Grastrimmer draad vervangen: zó doe je dat!

Moet je het draad van jouw grastrimmer vervangen? Zelfs bij de beste grastrimmers moet op een gegeven moment het trimdraad vervangen worden. Gelukkig is dit helemaal niet moeilijk met een beetje hulp.

Bij vrijwel alle grastrimmers zit het trimdraad om een draadspoel heen gewikkeld. Op dit draadspoel zitten enkele meters aan draad. Het is belangrijk dat het draad ongeveer even dik is als het draad dat je nu hebt. Hiermee zorg je ervoor dat jouw grastrimmer goed blijft werken en niet vast gaat lopen.

trimdraad

Bij de meeste trimmers wordt het draad automatisch verlengd tijdens het trimmen van het gras. Bijvoorbeeld door op een knopje te drukken, of simpelweg met de trimknop tegen de grond aan te drukken. Is het trimdraad helemaal op? Dan is deze aan vervanging toe. In de onderstaande stappen lees je precies hoe je dat moet doen.

Praktische Tip: Heb je een nieuwe grastrimmer nodig? Kijk dan eens bij ons onderzoek: Beste Grastrimmer.

Hoe vervang je het draad van een grastrimmer?

Dit zijn de 5 stappen om het draad van je grastrimmer te vervangen:

1. Haal de grastrimmer van de stroom af

grastrimmer stroomkabel

Deze stap is uiteraard voor je eigen veiligheid. Je wil niet dat de grastrimmer onbedoeld ineens aanspringt als jij bezig bent met het vervangen van het spoeldraad. Zorg er dus ook altijd voor dat je de grastrimmer uitschakelt. Als je een accu trimmer hebt haal je de accu eruit. Als je een elektrische trimmer hebt, dan haal je de stekker eruit.

2. Verwijder de spoelkap

grastrimmer draad vervangen

De tweede stap is het verwijderen van de spoelkap. De meeste grastrimmers werken ongeveer hetzelfde, ongeacht het merk. Vaak kun je bijvoorbeeld aan beiden kanten van de kap een knop indrukken waarmee je de spoelkap kan verwijderen. Bij andere modellen kun je hem gewoon eraf draaien. Soms is het ook een combinatie, dus dat je zowel een knop moet indrukken en moet draaien. Als je er niet uitkomt raden we aan de handleiding te raadplegen.  

Op het moment dat je de kap verwijderd hebt, is als het goed is de oude spoel zichtbaar. Deze kun je er nu uithalen.

3. Plaats de nieuwe spoel of vervang het draad

trimmerdraad vervangen

Bij het vervangen van het trimmerdraad kun je 2 dingen doen:

  • Je koopt een hele nieuwe spoel waar al trimdraad omheen zit gewikkeld.
  • Je koopt nieuw trimdraad en gaat deze zelf om de spoel heen wikkelen.

Als je een hele nieuwe spoel hebt gekocht, kun je deze op dezelfde manier terugplaatsen als dat die oorspronkelijk erin zat. Onthoud dat je in dat geval wel zelf nog even het uiteinde van het draad door de spoelgaten moet halen (zie afbeelding hiernaast).

spoelgaten trimmerdraad

Praktische Tip: Als je zelf nieuw trimdraad koopt, is het belangrijk dat je dit van hetzelfde merk als je grastrimmer koopt en voor het juiste type. Kijk bijvoorbeeld eens bij het trimdraad van Bol.com.

Heb je een hele nieuwe rol met trimdraad aangeschaft en ga je deze zelf om de oude spoel heen wikkelen? Dan volg je deze 2 stappen:

  1. Zoek naar een klein gaatje op de oude spoel (zie linker afbeelding van stap 3).
  2. Wikkel nieuw trimdraad in de richting van de pijl aangegeven op de spoel (zie rechter afbeelding van stap 3).

Als het goed is zie je op de oude spoel een klein gaatje (linkerkant van afbeelding bij stap 3). Hier duw je het nieuwe trimdraad in, totdat deze weerstand geeft en niet verder kan.

Zoek dan vervolgens naar een pijl op de spoel (rechterkant van afbeelding bij stap 3). Deze pijl geeft aan in welke richting je het draad moet wikkelen.

4. Wikkel het trimdraad om de spoel

draad vervangen gastrimmer

Als een na laatste stap wikkel je het draad in de goede richting (dus de richting van de pijl) om de spoel heen. Zorg ervoor dat je mooie banen maakt met het spoeldraad en dat je het niet helemaal door elkaar eromheen wikkelt. Doe je dit wel, dan loop je kans dat het trimdraad op een gegeven moment gaat vastlopen.

5. Monteer de spoelkap

draadspoel grastrimmer

Heb je alle stappen uitgevoerd? Dan knip je het draad af en zet je de spoel terug in de grastrimmer en plaats je de spoelkap er weer omheen. Vergeet niet om een stukje draad weer door de spoelgaten van de kap te halen.

Bosmaaier draad vervangen

Bosmaaiers lijken heel veel op grastrimmers. Ze zijn wat geschikter voor het zwaardere geschut. Bij sommige bosmaaiers kun je de messen ook vervangen door trimdraad. Het bosmaaier draad vervangen gaat dan eigenlijk op precies dezelfde manier als hierboven beschreven. Soms zitten er dan 2 spoelen in, maar de manier van draad vervangen blijft over het algemeen hetzelfde. Bekijk onze bosmaaier vergelijking voor de beste modellen van dit moment.