Grasmaaier start niet: 5 oorzaken

Je grasmaaier start niet. Raak niet in paniek als dit je overkomt. En koop al helemaal niet gelijk een nieuwe voordat je precies weet wat er aan de hand is. Er is een grote kans dat er iets heel simpels aan de hand is dat je helemaal zelf kunt oplossen.

We hebben onderstaand artikel opgesteld waar oorzaken en oplossingen staan voor grasmaaiers die niet meer willen starten. Ga deze lijst eerst af voordat je een nieuwe maaier koopt.

Waarschuwing: Bekijk altijd eerst de handleiding voordat je zelf onderhoud aan je grasmaaier gaat verrichten.

Waarom start je grasmaaier niet?

Als je een benzine grasmaaier gebruikt heb je wellicht problemen met het starten van je grasmaaier na de lange winter. Hier kunnen meerdere oorzaken aan ten grondslag liggen.

Als je problemen hebt met het starten van je grasmaaier kun je de volgende stappen ondernemen:

 • Check of er genoeg benzine in de tank zit. Zoja, als je ‘normale’ benzine gebruikt (Euro 95, 98 of E10) is dit vaak na 3 weken al niet meer houdbaar. Vervang in dat geval de benzine. Bekijk gelijk of er water in de tank zit.
 • Een losse/ vieze bougie. Koppel deze eventueel los, bougie van een grasmaaier maak hem schoon en draai de bougie opnieuw vast. Als die beschadigd is moet je hem vervangen.
 • Gebruik de choke. Als je grasmaaier een handmatige choke heeft, gebruik deze dan 2 of 3 keer. Als je hem vaker gebruikt heb je kans dat je de motor verzuipt. Bij een warme motor kun je het beste een paar minuten wachten voordat je de motor weer probeert te starten.
 • Vervuilde luchtfilters. Maak het luchtfilter schoon of vervang deze.
 • Bekijk alle kabels. Zijn er kabels beschadigd? Laat deze dan vervangen. Zitten er kabels los? Koppel deze dan weer aan (met name bougiekabels willen nog weleens loszitten).
 • Zorg dat het startkoord niet blokkeert. Een oorzaak kan zijn dat je de mesremkoppeling hebt ingedrukt. Ook kan het zijn dat er grasproppen in het maaidek zitten. Voordat je deze grasproppen verwijdert, kun je het beste de bougie even loskoppelen.

Werkt dit allemaal niet? Dan kun je wellicht de conclusie trekken dat de grasmaaier gewoon op is. Ben je aan het kijken voor een nieuwe? Lees dan ons uitgebreide onderzoek: De Beste Motormaaier.

Praktische Tip: Start de grasmaaier niet in hoog gras. Dit geeft onnodige belasting op de startinrichting, waardoor de motor minder snel zal aanspringen.

Waarom valt je grasmaaier uit tijdens het maaien?

Dit zijn de oorzaken en wat je eraan kan doen:

 • Vervuild luchtfilter. Maak deze schoon of vervang het filter.
 • Je maait hoog gras. Probeer de maaihoogte wat hoger in te stellen.
 • Een losse/ vieze bougie. Maak de bougie schoon of vervang hem.
 • Grasproppen in het maaidek. Koppel de bougie los en maak het maaidek schoon en verwijder de grasproppen.
 • Een bot, gebogen of loszittend maaimes. Slijp je mes of vervang deze. Lees: Grasmaaier mes slijpen: hoe doe je dat?

Conclusie

Loopt je grasmaaier weer als een zonnetje? Hopelijk wel! Zo niet, wellicht heb je wat aan dit artikel: Zelftrekkende benzine grasmaaier.

Als je alle bovenstaande oorzaken en oplossingen hebt nagelopen en de grasmaaier start nog steeds niet, dan kun je wellicht beter een nieuwe aanschaffen. Vaak is het zo dat de kosten van een reparatie in dat geval te hoog zijn.

Heb je een rokende grasmaaier? Dan kun je het beste even dit artikel lezen om het probleem op te lossen: Rokende grasmaaier: wat betekent het en hoe los je het op?

Heb jij een andere oplossing gevonden of heb je een toevoeging op dit artikel? Laat het ons weten. Stuur ons een berichtje en we komen zo snel mogelijk bij je terug.