Elektrische Grasmaaier start niet: dit is wat je kan doen

Elektrische Grasmaaier start niet? Er gaat niets boven een gazon dat er perfect bij ligt. Iedereen wordt blij van de geur van vers gemaaid gras op een mooie zonnige dag. Echter, dit is allemaal niet mogelijk zonder een goede elektrische grasmaaier. Het is dan ook zeer vervelend als jouw trouwe elektrische grasmaaier je in de steek laat.

In dit artikel delen we de voornaamste redenen waarom je elektrische grasmaaiers niet wil starten. Uiteraard behandelen we ook wat je eraan kan doen.

5 redenen waarom je elektrische grasmaaier niet start.

Dit zijn de 5 voornaamste redenen waarom je elektrische grasmaaier niet wil starten:

  • Het snoer is beschadigd.
  • Kabels zitten los in de elektrische grasmaaier.
  • De ventilatieopeningen zijn verstopt.
  • Er is iets mis met de startschakelaar.
  • Er is iets mis met de motor.

1. Beschadigd snoer

beschadigd snoer

De meest voorkomende reden dat een elektrische grasmaaier niet meer wil starten, is een kabel die van binnenuit is beschadigd. Dit kan bijvoorbeeld gebeuren doordat je er constant aan loopt te trekken, verplaatsen en slepen tijdens het maaien van je gras. De kans is groot dat je de beschadiging aan de kabel niet met het blote oog kan zien.

Een andere reden kan zijn is dat er duidelijk een scheur of beschadiging in de kabel zit. Dit kan bijvoorbeeld gebeuren als je gehaast het gras hebt gemaaid en per ongeluk over de kabel bent gereden.

Het goede nieuws is dat de meeste mensen wel een extra verlengsnoer in de garage hebben liggen.

2. Kabels zitten los

Een andere oorzaak kan zijn dat de kabels niet beschadigd zijn, maar simpelweg los zitten in de grasmaaier.

Inspecteer daarom de grasmaaier goed en bekijk of alle uiteinden van de kabels stevig vastzitten in de elektrische grasmaaier.

elektrische grasmaaier kabels
grasmaaier verstopt

3. Ventilatieopeningen zitten verstopt

Een andere veelvoorkomende oorzaak voor het niet starten van elektrische grasmaaiers is dat bepaalde ventilatieopeningen of de opvangbak verstopt zitten. Zowel elektrische- als benzine grasmaaiers hebben deze. Ze kunnen verstopt zitten met grasklompen, modder en andere viezigheid. 

De makkelijkste oplossing is om de kap van de grasmaaier eraf te halen en hem even goed schoon te maken. Als je de kap niet helemaal kan verwijderen, kun je perslucht gebruiken om hem schoon te spuiten. Kijk of er andere openingen zijn die verstopt kunnen zitten.

4. Startschakelaar reageert niet

Met de startschakelaar start je in feite de grasmaaier. Als je vermoedt dat hier het probleem ligt, controleer dan eerst deze 3 dingen:

  • Controleer dat het niet de kabel is. Hiermee bedoelen we de kabel die van de startschakelaar naar de maaier loopt. Is deze beschadigd of geheel intact?
  • Controleer of er stroom op staat. Als de maaier bij wijze van 1 seconde aanspringt en daarna er gelijk mee ophoudt, weet je in ieder geval dat er stroom op staat.
  • Er zit helemaal geen stroom op. Als de maaier helemaal niet start is de kans aanwezig dat het met de startschakelaar te maken heeft. Je kunt een nieuwe bestellen op internet en deze zelf of door een professional laten vervangen.

5. Er is iets mis met de motor

Als je alle stappen al hebt doorlopen kan het zijn dat er iets mis is met de motor. Dit is vaak echter vrij prijzig. Je kunt dan beter een nieuwe elektrische grasmaaier aanschaffen.

Praktische Tip: Is de elektrische grasmaaier simpelweg op en ben je opzoek naar een nieuwe? Bekijk dan: “De Beste Elektromaaiers van 2024”.

Dit is hoe je een elektrische grasmaaier repareert die niet start:

Stap 1: Controleer of het verlengsnoer is aangesloten

Als je een redelijk groot gazon hebt, kan het zomaar zijn dat je hem er per ongeluk hebt uitgetrokken tijdens het grasmaaien.

Stap 2: Probeer een ander stroompunt

Probeer eventueel een ander stroompunt of ander verlengsnoer. Hiermee elimineer je dat het niet starten van de elektrische grasmaaier daarmee te maken kan hebben.

Stap 3: Leeg de opvangbak

Ontkoppel de opvangzak en gooi het gemaaide gras alvast weg. Soms kan het zijn dat een elektrische grasmaaier niet wil starten als het systeem detecteert dat de opvangbak vol zit.

Stap 4: Controleer of het kinderslot er niet op zit

Veel elektrische grasmaaier komen met een soort van kinderslot. Vaak is het een hendel bij de duwboom of een andere knop.

Stap 5: Haal de maaier van de stroom af en bekijk het maaidek

Tot slot kun je de grasmaaier van de stroom afhalen en het maaidek inspecteren. Controleer dat er geen grote grasklompen of takken/ stenen vast zitten.

verstopt maaidek grasmaaier

Conclusie

Heb je geconcludeerd dat de grasmaaier gewoon kapot is? Dan wordt het misschien wel tijd voor een nieuwe. Gelukkig hebben wij de beste alvast voor je op een rijtje gezet. Lees bijvoorbeeld: “Onze top 5 elektrische grasmaaiers”.

Ben je helemaal klaar met dat verlengsnoer en wil je liever een maaier op accu? Lees dan: “Beste grasmaaiers op accu”.