkanten hebben en overal even dik zijn. Ook moet de bougie goed schoon zijn. Hoe langer je een bougie gebruikt en hoe smeriger deze is, des te slechter zal je grasmaaier starten.

Bekijk hier: Vonkentester.

Wanneer bougie van grasmaaier vervangen?

De bougie van een grasmaaier is na 2 tot 3 jaar aan vervanging toe. Vervang de bougie daarnaast als je grasmaaier zeer slecht of helemaal niet start. Als de motor niet lekker draait of je verbrandt meer benzine dan normaal is hij ook aan vervanging toe.

Hoe maak je de bougie van je grasmaaier schoon?

Verwijder de bougie allereerst uit de grasmaaier. Gebruik een staalborstel om de bougie schoon te maken. Maak je bougie NOOIT schoon met schuurmiddel. Controleer vervolgens of de afstand tussen de elektroden goed is afgesteld. Hoe je dit precies doet kun je lezen in de handleiding van jouw grasmaaier.

bougie van een grasmaaier

Hoe stel je de elektrodeafstand van een bougie af?

Kijk in de handleiding wat de juiste elektrodeafstand is en controleer of deze goed is afgesteld. Gebruik daarvoor eventueel een afstandmeter munt. Gebruik vervolgens een voelermaat om de onderste elektrode te verbuigen. Je kunt de efficiëntie van de motor optimaliseren als de afstand precies goed staat.

Wat gebeurt er als je de verkeerde bougie gebruikt?

Als je een verkeerde bougie gebruikt zal de grasmaaier zeer waarschijnlijk niet starten. Als die wel start heb je kans dat die vrij snel afslaat. Dit kan ervoor zorgen dat de motor in de toekomst ook moeilijker start. Bekijk daarom altijd in de handleiding van je grasmaaier welke bougie je moet hebben.

Conclusie

Wil je grasmaaier simpelweg niet starten? Wellicht dat we je dan met dit artikel verder kunnen helpen: Grasmaaier start niet: 5 oorzaken en oplossingen.

Is je grasmaaier simpelweg aan zijn einde en was je toch al aan het overwegen om een nieuwe aan te schaffen? Wellicht dat je wat hebt aan een van onze onderzoeken:

Heb je aanvullende vragen of problemen met je bougie? Stuur ons een berichtje en wellicht dat we je verder kunnen helpen!