Gras maaien in de zon: kan dat?

gras maaien in de zon

Nu het steeds weer wat warmer wordt, gaat het gazon ook weer lekker groeien. Iedereen haalt de grasmaaier weer uit de schuur om het gazon eens goed aan te pakken. Dat is ook logisch, want bij warm weer is het aan te raden om minimaal één keer en soms zelfs twee keer per week het gazon te maaien. De vraag die veel mensen echter hebben is dan ook: Kan je Gras maaien in de zon? Of je kan grasmaaien in de zon proberen we middels dit artikel zo goed mogelijk te beantwoorden.

Waarom regelmatig grasmaaien belangrijk is

bruin geel gras

Regelmatig het gras maaien is belangrijk omdat je op die manier elk grassprietje evenveel kans biedt om te groeien. Je kunt je voorstellen dat bij hoog gras, de nieuwe grassprietjes nauwelijks zonlicht krijgen. Dit heeft als gevolg dat ze niet goed kunnen groeien. Wanneer je regelmatig het gras maait, zul je dus zien dat je automatisch écht een volle grasmat krijgt. 

Ook ontneem je hiermee onkruid en wildgroei de kans om te gaan groeien. Kortom, jouw gras gaat er beter en groener uitzien door het regelmatig te maaien. Voor meer info, lees: Wanneer grasmaaien?

Kan je gras maaien in de zon?

Het is aan te raden om niet je gras te maaien in de zon of als de zon schijnt. De reden hiervoor is dat wanneer je grasmaait in de zon, de grassprietjes eigenlijk binnen enkele minuten verbranden. Het gras heeft dan dus niet genoeg tijd om te helen. Je kunt beter in de koelere avonduren maaien.

Wanneer de grassprietjes verbranden kan dit zorgen dat het gazon langzaam afsterft. Uiteindelijk kan dat leiden tot grote gele plekken en in kwade gevallen wordt het zelfs helemaal bruin. Als dat gebeurt is het dus ook verstandig om het gras niet te gaan maaien. Je kunt in dat geval beter even wat regelmatiger het gazon sproeien. Als het gras zich zichtbaar weer herstelt en groen wordt, kun je het weer gaan maaien.

grasmaaien als de zon schijnt

Hoe vaak kun je grasmaaien als het warm is?

Zodra de buitentemperaturen oplopen is het aan te raden om het gazon niet al te vaak te maaien. Het volstaat dan om één keer per week het gazon bij te houden. Als het écht extreem warm is (30 graden+), is het sowieso verstandig om niet overdag het gazon te maaien, maar in de koelere avonduren.

Gras maaien als de zon schijnt: hoe kort maai je het gazon?

Veel mensen kijken er erg tegenop om het gazon weer te gaan maaien. Dit is dan ook de reden dat ze het vaak veel te kort maaien (soms tot wel één of twee centimeter). Dit is echter zeer slecht voor het gazon, omdat je het gras hiermee zeer kwetsbaar maakt. Daarnaast kan het niet of nauwelijks vocht en voedingsstoffen vasthouden. Dus, hoe kort maai je het gras bij warm weer?

Als de zon schijnt of als het warm weer is, raden we aan om het gras niet korter te maaien dan 5 of 6 centimeter. Hiermee voorkom je dat het gras kwetsbaar wordt of snel verbrandt. Ook zullen de wortels dan sterk genoeg blijven om voldoende vocht en voedingsstoffen vast te houden. Dit zorgt natuurlijk voor een prachtig groen en gezond gazon.

ideale maaihoogte

Als de zon schijnt of als het warm weer is, raden we aan om het gras niet korter te maaien dan 5 of 6 centimeter. Hiermee voorkom je dat het gras kwetsbaar wordt of snel verbrandt. Ook zullen de wortels dan sterk genoeg blijven om voldoende vocht en voedingsstoffen vast te houden. Dit zorgt natuurlijk voor een prachtig groen en gezond gazon.

Kun je gras maaien als het droog is?

Je kunt het gras maaien als het droog is, zolang je het maar niet regelmatig doet. Als het langdurig droog is, groeit het gras minder snel en hoef je dus ook niet elke week het gras te gaan maaien. Haal er ook niet te veel vanaf als het gras droog is. Laat minimaal 5-6 centimeter over.

Wat is de beste tijd om het gras te maaien?

De beste tijd om het gras te gaan maaien is in de avonduren. Dit omdat de buitentemperatuur dan vaak redelijk is afgekoeld, waardoor vers gemaaide grassprietjes niet zullen verbranden. Ook heeft het gras dan ongeveer 12 uur om te helen, voordat de zon weer opkomt.

In de koele ochtenduren kun je ook maaien, maar dan heeft het minder tijd om te helen. Het is dus niet optimaal, maar uiteraard wel een stuk beter dan gras maaien als de zon schijnt.

Wanneer kun je beter niet gras maaien?

Als het gras nat is (bijvoorbeeld door ochtendcondens), als de zon flink schijnt of als het vriest kun je beter niet gaan grasmaaien. Nat gras wordt niet mooi afgesneden, waardoor je de grassprietjes beschadigd. Daarnaast heb je kans dat het grote grasklonten vormt in het maaidek en op het gazon. Deze grasklonten kunnen er weer voor zorgen dat delen van je gazon afsterven of geel worden.

Verbrand gras herstellen: zó pak je dat aan

Heb je per ongeluk toch in de zon gras gemaaid en heb je nu gele of bruine plekken? Dat kan natuurlijk altijd gebeuren. Niks doen is vaak de slechtste optie. Mensen zeggen vaak; “het wordt vanzelf wel weer groen”. En dat klopt ook, maar wel vol met onkruid. Dat wil je natuurlijk liever niet. Verbrand gras herstel je op twee manieren:

1. Gras herstellen met graszoden

Een van de mogelijkheden die je hebt is de verbrande stukken te verwijderen en hiervoor in de plaats nieuwe graszoden te leggen. In het begin kan dit voor redelijk wat kleurverschil zorgen, maar na verloop van tijd trekt dit gewoon keurig bij.

2. Gras herstellen met graszaad

De tweede mogelijkheid die je hebt is om de verbrande plekken te verwijderen, de bodem goed om te spitten en vlak maken. Vervolgens kun je graszaad aanbrengen.

Een goede grasmaaier is het halve werk

Een van de belangrijkste tips voor het onderhouden van je gazon, is regelmatig je grasmaaier slijpen. Met een scherp maaimes worden de grassprietjes netjes afgesneden. Met een bot mes heb je de kans dat het gras gaat rafelen en afsterft.

Daarnaast is het hebben van een goede grasmaaier natuurlijk extreem belangrijk. Vind je grasmaaien maar een vervelend klusje? Kijk dan eens bij onze robotgrasmaaier vergelijking.

Bij een wat kleiner gazon tussen de 50m2 en 150m2, heb je meer dan genoeg aan een goede handgrasmaaier. Heb je een tuin die wat groter is, bijvoorbeeld tussen de 250m2 en 1000m2? Dan kun je wellicht beter voor een electrische grasmaaier gaan. Nadeel daarvan is dat je altijd met een verlengsnoer moet werken. Dus een goed alternatief kan dan een accumaaier zijn. Daarvoor zou je even kunnen kijken bij onze accu grasmaaier vergelijken.

Heb je nou écht een groot gazon? Dan raden we natuurlijk een goede grasmaaier op benzine aan.