Gras maaien: wanneer, hoe, & hoe vaak

Je hoeft geen professionele hovenier te zijn of in te huren om het perfecte gazon te realiseren. Echter, een strak gazon vergt wel enig onderhoud.

Het laatste wat je wil is dood gras of grote kale plekken.

Hoe zorg je er nou voor dat jouw gras altijd groener is dan bij de buren?

In dit artikel geven we antwoord op de meest praktische vragen om een perfect gazon te creëren. Onderaan staan 5 praktische tips waar je nog op moet letten.

Waarom het bijhouden van je gazon belangrijk is

Regelmatig grasmaaien helpt om het gazon gezond te houden. Gras heeft zonlicht nodig om goed te kunnen groeien. Bij hoog gras krijgen de nieuwe, kleine grassprietjes niet voldoende licht om goed te kunnen groeien. Door regelmatig te maaien krijgt elk grassprietje evenveel kans om groot en sterk te worden.

Wanneer moet ik mijn gras maaien?

In het voorjaar (vanaf maart) kan het gras iedere week één keer gemaaid worden. In mei en juni kan het gras zelfs tweemaal per week gemaaid worden. Vervolgens kan het gras tot ongeveer september of oktober eenmaal per week maaien. In de koude wintermaanden hoeft het gras niet gemaaid te worden.

Tot wanneer kan ik mijn gras maaien?

Als vuistregel kun je aanhouden dat je gras moet blijven maaien zolang het groeit. Gras groeit bij een bodemtemperatuur van 5 tot 8 ºC. Dus zolang de bodemtemperatuur in het najaar tussen de 5 en 8 ºC blijft, kun je eenmaal per week het gras blijven maaien.

tot wanneer grasmaaien

Een bodemtemperatuur meter is gelukkig niet heel duur om aan te schaffen. Neem bijvoorbeeld eens een kijkje naar deze bodem thermometer op bol.com.

Hoe vaak gras maaien?

Hoe vaak je het gras moet maaien hangt af van het seizoen. In het voorjaar kan het gras iedere week gemaaid worden. In mei en juni is het zelfs raadzaam om 2 keer per week het gras te maaien. Na juni maai je iedere week het gazon, totdat de buitentemperatuur kouder dan 5 graden wordt.

Kun je nat gras maaien?

Nat gras kun je beter niet maaien. Het is raadzaam om te wachten totdat het weer droog is. Nat gras kan namelijk de grasmaaier verstoppen door aan elkaar plakkende grassprietjes. Grassklonten die op het gazon liggen kunnen leiden tot kale of gele plekken. Tot slot kan nat gras niet mooi worden afgesneden.

Hoe kort moet ik het gras maaien?

Maai het gras niet korter dan 4 centimeter. Ook is het aan te raden om het gras niet langer te laten groeien dan 6 à 7 centimeter. Een siergazon waar niet op gelopen wordt kun je korter maaien, namelijk op 3 centimeter. Speelgras kun je beter 4 centimeter laten, omdat dit meer te verduren krijgt.

Wanneer kun je voor het eerst nieuw gras maaien?

Als je net nieuw gras hebt aangelegd, kun je deze het beste voor de eerste keer maaien als de grassprietjes ongeveer 7 tot 8 centimeter lang zijn. Dit is doorgaans al na 1 à 2 weken na het inzaaien. Maai het vervolgens kort tot 4 centimeter. Zo krijgt u een sterk en gezond gazon.

nieuw gras maaien

Wanneer kun je ingezaaid gras maaien?

Ingezaaid gras kun je het beste voor de eerste keer maaien als de grassprietjes ongeveer 7 à 8 centimeter lang zijn. Vaak groeit ingezaaid gras in 2 weken tijd al tot deze lengte. Je maait het vervolgens tot ongeveer 4 centimeter hoogte. Je haalt er dus 3 tot 4 centimeter vanaf.

Wat is de beste manier om het gras te maaien?

Zelfs de manier van het grasmaaien is belangrijk voor een gezond gazon. Wanneer je iedere week op precies dezelfde manier (en dezelfde banen) maait, dan wordt het gras telkens één richting opgeduwd. Hierdoor gaan ze op een gegeven moment platliggen. Om dit te voorkomen kun je beter het gras telkens in verschillende richtingen maaien.

Wat is de beste grasmaaier voor uw gazon?

Uiteraard staat deze hele website centraal om deze vraag zo goed mogelijk te beantwoorden. Dat is ook niet gek, want er is enorm veel keuze.

Heb je een kleine tuin van ongeveer 50 tot 150m2, kijk dan eens naar een goede handmaaier. Voor een middelgroot gazon tot 1000m2 kun je welling beter voor een goede elektromaaier of accu maaier gaan.

Heb je nou écht een wat grotere tuin en vind je het zelf niet zo leuk om het gazon netjes bij te houden? Dan wordt het tijd om eens te denken aan bijvoorbeeld een degelijke robotmaaier.

Er is dus niet echt één antwoord te geven welke het beste voor jouw gazon is. Het hangt volledig af van jouw eigen wensen en behoeften.

Met een handgrasmaaier krijg je echter wel veruit het mooiste gazon. Dit komt doordat deze ‘contactloos’ maaien. Dit houdt in dat het gras tussen twee messen wordt gesneden waardoor deze perfect wordt afgesneden. Het nadeel is echter dat deze alleen voor de kleinere gazons geschikt zijn en dat u vaak na het maaien het gras bij elkaar moet harken.

bosch handgrasmaaier

5 praktische tips voor het onderhouden van je gazon

Als het goed is heb je al heel wat kennis en informatie op kunnen doen en zijn al veel van jouw vragen beantwoord. Toch zijn er nog zoveel extra zaken waar je op moet letten om je gazon er altijd stralend bij te hebben liggen. Hieronder delen we de 5 belangrijkste tips.

Tip 1: Maai altijd met scherpe messen

Het is zeer aan te raden om altijd je gazon te maaien met scherpe messen. Doorgaans slijp je de messen eens in de 2 à 3 jaar. Lees: ”Hoe slijp je grasmaaier messen?” voor wat aanvullende informatie hoe je dat precies doet.

Als je met een bot mes maait, dan wordt de top van het grassprietje niet mooi afgesneden. Dat kan ervoor zorgen dat je gras sneller bruin wordt en vatbaarder is voor ziektes.

Met een scherp geslepen grasmaaier mes ligt je gazon er binnen de kortste keren weer perfect bij.

Tip 2: Mulch maai je gras

Sommige grasmaaiers zijn uitgerust met een mulchingfunctie. Mulch maaien is het proces waarbij het gemaaide gras zeer fijn gesnipperd wordt in het maaidek en automatisch over het gazon wordt uitgespreid. Dit dient vervolgens als meststof voor het gazon. Het voordeel is dat u het gras niet bij elkaar hoeft te harken en af te voeren. Het nadeel is dat het voor flink wat rommel kan zorgen en het resultaat er wat slordiger uitziet.

mulching

Tip 3: Onderhoud je grasmaaier regelmatig

Zeker als je een grasmaaier hebt die op brandstof werkt vergt dit het nodige onderhoud. Controleer regelmatig de olie, luchtfilter en bougie van de grasmaaier. Normale brandstof blijft maar 3-4 weken houdbaar. Dus een alkylaatbenzine benzine als aspen4 is aan te raden.

Tip 4: Houdt de gouden 1/3 regel aan voor de maaihoogte

Over de ideale maaihoogte van gras is veel discussie. Doorgaans kun je aanhouden dat je 1/3e van je gras moet maaien. Heb je een gazon met gras dat 7,5 centimeter hoog is? Dan haal je hier dus 2,5 centimeter van af.

Tip 5: Maai alleen op droge dagen

Als je gaat maaien wanneer het geregend heeft zal het gras niet netjes afgesneden worden. Daarnaast heb je ook kans dat je het hele gazon kapot maakt, doordat je ook veel modder en dergelijke meeneemt.