Gras verticuteren: wanneer, hoe & waarom

Het regelmatig onderhouden van je gazon resulteert in een gezonde en volle grasmat. Een van die onderhoudstaken die daarbij hoort is het verticuteren van het gras. Gras verticuteren is een van de belangrijkste tuintaken voor een gezonde (en groene) grasmat. Maar wat is het verticuteren eigenlijk precies? Wanneer kun je het beste verticuteren, waarom is het belangrijk en hoe doe je het? Dat en meer lees je allemaal in dit artikel.

Wat is verticuteren?

Verticuteren is het proces waarbij door middel van een verticuteerhark of verticuteermachine mos en dood gras van het gazon wordt verwijderd. Deze ‘viltlaag’ wordt gevormd door mos dat in het voorjaar begint te groeien en restjes maaisel dat na het grasmaaien op het gazon blijft liggen. Wanneer je deze viltlaag niet verwijderd, kan dit voor grote problemen in het gazon zorgen. Water, lucht en licht kan namelijk het gras en de bodem niet goed bereiken, waardoor het gazon langzaam verstikt. Uiteraard kan dit negatieve gevolgen hebben voor jouw grasmat.

gazon verticuteren

Waarom moet je verticuteren?

Elk gazon krijgt te maken met viltvorming. Een klein laagje kan uiteraard geen kwaad. Het gevaar zit hem erin als je er een langere tijd niks aan doet. Als je deze laag namelijk niet tijdig verwijderd, zal het mos en dood gras op een gegeven moment de overhand krijgen. Water kan niet meer bij de bodem komen. Lucht en licht worden niet meer doorgelaten en ook de benodigde voedingsstoffen zullen de wortels niet bereiken. Uiteindelijk zal het gazon langzaam afsterven en is jouw prachtige grasmat compleet verdwenen. Daarom is het zo belangrijk om ten minste één keer per jaar te verticuteren om dit proces tegen te gaan en de laag met organisch materiaal te verwijderen. Wanneer je het beste kunt verticuteren? Dat lees je in de volgende paragraaf.

Wanneer verticuteren?

Het is raadzaam om minimaal één keer per jaar te verticuteren in maart of april. In die maanden groeit het gras hard, waardoor het snel kan herstellen. Een tweede keer is nóg beter. Doe dit dan tussen augustus en oktober. Zorg dat het gras niet nat is en dat het niet gevroren heeft.

Hoe vaak gazon verticuteren?

Het is aan te raden om minimaal één keer per jaar en maximaal twee keer per jaar het gazon te verticuteren. De eerste keer kun je het beste doen in de maanden maart of april. Heb je veel mosgroei gehad of bestaat de bodem uit klei/veengrond? Verticuteer dan extra tussen augustus en oktober.

Hoe gazon verticuteren?

Hieronder hebben we een aantal stappen gedeeld die je kunt uitvoeren om het gazon te verticuteren. Ook hebben we opgenomen hoe je het gazon het beste kunt onderhouden om viltgroei zoveel mogelijk tegen te gaan.

Dit is hoe je het gazon verticuteert in 10 stappen:

  1. Maai het gazon. Voordat je begint is het belangrijk om eenmalig het gazon te maaien. Dit zorgt ervoor dat de messen gemakkelijker bij de bodem kunnen komen.
  2. Zorg dat het gazon vochtig is. Voordat je begint is het aan te raden het gazon even snel te besproeien. Dit zorgt dat het gazon snel kan herstellen.
  3. Stel de diepte van de messen in. Bij een dikke viltlaag is het aan te raden dat de messen 1 centimeter diep de bodem in gaan. Bij een dunne laag raden we 0,5 centimeter aan.
  4. Begin met verticuteren in de lengte. Je begint nu eerst met verticuteren door in de lengte paden te maken zoals je dat normaal ook zou doen als je het gras maait.
  5. Verticuteer nog een keer in de breedte. Verticuteer nogmaals haaks op de andere paden het gazon (je kruist de verticale banen). Elk stukje wordt zo 2 keer meegenomen.
  6. Hark de dode mossen uit het gras. Gebruik je een verticuteerhark? Dan kun je het afval bij elkaar harken. Bij een verticuteermachine zit vaak een opvangzak.
  7. Zaai nieuw gras in op de kale plekken. Vaak zitten er kale plekken langs de randen van het gazon. Zaai deze opnieuw in of leg nieuw graszoden aan.
  8. Bemest het gazon. Hiermee stimuleer je de groei van het gazon voor zowel graszoden als het gras dat je eventueel hebt ingezaaid.
  9. Geef het gazon voldoende rust. Laat het gazon erbij liggen en geef het kans om door te ontwikkelen.
  10. Zoek naar schaduwrijke plekken. Bezit het gazon over een aantal plekken waar veel schaduw komt? Dan loop je kans dat hier extra veel mos groeit. Kijk of het mogelijk is om hier meer zon op te laten vallen.
gras verticuteren met hark
verticuteren met hark verticaal

Hierboven heb je kunnen lezen hoe je het gazon kunt verticuteren. Heb je een kleiner gazon van circa 50m2? Dan raden we een goede verticuteerhark aan. Moet je een wat groter gazon tussen de 200m2 en 600m2 verticuteren? Kijk dan eens naar een verticuteermachine. Heb je thuis een gazon dat groter is dan 600m2? Dan raden we een benzine verticuteermachine aan.

Eerst grasmaaien of verticuteren?

Voordat je gaat verticuteren is het aan te raden om eerst het gazon te maaien. Dit zorgt er namelijk voor dat de messen (of de hark) van de verticuteermachine goed de bodem kunnen bereiken. Zorg er ook voor dat het gazon licht vochtig is voordat je begint met verticuteren.

Eerst verticuteren of beluchten?

We raden aan om eerste het gazon te verticuteren en daarna pas te beluchten. Door eerst de viltlaag te verwijderen wordt het iets makkelijker om het gazon te beluchten. Bij een verticuteermachine wordt soms ook een beluchtingsrol meegeleverd die dit klusje zeer aangenaam maakt.