Elektrische grasmaaier onderhouden: hoe doe je dat?

Elk jaar krijgen grasmaaiers weer een klap te verduren van al het grasmaaien. Jouw elektrische grasmaaier moet in goede conditie zijn en blijven om ervoor te zorgen dat die zo lang mogelijk meegaat.

Benzine grasmaaiers hebben veel meer onderhoud nodig dan elektrische grasmaaiers. Toch moet je elk jaar in ieder geval een aantal basis onderhoudstaken aan je elektrische grasmaaier verrichten. In dit artikel behandelen we de belangrijkste onderhoudstips voor jouw elektrische grasmaaier.

Onderhoud vóór het grasmaaien

Praktische Tip

Elke grasmaaier is verschillend. Voordat je aan het onderhoud begint kun je het beste even de handleiding snel doorlezen.

Voordat je het gras gaat maaien zijn er altijd 3 dingen die je moet controleren:

 • Controleer het snoer. Bekijk of er geen beschadigingen te zien zijn aan het snoer. Beschadigde snoeren kunnen voor kortsluiting zorgen.
 • Verwijder stenen, takken en andere obstakels van het gazon. Deze voorwerpen kunnen het maaimes van de grasmaaier beschadigen. Daarnaast kunnen stenen bijvoorbeeld onder de grasmaaier weg schieten wat voor gevaarlijke situaties kan zorgen.
 • Bekijk het maaidek en maaimes. Bekijk of er geen grote grasklompen in het maaidek zitten en of het maaimes niet beschadigd is.
Black & Decker BEMW451BH-QS aan het maaien

Onderhoud ná het grasmaaien

Als je klaar bent met maaien, zijn er ook 3 dingen die je moet controleren:

 • Haal de stekker uit het stopcontact. Wacht tot de messen stoppen met draaien.
 • Maak het maaidek schoon. Dit kun je het beste even doen met een borstel. Gebruik in ieder geval geen water. Dit kan de motor beschadigen.
 • Controleer of de schroeven en bouten goed vast zitten.
grasmaaier mes

Elektrische grasmaaier winterklaar maken

Vaak eindigt het maaiseizoen zo rond oktober. Dan wordt de temperatuur lager, waardoor het gras niet meer groeit en in een soort ‘rustmodus’ gaat.

Dit zijn de onderhoudstaken die je aan je elektrische grasmaaier kan verrichten aan het einde van het seizoen:

 • Maaidek schoonmaken. Het maaidek is de onderkant van de grasmaaier waar de maaimessen zitten. Je kunt het eigenlijk niet missen, want het zal waarschijnlijk helemaal vol zitten met grasklonten. Eigenlijk zou je het maaidek in ieder geval elke 2 `a 3 maaibeurten moeten schoonmaken. Gebruik een harde borstel om het maaidek schoon te maken. Gebruik GEEN water. Water kan in de motor terecht komen, waardoor die kan gaan roesten.
 • Maak de grasmaaier schoon. Het maaidek is het belangrijkst, maar het kan geen kwaad om ook de rest van de grasmaaier even schoon te vegen met een borstel.
 • Smeer de wielen in. Gebruik hiervoor bijvoorbeeld WD-40 of Siliconenspray. De meeste wielen zijn uiteraard van plastic, maar het wiel zit vaak vastgemaakt met metaal. Het kan geen kwaad om dit zo nu en dan in te smeren.
 • Smeer het mechanisme waarmee je de maaihoogte instelt. Net als de wielen is het belangrijk dat dit mechanisme goed blijft werken.
 • Controleer de schroeven en bouten. Het maaien van je gras kan voor veel vibraties zorgen. Deze vibraties kunnen er soms voor zorgen dat bepaalde schroeven en bouten los komen te zitten. Bekijk dus of er iets los zit en draai het eventueel weer vast.
 • Slijp het maaimes. Ook is het aan te raden om elk jaar het maaimes een keer te slijpen. Een bot mes kan het gazon namelijk serieus beschadigen. Gelukkig hebben we een artikel (met afbeeldingen) geschreven die uitlegt hoe je dat aanpakt. Lees daarvoor: “Hoe slijp je het mes van een grasmaaier”.
 • Gebruik perslucht om de maaier schoon te spuitenPerslucht is een veilige manier om elektrische apparaten schoon te maken. Het wordt bijvoorbeeld ook veel gebruikt bij het schoonmaken van computers en laptops. Je blaast hiermee alle stofdeeltjes en grassnippers weg. Gebruik perslucht voor de accu, motor en andere uitgangen.
elektrische grasmaaier opbergen

Elektrische grasmaaier accu onderhouden

Uiteraard heb je ook elektrische grasmaaiers die op een accu werken in plaats van met een stekker. Ook de accu vereist het nodige onderhoud.

De accu is in feite het hart van je elektrische grasmaaier. Zonder de batterij kun je simpelweg niet grasmaaien. Dit is hoe je de accu van je elektrische grasmaaier onderhoud:

 • Inspecteer de accu voordat je hem opbergt. Bekijk of er op de buitenkant van de accu deukjes, breuken of andere beschadigheden te zien zijn. Accu’s vallen vaak onder de garantie. Dus als je er op tijd mee bent kun je eventueel een nieuw aanvragen.
 • Bewaar ze op kamertemperatuur. Een garage is in principe prima als het maar enigszins goed geïsoleerd is. Als je ze onder te koude temperaturen bewaard, gaat de levensduur heel snel achteruit.
 • Laad de accu helemaal op. Voordat je de accu’s opbergt is het raadzaam om de accu nog een keer helemaal op te laden.
accu van een grasmaaier

Conclusie

Volg deze tips om jouw elektrische grasmaaier perfect te onderhouden. Als het maaiseizoen weer begint kun jij direct beginnen.

Ben je toe aan een nieuwe grasmaaier? Bekijk dan: