Gardena Handmaaier kopen? Dit zijn de 3 beste modellen

15 mei 2023

gardena 330 beste budget

Gardena 330

Beoordeling: 4,5/5beoordeling sterren

Ben je opzoek naar een degelijke handmaaier en heb je een gazon van ongeveer 80m2? Kies dan deze Gardena 330.

gardena classic 400 beste prijs kwaliteit

Gardena Classic 400

Beoordeling: 4,5/5beoordeling sterren

Heb je een iets groter gazon, zo rond de 150m2? Dan is de Gardena Classic 400 de perfecte keuze voor jouw gazon.

gardena comfort 400 c meeste opties

Gardena Comfort 400 C

Beoordeling: 4,5/5beoordeling sterren

Ben je iemand die het belangrijk vindt dat de maaier lekker in de hand ligt tijdens het maaien? Kies dan de comfort optie.

Wil je graag een Gardena Handmaaier kopen? In het afgelopen jaar zijn er veel handgrasmaaiers bijgekomen. Dat komt omdat ze steeds populairder worden.

Gardena is een van de meest betrouwbare merken als het op tuingereedschap aankomt. Daarom hebben we onderzoek gedaan naar de beste Gardena handgrasmaaiers. In dit artikel vind je de resultaten van onze test.

Waarom een Gardena Handmaaier?

Pas als je een bepaald product zelf gebruikt kun je er werkelijk over oordelen. Dat is dan ook de reden dat wij dit voor jou alvast hebben gedaan! Aan de hand van onze eigen reviews en de ervaringen van gebruikers zullen we aangeven wat de Gardena handmaaiers zo speciaal maakt. Bekijk hieronder onze Gardena handmaaier review.

Maaikwaliteit

Uiteraard is een van de eerste dingen waar we naar gekeken hebben de maaikwaliteit van de handgrasmaaier. Het zal je wellicht verbazen, maar een handgrasmaaier geeft het mooiste maairesultaat van alle verschillende soorten grasmaaiers.

Dit komt omdat in tegenstelling tot conventionele grasmaaiers, een handgrasmaaier grassprietjes optilt en afknipt. Dit geeft echt een bijzonder strak resultaat.

gardena 330 in het gras

Gemakkelijk voort te bewegen en te sturen

Door de grote wielen die op deze handgrasmaaier zitten is het heel gemakkelijk om te sturen. Dat wordt tevens gebruikt door de gebruikers. Daarnaast wegen de handgrasmaaiers van Gardena bijna niks. Het voortbewegen is dus letterlijk een eitje.

Super stil grasmaaien

Een van de dingen die ons opviel was het geluid. Of beter gezegd, het gebrek daaraan. Veel handgrasmaaiers zijn tegenwoordig ‘contactloos’. Dit is een nieuwe techniek waarbij de messenwals en het ondermes elkaar niet raken. Hierdoor is hij écht fluisterstil. Ook dit helpt met het eenvoudig voortbewegen van de maaier.

Dit is een hele verbetering ten opzichte van de oude handgrasmaaiers. Veel mensen (wij eerst ook) hebben nog een beeld in hun hoofd van een oude verroeste en ratelende handmaaiers die enorm veel geluid maakt. Gelukkig is dat echt verleden tijd. Deze nieuwe modellen zijn supermodern, gemakkelijk te gebruiken en produceren nauwelijks geluid.

gardena handgrasmaaier

Milieuvriendelijk

Vergeleken met alle (traditionele) grasmaaiers, is de handmaaier het meest milieuvriendelijk. Je hoeft namelijk geen stroom of benzine te gebruiken om de handmaaier te gebruiken. Hij stoot dus niks uit. Hiermee houd je het gazon groen en gezond, het hele jaar door.

Instelbare maaihoogte

Uiteraard hebben we ook even gekeken hoe makkelijk het is om de maaihoogtes in te stellen en hoeveel standen er zijn. De handgrasmaaiers van Gardena kun je instellen in 4 verschillende maaihoogtes. Je kunt hierbij zelf kiezen tussen 12, 22, 32 of 42 millimeter (te zien op de afbeelding hiernaast). Zo houd je altijd zelf de controle hoeveel je van het gras af wil halen en hoe kort je het maait.

Je stelt hem in door middel van de oranje knop die je op de afbeelding ziet. Hiermee kun je gemakkelijk van stand wisselen.

gardena handmaaier

Makkelijk schoon te houden

Tot slot geven gebruikers aan dat deze maaimachine ook gemakkelijk schoon te houden is. Hij beschikt namelijk over een ‘anti-kleef coating’. Hierdoor blijven de fijne grassprietjes niet zo gemakkelijk aan de maaimessen kleven.

Gebruikerservaringen

Gebruikers zeggen zelfs:

Grasmaaien kan vanaf nu altijd zonder de buren lastig te vallen. Ook gewoon ’s ochtends vroeg of in de avond. Bovendien ook geen vervelende verlengkabel meer die voortdurend in de weg ligt”.

Wat zijn de beste Gardena Handgrasmaaiers?

Gardena heeft voornamelijk 3 hele goeie handgrasmaaiers. Het is dan ook niet gek dat 2 daarvan in onze lijst met De 5 Beste Handgrasmaaiers staan. Hieronder zullen we per model onze bevindingen beschrijven.

1. Gardena 330 – handmaaier voor de kleine (stads)tuin

Beste Gardena Handmaaier

Specificaties:

  • Gazonoppervlakte: 80m2
  • Maaibreedte: 33cm
  • Gewicht: 8,2kg
gardena 330

Het meest populaire model van Gardena is de 330 uitvoering. Deze kun je gebruiken voor de kleinere stadstuinen van ongeveer 80m2. Ook als je een iets grotere tuin hebt, is deze maaier nog wel geschikt hebben wij gemerkt.

Hij heeft een maaibreedte van 33 centimeter, waardoor het maaien van het gazon voor de kleinere tuinen redelijk snel gaat. Gebruikers geven aan dat het makkelijk manoeuvreren is met deze handmaaier dankzij de grote wielen.

Tot slot kun je de duwboom eenvoudig inklappen. Hiermee kun je hem heel gemakkelijk vervoeren. Daarnaast neemt die daardoor niet zo veel ruimte in beslag in de garage of schuur als je hem gaat opbergen.

De 330 is dan wellicht een eenvoudige maaier, maar je gazon blijft hiermee wel op een zeer eenvoudige manier perfect onderhouden.

gardena 400 duwboom

2. Gardena Classic 400

Specificaties:

  • Gazonoppervlakte: 150m2
  • Maaibreedte: 40cm
  • Gewicht: 8,9kg
gardena classic

De tweede handmaaier in onze vergelijking is de Gardena Classic 400. Ook dit is echt een uitstekende keuze die zeer goed aangeschreven staat.

gardena classic 400 gras

Zoals je bij de specificaties kunt zien heeft hij een iets grotere maaibreedte ten opzichte van de 330. Dit zorgt er tevens voor dat je in wat bredere stroken kunt maaien, waardoor je hem voor de wat grotere (stads)tuinen kunt gebruiken tot ongeveer 150m2. In onze ervaring is die ook nog prima te gebruiken als je een gazon hebt van 200 – 250m2.

Kortom, met deze handgrasmaaier van Gardena ga je niet alleen soepel te werk, maar krijg je een zeer strak gewiekt gazon.

gardena classic

Gardena Classic 400

beoordeling sterren

3. Gardena Comfort 400 C

Specificaties:

  • Gazonoppervlakte: 150m2
  • Maaibreedte: 40cm
  • Gewicht: 9,4kg
Gardena Comfort 400 C

Naast de Gardena Classic 400 is er ook een andere uitvoering op dit populaire model. De Gardena Comfort 400 C is namelijk (zoals de naam al zegt) meer gericht op comfort. Hij is uitgerust met een aantal handige elementen die het maaien van het gras wat aangenamer moeten maken. Is het de meerprijs waard? Wij zochten het voor je uit.

Onderstaand zie je een de twee maaiers naast elkaar:

Gardena classic 400 naast gardena classic 400 comfort

Wat je waarschijnlijk als eerste opvalt is dat het handvat anders is. Op deze Comfort uitvoering zit een wat steviger handvat waardoor die lekkerder in de hand ligt. Hierdoor kun je hem wat eenvoudiger voortbewegen.

Gebruikers vonden dit handvat heel erg fijn. Ze geven bijvoorbeeld aan eerst van een ouder model gebruik te hebben gemaakt en nu na een aantal jaar deze comfort versie hebben aangeschaft. Iedereen beviel dit eigenlijk boven verwachting goed, ook omdat je er gemakkelijker wat langer achter elkaar mee kan doormaaien zonder dat je pijn aan je handen krijgt.

Ook zie je dat er een kunststoffen kap op zit. Deze kap zorgt ervoor dat het gemaaide gras naar achteren uitgeworpen wordt.

Dit voorkomt dat de grassnippers zomaar op het gazon terecht komen en maakt het eenvoudiger om deze op te vangen in een eventuele opvangbak. Als je hiervoor kiest hoef je dus niet achteraf het gras te gaan harken. De opvangbak zit er overigens niet standaard bij.

Tot slot gaven gebruikers ook nog aan dat ze deze maaier zelfs gebruiken voor maaioppervlaktes van 450m2 en dat dat prima ging. Dus laat je vooral niet tegenhouden door de beperkte gazonoppervlakte in de specificaties.

Conclusie: Het verschil tussen de Classic en de Comfort versie is maar 2 tientjes. Aangezien je waarschijnlijk toch een hele poos met de maaier gaat doen vinden wij het die 20 euro wel waard.

Gardena Comfort 400 C

Gardena Comfort 400 C

beoordeling sterren

Alternatieven voor de handgrasmaaiers van Gardena?

Zoek je naar nog wat goede alternatieven voor handgrasmaaiers? Neem dan eens een kijkje bij onze ‘Beste handgrasmaaiers met opvangbak’. Wellicht dat daar iets tussen zit wat je aanspreekt.

Ook hebben we gekeken naar de Bosch handgrasmaaiers. Daar kun je ook nog altijd even kijken. P.S. zorg er wel voor dat je regelmatig de jouw handgrasmaaier slijpt.