Gardena Robotmaaier: dit zijn de 6 Beste modellen

10 mei 2023

beste robotgrasmaaier

Gardena Smart Sileno 500

Beoordeling: 4/5beoordeling sterren 4 van de 5

De robotmaaier die het beste uit de test kwam. Bomvol met functionaliteit, voor een eerlijke prijs en geschikt voor gazons tot 500m2.

Gardena Smart Sileno 250 beste klein gazon

Gardena Smart Sileno 250

Beoordeling: 4/5beoordeling sterren 4 van de 5

Een zeer goede keuze als je een wat kleiner gazon hebt. Keuze om de maaier te bedienen met, of zonder app. Geschikt voor 250m2 gazons.

beste robotmaaier groot gazon

Gardena Smart Sileno 1600

Beoordeling: 4,5/5beoordeling sterren

Simpelweg de beste keus als je thuis een groot gazon hebt. hij is namelijk geschikt voor gazons tot ongeveer 1600m2.

Wil je genieten van een perfect onderhouden gazon, zonder dat je daar elke week handmatig het gras voor moet maaien? Dan is een robotmaaier een perfecte oplossing! In het bijzonder zijn de robotmaaiers van Gardena daar uitermate geschikt voor. Ze komen in veel verschillende uitvoeringen met onderling ook verschil in functionaliteit. We hebben dit artikel dan ook geschreven om de verschillende modellen op een rij te zetten en te kijken wat de voor- en nadelen zijn van elk type.

Gardena is een zeer bekend en betrouwbaar merk als het op tuingereedschap aankomt. Het is dan ook niet gek dat ze in onze robotmaaier vergelijking maar liefst 2 plekken in beslag nemen.

Wat zijn de voordelen van een Gardena Robotmaaier?

Uiteraard zitten er talloze voordelen aan het gebruik van een robotmaaier. Het grootste voordeel is echter dat je niet langer handmatig het gazon hoeft te maaien. Dit bespaart jou natuurlijk zeeën van tijd die je aan andere leuke dingen kunt besteden. Ook zul je een groener gazon krijgen. Doordat er regelmatig gemaaid wordt, krijgen de kleine grassprietjes meer zon waardoor er meer gras groeit. Daarnaast heb je minder last van onkruid. Dit komt eigenlijk omdat het niet eens de kans krijgt om te groeien omdat elke dag een klein topje van het gras wordt afgehaald. Dit heeft een ander voordeel, namelijk dat deze fijne snippers een ‘mulchlaag’ vormen. Dit dient als natuurlijke meststof voor de bodem.

Wat zijn belangrijke dingen om op te letten bij het kopen van een Gardena maairobot?

Uiteraard zijn er een aantal dingen belangrijk in de overweging of je überhaupt een robotmaaier moet aanschaffen. Onderstaand vind je de drie belangrijkste factoren die wij hebben opgedaan tijdens het testen van de Gardena robotmaaiers:

  • Maaioppervlakte. Uiteraard is dit extreem belangrijk. Gardena robotmaaiers komen in uitvoeringen die geschikt zijn voor tuinen van 250m2 maar ook voor 2000m2 tuinen.
  • Bediening via app. De ‘Smart’ uitvoeringen hebben iets meer functionaliteit door middel van een app. Hierover zometeen meer.
  • Hellingshoek & geluidsniveau. Als jij een extreem oneffen terrein hebt met veel hellingen, is het aan te raden even naar de maximale hellingshoek te kijken. Bij de Gardena ligt deze rond de 30%. Ook het geluidsniveau kan invloed hebben op jouw keuze. Gelukkig zijn de meeste extreem stil.

Dit is in het kort waar je op moet letten. Voordat we wat dieper ingaan op de verschillende modellen, beantwoorden we graag eerst een vraag die we vaak krijgen, namelijk wat is het verschil tussen de Gardena Smart Sileno en de normale Sileno?

Gardena Smart Sileno of ‘normale’ Sileno: het verschil

Het enige verschil tussen de Gardena Smart en de ‘normale’ Gardena robotmaaiers is het feit dat je bij de Smart uitvoering een app kunt gebruiken. Bij de ‘normale’ uitvoering kan dat niet. Met de app kun je overal ter wereld de robotmaaier bedienen én individuele maaischema’s instellen.

Het is dus geheel aan jou of je het de moeite waard vindt om de Gardena met of zonder app aan te schaffen. Naast het instellen van maaischema’s, kun je met de app ook bijvoorbeeld de maaischema’s automatisch synchroniseren met jouw sproeiers.

Gardena Smart robotmaaier: City of Life

Een andere vraag die we veel krijgen is wat het verschil precies is tussen de ‘City’, ‘Life’ en de overige uitvoeringen. Eigenlijk zit het verschil al verklapt in de naam. De City modellen zijn geschikt voor (stads)tuinen tot ongeveer 500m2. Alle modellen voor gazons van 750m2 tot 1250m2 worden vervolgens aangeduid met ‘Life’. Tot slot, alle modellen die geschikt zijn voor gazons groter dan 1250m2, worden aangeduid met een + (bijvoorbeeld de Gardena Smart Sileno+ 1600).

Hoe installeer je de Gardena Robotmaaier?

Het installeren van een robotmaaier is heel eenvoudig. Robotmaaiers werken namelijk heel gemakkelijk via een begrenzingskabel die je om het gazon heen moet leggen. Door middel van deze kabel specificeer je eigenlijk het maaiterrein. Op die manier weet de robotmaaier precies binnen welke lijntjes die kan gaan maaien. Eventuele bloemperken en vijvers zet je dus ook af met deze kabel, zodat hij hier niet zomaar overheen rijdt.

Ook wordt er altijd een laadstation meegeleverd. Deze installeer je in de tuin in de buurt van een stroompunt. De robotmaaier zal deze gebruiken om op te laden. Ook dit gebeurt volautomatisch. Zodra de accu leeg raakt, keert die vanzelf naar het laadstation.

Gardena Smart City modellen

Gardena Smart Sileno 500 laadstation

Zoals aangegeven zijn de Gardena City modellen geschikt voor (stads)tuinen tot 500m2. Hij komt in 2 uitvoeringen, namelijk de Gardena (Smart) 250 en 500. Bij beiden modellen kun je genieten van een maaibreedte van 17 centimeter. Ook kun je de maaihoogte middels een draaiknop in 3 standen verstellen. Heb je hellingen in de tuin? Geen probleem. Ze hebben namelijk een maximale hellingshoek van 35%. Ook produceren ze zeer weinig geluid, namelijk maximaal 60db.

Sileno (Smart) City 250

De 250 uitvoering is geschikt voor de kleinere gazons tot 250m2. Dit is tevens de kleinste uitvoering die ze hebben. Je kunt kiezen tussen de ‘normale’ en de Smart uitvoering, waarbij je dus een app kunt gebruiken.

Voor is deze robotmaaier uitgerust met ‘SensorControl’ functionaliteit. Dat wil zeggen dat de maaier volledig automatisch de groei van het gazon in de gaten houdt. Aan de hand van de groei van het gazon past hij de maaifrequentie aan. Hiermee krijg je dus écht een perfect onderhouden gazon, zonder dat je hier zelf ook maar enig omkijken naar hebt.

Ook zijn ze uitgerust met een vorstsensor. Deze voorkomt dat de robot gaat maaien bij temperaturen onder de 5 graden. Dit heeft namelijk niet veel zin omdat het gras dan waarschijnlijk nat is.

Gardena Smart Sileno 250

Gardena Sileno City Smart 250

beoordeling sterren 4 van de 5
Gardena Smart Sileno 250

Gardena Sileno City 250

beoordeling sterren 4 van de 5

Sileno (Smart) City 500

De Gardena Smart Sileno 500 is geschikt voor de gazons tot 500m2. Heb je kleine doorgangen tussen 2 nevengebieden in je tuin? Smalle doorgangen tussen 2 gazons met een breedte van 60 centimeter zijn voor deze grasmaaier geen probleem.

Wat deze robotgrasmaaier verder nog speciaal maakt is het feit dat die beschikt over een handige functie waarmee je stukjes gras kan maaien die je niet zo vaak maait, bijvoorbeeld onder een trampoline of tuinset. Uiteraard beschikt ook deze maaier over de SensorControl voor een perfect onderhouden gazon.

Ook is die uitgerust met een alarm. Dat is uiteraard handig voor als iemand hem probeert te stelen!

Gardena Smart Sileno 500

Gardena Sileno City Smart 500

beoordeling sterren 4 van de 5
Gardena Smart Sileno 500

Gardena Sileno City 500

beoordeling sterren

Gardena Smart Life modellen

Gardena Smart Sileno 1600 helling

De Sileno Life modellen zijn geschikt voor gazons tot maximaal 1250m2. Alle modellen in deze reeks hebben een maaibreedte van 21 centimeter. Ook zijn ze prima voor oneffen terrein, aangezien ze een maximale hellingshoek hebben van 35%. Ook deze modellen komen weer in de Smart uitvoering, waarbij je een app kunt gebruiken om de maaier te bedienen. Daarnaast produceren ze allemaal maximaal 60db aan geluid. Dit ervaarde wij als een zeer acceptabel geluidsniveau en we ondervonden er geen hinder aan. Je kon gewoon in de tuin zitten terwijl de maaier bezig was. Ook kun je de maaihoogte zelf instellen met een draaiknop tussen de 20 en 50 millimeter. Daarnaast beschikken ze allemaal over een alarm tegen diefstal.

Sileno (Smart) Life 750

Deze twee uitvoeringen zijn beiden geschikt voor gazons tot 750m2. Met de Smart optie geniet je van meer functionaliteit middels de Gardena Smart Gardening app.

Gardena Smart Sileno Life 750

Gardena Smart Sileno Life 750

beoordeling sterren
Gardena Smart Sileno Life 750

Gardena Sileno Life 750

beoordeling sterren

Sileno (Smart) Life 1000

Zoals de naam al aangeeft zijn deze uitvoeringen geschikt voor gazons tot 1000m2. Wil je hem graag via de app bedienen? Kies dan de Smart uitvoering.

Gardena Smart Sileno Life 750

Gardena Smart Sileno Life 1000

beoordeling sterren 4 van de 5
Gardena Smart Sileno Life 750

Gardena Sileno Life 1000

beoordeling sterren 4 van de 5

Sileno (Smart) Life 1250

Dit zijn de laatste twee uitvoeringen in de 1250 reeks. Zoals de andere modellen geldt ook weer dat die beschikbaar is met of zonder app.

Gardena Sileno Life 1250

Gardena Smart Sileno Life 1250

beoordeling sterren
Gardena Sileno Life 1250

Gardena Sileno Life 1250

beoordeling sterren 4 van de 5

Gardena Sileno+ modellen

Gardena Smart Sileno 1600 tuin

Tot slot hebben we de + modellen. Er zitten twee modellen in deze + reeks, namelijk de 1600m2 en de 2000m2 uitvoering. Deze modellen zijn dus bij uitstek geschikt voor de extreem grote gazons. Deze modellen beschikken allebei over kantel, vorst, til, en botssensoren. De maaibreedte is 1 centimeter groter dan de Life uitvoeringen, namelijk 22 centimeter. Ook bij deze modellen zijn hellingen geen enkel probleem (35%). Ook het maximale geluidsniveau is vergelijkbaar, namelijk 60 db.

Gardena (Smart) Sileno+ 1600

Is jouw gazon ongeveer 1600m2? Dan is dit de perfecte robotmaaier daarvoor. Ga voor de Smart uitvoering als je van de app gebruik wil maken.

Gardena Smart Sileno+ 1600

Gardena Smart Sileno Life 1600

beoordeling sterren
Gardena Smart Sileno+ 1600

Gardena Sileno Life 1600

beoordeling sterren 4 van de 5

Gardena (Smart) Sileno+ 2000

Tot slot hebben we de +2000 uitvoering, die geschikt is voor de écht grote gazons tot 2000m2. Dit is een echte krachtpatser onder de robotmaaiers, maar komt daardoor wel met een prijskaartje.

Gardena Smart Sileno+ 2000

Gardena Smart Sileno Life 2000

beoordeling sterren
Gardena Smart Sileno+ 2000

Gardena Sileno Life 2000

beoordeling sterren 4 van de 5

Alternatieven voor de Gardena robotmaaiers

Uiteraard is Gardena een zeer betrouwbaar merk. Echter, ze zijn niet de enige die robotmaaiers maken. Ook Bosch beschikt over zeer betrouwbare robotmaaiers. Neem eens een kijkje bij de verschillende Bosch Robotmaaiers. Daarnaast heb je ook nog de Robomow grasmaaierrobots.