Grasmaaier kopen: 10 dingen waar je op moet letten

Grasmaaier kopen Waar moet je op letten

Je hoeft geen dure hovenier of tuinier in te huren als je simpelweg wil dat je gazon er verzorgd en strak bij ligt. Het enige wat je hiervoor nodig hebt is een goede grasmaaier.

Verassend genoeg zien we vaak zat particulieren met een veel te dure grasmaaier met allemaal toeters en bellen die ze helemaal niet nodig hebben. Om die reden hebben wij onderstaand 10 tips opgesteld met zaken waar je op moet letten bij de aankoop van jouw grasmaaier. 

Waar moet je op letten bij de koop van een grasmaaier?

Om een onderbouwde keuze te maken, moet je goed op de hoogte zijn van je eigen behoeften. Voor een klein gazon van 50m2 heb je geen dure robotmaaier nodig.

Dit zijn 10 dingen waar je op moet letten bij het kopen van een grasmaaier:

1. Kies het juiste type grasmaaier

We onderscheiden 6 verschillende soorten grasmaaiers. Elk heeft zo zijn eigen voor- en nadelen. We zullen per grasmaaiers beknopt aangeven in welke situatie je deze het beste kunt aanschaffen.

  • Handgrasmaaier: Is zeer milieuvriendelijk, stil en heeft een aantrekkelijke prijs. Geschikt voor gazons tussen de 50 en 150m2. Bekijk hier de Beste handmaaier.
  • Elektrische grasmaaier: De aanschafkosten zijn relatief voordelig. Ook is die gemakkelijk te onderhouden. Vaak geschikt voor gazons tussen de 200 en 500m2. Bekijk hier de Beste Elektrische Grasmaaier.
  • Accu grasmaaier: Veel bewegingsvrijheid omdat je zonder verlengsnoer kunt maaien. Ze zijn zeer milieuvriendelijk en maken geen lawaai. Vooral handig als je geen stroomvoorziening in de tuin hebt. Sommige accu grasmaaiers zijn zelfs geschikt tot een gazonoppervlakte van 700m2. Bekijk hier de Beste Accu Grasmaaier.
  • Benzine grasmaaier: Vaak zeer robuust en degelijk gebouwd. Grotere gazons kun je zonder problemen aanpakken. Wel vergt het meer onderhoud. Bekijk hier de Beste Benzine Grasmaaier.
  • Robot grasmaaier: Je gras wordt volautomatisch gemaaid. Ook geschikt voor grotere gazons (zelfs rond de 1000m2 en groter). Het installeren kan wat tijd kosten en ze zijn vrij prijzig. Bekijk hier de Beste Robot Grasmaaier.
  • Zitmaaier: Veruit de meeste particulieren zullen dit niet nodig hebben. Dit is voor de echt grote tuinen en voor mensen met een groter budget. Bekijk hier de Beste zitmaaier.

2. Koop een grasmaaier die past bij jouw gazonoppervlakte

Als je op het punt staat een grasmaaier te kopen is een van de eerste dingen waar je op moet letten jouw gazonoppervlakte. Heb je klein gazon, dan heb je waarschijnlijk geen zitmaaier of dure robotmaaier nodig.

Onderstaand vind je een handige tabel die je kunt gebruiken als uitgangspunt. In de tabel is per aandrijving en aantal vierkante meters opgenomen welk type grasmaaier je het beste kunt aanschaffen.

In de cellen van de tabel staat de beste maaibreedte die je moet kiezen voor jouw grasmaaier.

GazonoppervlakteHandmaaierElektrischAccuBenzineRobot
50m2Tot 40cmNeeNeeNeeNee
51-250m2>40cm33-37cm33-37cmNeeNee
251-1000m2Nee38-45cm38-45cmTot 45cmJa
1001-1500m2NeeNeeNee50-55cmJa
>1500m2NeeNeeNee>55cmJa

3. Koop een comfortabele grasmaaier

Een grasmaaier is een langetermijninvestering. Soms doe je er wel 10 jaar (of langer) mee. Het is dus belangrijk dat je die goed in de hand ligt, comfortabel rijdt en makkelijk op te bergen is. Daarnaast is het ook belangrijk dat ook andere gebruikers er goede ervaringen mee hebben.

Bosch Citymower 18-300 handvat

4. Let op de prijs/kwaliteit

Je kunt het beste van tevoren bepalen hoe veel jij maximaal wil uitgeven aan een nieuwe grasmaaier. Het goedkoopste van het goedkoopste is vragen om problemen. Ondanks dat er prima grasmaaiers zijn voor een niet al te hoge prijs. Bekijk hier de Beste goedkope grasmaaier.

gras maaien

5. Wil je met of zonder mulchfunctie?

Wat is mulchen eigenlijk? Sommige grasmaaiers zijn uitgerust met een mulchfunctie. Deze maaiers zijn erop ontworpen dat gras zo lang mogelijk in het maaidek blijft hangen, waardoor het gras helemaal wordt fijngesnipperd. Dit wordt vervolgens automatisch over het gazon verspreid. Dit vormt een natuurlijke beschermlaag voor je gazon. Daarnaast kun je zonder opvangbak maaien en hoef je achteraf niks op te ruimen.

6. Hoeveel waarde hecht je aan extra gebruiksgemak?

Ook bij grasmaaiers zijn er luxe varianten met veel toeters en bellen. Denk bijvoorbeeld aan zelfrijdende grasmaaiers. Dit type grasmaaier hoef je niet voort te duwen. Je zult hem hooguit af en toe moeten bijsturen. Voor een klein gazon is dat echter vaak overbodig. Maar ook zoiets kleins als wel of geen opvangbak kan een keuze zijn die je moet maken. Bij sommige grasmaaiers kun je de maaihoogte centraal instellen. Ook is een mulchingfunctie op de grasmaaier vaak een optie waar je extra voor moet betalen. Genoeg om uit te kiezen dus.

Welke ‘opties’ jij wil, hangt weer af van jouw behoeften en budget.

7. Zorg dat je de maaihoogte zelf kan instellen

Vrijwel elke grasmaaier komt tegenwoordig met opties om de maaihoogte zelf in te stellen. Vaak door middel van een schakelaar of hendel bij het wiel bijvoorbeeld.

Als je gras dan bijvoorbeeld ongeveer 7.5cm hoog is, kun je daar het beste ongeveer 1/3e (dus 2.5cm) vanaf halen. Wel handig als je deze maaihoogte dan zelf kunt instellen.

accu grasmaaier Wolf Garten Lycos 40-340 M

8. Kies een onderhoudsvriendelijke grasmaaier

‘Onderhoudsvriendelijk’ is natuurlijk voor elk persoon anders. Een handgrasmaaier vergt veruit het minste onderhoud, maar die is niet geschikt voor grotere tuinen. Ook elektrische en accu grasmaaiers zijn relatief gezien vrij onderhoudsvriendelijk. Het mes van je grasmaaier slijpen kan sowieso geen kwaad als je dat eens per jaar doet.

Uiteraard vergt een benzine grasmaaier vanzelf al meer onderhoud dan een elektrische of een accu grasmaaier. Zo zul je bijvoorbeeld af en toe de bougie van je maaier moeten vervangen.

9. Let op het geluidsniveau (db) die de grasmaaier produceert

Elektrische en accu grasmaaiers produceren vaak een stuk minder geluid dan bijvoorbeeld een benzine grasmaaier. Handgrasmaaiers produceren vaak het minste geluid. Dit komt doordat zij contactloos maaien.

Gardena Smart Sileno 500 tuin

Wil je de buren niet lastigvallen? Of lekker buiten kunnen zitten terwijl je vriend/ vriendin het gras maait? Dan kun je het beste even kijken hoeveel decibel de grasmaaier produceert die je wil gaan kopen.

Na de handgrasmaaier, maakt de robotmaaier veruit het ‘minste’ lawaai. Die produceren vaak rond de 60db. 

Met dat geluidsniveau kun je ook prima in de tuin zitten terwijl die bezig is. Accu en elektrische maaiers zitten vaak tussen de 80 en 90, maar kunnen ook nog hoger uitvallen. Benzinemaaiers maken vanzelfsprekend het meeste geluid. Die zitten vaak tussen de 96 en 100db.

10. Vergeet de accessoires niet

Net als dat grasmaaiers uitgerust kunnen zijn met velen toeters en bellen, kun je er ook veel accessoires bij kopen. Zo is het altijd raadzaam om gelijk een extra setje messen bestellen, zodat je deze eenvoudig kunt vervangen wanneer de oude versleten zijn.

Wil je écht een strak gazon waarbij ook de graskanten perfect worden meegenomen? Dan kun je er wellicht een grastrimmer of bosmaaier bij kopen.

Bekijk hier de Beste Bosmaaier en Beste Trimmer.

Grasmaaier kopen: waarop letten—conclusie

Als het goed is ben je helemaal op de hoogte op de overwegingen waar je op moet letten bij het aanschaffen van een (nieuwe) grasmaaier.

Uiteindelijk kunnen wij nooit één model geven die het beste is. Dat is volledig afhankelijk van je eigen wensen en behoeften. Aan de hand van dit artikel hopen we dat je een goede afweging hebt kunnen maken.

Heb je toch nog aanvullende vragen, dan kun je altijd contact met ons opnemen. We staan je graag te woord.