Grasmaaier mes slijpen: hoe doe je dat?

Ga je jouw grasmaaier mes slijpen? Het is aan te raden om je grasmaaier mes minimaal 1 keer per jaar te slijpen. Sommige vinden dat niet noodzakelijk. Maar—

Als je met een bot mes maait, dan wordt de top van het grassprietje niet mooi afgesneden. Dat kan ervoor zorgen dat je gras sneller bruin wordt en eerder vatbaar is voor ziektes.

Met een scherp geslepen grasmaaier mes ligt je gazon er binnen de kortste keren weer perfect bij.

gerafeld en beschadigd gras

Praktische Tip: Heb je een handgrasmaaier? Dan gaat het slijpen nét even wat anders. Daarvoor hebben we een speciaal artikel geschreven: Hoe slijp je een handgrasmaaier?

Wat heb je nodig?

 • Een vijl
 • Steeksleutel/ dopsleutel of ratelset
 • Een bankschroef

Hoe slijp je een grasmaaier mes?

Waarschuwing! Veiligheid voorop. Voordat je begint:

 • Haal de bougie los. Als je een elektrische maaier hebt, zorg dan dat je de stekker niet in het stopcontact hebt zitten. Voorkom dat de maaier onverwacht start.
 • Doe werkhandschoenen aan. Een oud (roestig) mes kan op sommige plekken erg scherp zijn. Daar wil je je vingers niet aan openhalen.

Onderstaand vind je 5 stappen om het mes van je grasmaaier te slijpen.

Stap 1. Verwijder het mes van je grasmaaier

 • Haal de bougie los. Als de zuiger zich toevallig bovenaan de compressieslag bevindt, kan het draaien van het mes (om het eraf te halen) wellicht net genoeg zijn voor de grasmaaier om aan te slaan. Daar wil je met je hand uiteraard niet tussen zitten.
 • Kantel vervolgens de grasmaaier op zijn zij. Zorg dat het luchtfilter, de carburateur en de benzinetank altijd naar boven wijzen. Dit zorgt ervoor dat er geen olie in het luchtfilter lekt. De carburateur kun je vaak gemakkelijk herkennen omdat er verschillende gaskabels naartoe lopen.
 • Markeer hoe het mes in de maaier zit. Maak hiervoor een foto of gebruik een spuitbus. Je kunt nog zo’n scherp mes hebben, maar als je hem ondersteboven terug monteert zal die helaas niet maaien.
 • Verwijder het mes. Doe werkhandschoenen aan. Terwijl je het mes met 1 hand vasthoudt, kun je met de andere hand de grote bout van het mes losdraaien (tegen de klok in). Deze zit vaak vrij strak vast.
 • Kantel de grasmaaier terug. Zet de grasmaaier weer rechtop, zodat deze neutraal kan blijven staan totdat je klaar bent met slijpen.
grasmaaier mes slijpen

2. Slijp het mes met een vijl

 • Zet het grasmaaier mes vast in een bankschroef. Eventueel kun je het mes snel even schoonmaken van alle modder die aangekoekt zit.
 • Vijl je mes. Hij hoeft niet superscherp. Daar wordt die juist weer eerder bot van. Het mes van je grasmaaier is van vrij zacht metaal gemaakt. Dus het duurt niet lang voordat die weer scherp is.
mes grasmaaier slijpen stap 2

3. Controleer de snijhoek waarin je vijlt

 • Vijl in dezelfde snijhoek als het mes. Vijl dus met dezelfde hoek mee zoals te zien is op onderstaande afbeelding.
grasmaaier slijpen stap 3

4. Controleer de balans van het mes

 • Controleer of het mes in balans is. Voordat je het mes terug monteert, moet het mes in evenwicht zijn. Het mag wel een mini beetje naar een kant hangen, maar zeker niet te veel.
 • Vijl wat meer aan de kant die naar beneden hangt. Als die met één kant naar beneden hangt, is die kant dus zwaarder dan de andere kant. Vijl nog een klein beetje bij aan de kant die naar beneden hangt om het mes goed af te stellen.
balans mes afstellen

5. Monteer het mes terug op de grasmaaier

 • Kantel de maaier weer op zijn zij. Zorg er opnieuw voor dat de benzinetank, luchtfilter en carburateur aan de bovenkant zit als je hem kantelt.
 • (Optioneel) maak je maaidek schoon. Nu je grasmaaier toch op zijn zij ligt kun je gelijk het maaidek even snel schoonvegen.
 • Draai het mes op dezelfde manier weer strak aan. Zodra je het mes weer hebt strak gedraaid, ben je helemaal klaar om weer je gras te gaan maaien!
zelf grasmaaier mes slijpen stap 5

Wanneer moet je een grasmaaier mes vervangen?

Als vuistregel is de meest veilige keuze om elke twee jaar het mes te vervangen. Je wil tenslotte niet dat het metaal afbreekt tijdens het maaien en in de rondte wordt geslingerd. Ook als het mes beschadigd of verbogen is kun je deze beter direct vervangen.

Hoe lang gaat een grasmaaier mes mee?

Grasmaaier messen van hoge kwaliteit kunnen soms wel 400 uur meegaan. Echter, het gemiddelde mes gaat ongeveer 100 tot 200 uur mee afhankelijk van het onderhoud. Om ervoor te zorgen dat ze zo lang mogelijk meegaan, kun je ze het beste iedere 20-25 uur slijpen.

Wat zijn de kosten van het laten slijpen van je grasmaaier?

De kosten van het laten slijpen van je mes hangt af van de dealer. Als je het mes zelf al losgekoppeld hebt, ben je ongeveer tussen de €10 en €20 kwijt bent. Moet het mes nog losgehaald worden? Dan is het vaak iets duurder en betaal je tussen de €20 en €40.

Kun je ook een haakse slijper gebruiken bij het slijpen van je grasmaaier?

Ja, je kunt een haakse slijper gebruiken om het mes van je grasmaaier te slijpen. Echter, ze zijn wel lastiger om te controleren dan een simpele vijl. Het voordeel is wel dat je een stuk sneller klaar bent. Wees voorzichtig dat je het mes niet te scherp maakt.

Waarom is het belangrijk om je grasmaaier mes te slijpen?

Een bot grasmaaier mes snijdt het grassprietje niet netjes af. Botte messen scheuren eigenlijk het gras. Hierdoor gaan de grassprieten rafelen en wordt het topje eerder geelbruin. Dit verzwakt het gazon omdat deze dan vatbaar is voor verschillende grasziekten. Een scherp mes daarentegen snijdt het gras wel netjes door. Hierdoor kan het gras snel en gemakkelijk genezen en herstellen. Met een scherp grasmaaier mes ben je ook eerder klaar met maaien, waardoor je minder lang in de tuin hoeft te staan en eerder kan genieten van je prachtige gazon. Zelf het mes van je grasmaaier slijpen duurt slechts 15 tot 20 minuten en is daarmee zeker de moeite waard.

Conclusie

Zoals je hebt kunnen lezen is het slijpen van je grasmaaier mes zeer eenvoudig. In een paar stappen heb je het al voor elkaar.

Ben je toe aan een hele nieuwe grasmaaier? Dan hebben we een aantal mooie adviezen geschreven:

Heb je aanvullende vragen? Laat het ons weten. We staan altijd open voor feedback en geven je graag gratis advies.