Grastrimmer vs Bosmaaier: Welke is beter?

grastrimmer vs bosmaaier

Zit je te twijfelen tussen een grastrimmer of bosmaaier? Een grastrimmer en bosmaaier zijn 2 totaal verschillende stukken tuingereedschap. Toch hebben ze sowieso één ding gemeen: ze komen op de plekken waar je met een normale grasmaaier niet bij kan. In dit artikel leggen we de verschillen tussen een grastrimmer en bosmaaier uit, zodat jij een goede keuze kan maken voor welke je nodig hebt.

Wat is het verschil tussen een grastrimmer en bosmaaier?

Grastrimmer: voor de gazonranden

Grastrimmers worden door veel huiseigenaren gebruikt voor het bijwerken van de randen van het gazon. Zit is iets waar de gewone grasmaaier vaak niet goed bij kan komen. Daarnaast gebruik je de grastrimmer ook om op moeilijk bereikbare plekken te komen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan gras onder een trampoline of tuinset. Ook daar kan een normale grasmaaier lastig bij. Het is niet de bedoeling dat je ook hoog gras en wildgroei met een grastrimmer bijwerkt. Hier zijn ze vaak niet sterk genoeg voor.

Een grastrimmer werkt vaak aan de hand van een nylondraad die heel snel ronddraait. Grastrimmers komen soms ook met mes, maar deze komen een stuk minder voor.

grastrimmer gazonranden

Bosmaaiers: voor het zware geschut (hoog gras & wildgroei)

Het grote verschil met een grastrimmer is dat bosmaaiers vaak een stuk krachtiger zijn. Dit maakt dat het geschikte machines zijn om juist wel hoog gras en wildgroei bij te werken. Bosmaaiers gebruik je doorgaans niet voor het bijwerken van je grasranden. Het zijn dus echt twee verschillende machines met allebei een eigen toepassing.

Bosmaaiers werken zowel op draad en messen. Bij sommige machines kun je zelfs gemakkelijk tussen de twee wisselen. Als je een model koopt waarbij je kan wisselen, dan kun je hem ook gebruiken voor het bijwerken van de grasranden.

Makita DUR368AZ

Praktische Tip:Ben je eruit welke je nodig hebt (grastrimmer of bosmaaier), dan raden we aan een van deze twee artikelen te lezen: “Grastrimmer test” of “Bosmaaier vergelijking”.

Grastrimmer vs bosmaaier: een overzicht van de verschillen

Hieronder zie je een handige tabel met een overzicht tussen de verschillen met een grastrimmer en bosmaaier.

Trimmer met draadTrimmer met mesbosmaaier met draadbosmaaier met mes
GazonrandenJaNeeNeeNee
Hoog grasNeeJaJaJa
WildgroeiNeeNeeNeeJa

Bosmaaier vs grastrimmer

Het komt er dus op neer dat je een grastrimmer nodig hebt als je de randen van je gazon graag wil bijwerken. Heb je zwaarder geschut nodig omdat je daarnaast last hebt van wildgroei en hoog gras? Dan raden we aan een bosmaaier aan te schaffen.

Toch is er veel keuze tussen de verschillende modellen die op de markt zijn. Om je alvast een handje te helpen geven we hieronder een kort overzicht van het beste model per aandrijving (elektrisch, accu, benzine).

Elektrische grastrimmer vs bosmaaier

Het voordeel van elektrische apparaten is dat ze weinig onderhoud vereisen. Daarnaast zijn ze relatief voordelig in de aanschafkosten. Ook ben je niet gebonden aan een accu duur en is het een milieuvriendelijk stuk gereedschap. Het nadeel is dat je altijd moet werken met een verlengkabel en dat je een stroompunt in de tuin hebt.

Accu grastrimmer vs bosmaaier

Ten opzichte van een elektrische grastrimmer/bosmaaier is het grootste voordeel van een accu dat je kunt genieten van optimale bewegingsvrijheid. Je zit namelijk niet vast aan een verlengsnoer. Ook heb je geen stroompunt in de tuin nodig. Hier staat dan wel weer tegenover dat ze vaak wat duurder zijn in de aanschaf en dat wanneer de accu leeg is je moet wachten tot deze weer is opgeladen.

Benzine grastrimmer vs bosmaaier

Het grootste voordeel is dat benzine bosmaaiers/grastrimmers een stuk krachtiger zijn en dat je ze lang achter elkaar kunt gebruiken zonder dat er een verlengsnoer aan te pas hoeft te komen. Het nadeel is dan weer dat ze een stuk meer onderhoud vereisen, duur zijn in aanschafkosten en uiteraard niet zo milieuvriendelijk zijn.

Bosmaaier vs grastrimmer: waar moet je op letten

Er zijn een aantal opties waar we je graag op willen attenderen alvorens je overgaat tot koop. Dit zijn factoren die invloed kunnen hebben op de keuze die je maakt voor een grastrimmer/bosmaaier.

  1. Handvat: Uiteraard is het prettig als de bosmaaier of grastrimmer fijn in de hand ligt. Het loont de moeite om te kijken of het handvat er gebruiksvriendelijk uitziet en hier een aantal reviews over te lezen.
  2. Kop van de maaier: Vooral bij grastrimmers vinden wij het belangrijk dat de kop van de maaier in verschillende standen in te stellen is. Dit zodat je heel gemakkelijk bij de moeilijk te bereiken plekken kunt komen.
  3. Schouderriem: Sommige grastrimmers en bosmaaiers worden zonder schouderriem verkocht. Voor een grastrimmer die je gebruikt voor grasranden op een klein gazon is dat geen enkel probleem. Als je de machine langer achter elkaar verwacht te gebruiken kan een schouderriem echter wel prettig zijn.

Trimdraad vervangen

Wellicht dat je je nog afvraagt wat er gebeurt als het trimdraad op is. Moet je dan gelijk een nieuwe grastrimmer of bosmaaier aanschaffen? Gelukkig hebben ze makers hier zelf ook over nagedacht. Je kunt het spoeldraad heel gemakkelijk vervangen. Je kunt vaak trimdraad kopen die je zelf om de oude spoel moet wikkelen. Als alternatief kun je vaak ook een hele nieuwe spoel aanschaffen. In ons artikel: “Hoe vervang je trimdraad grastrimmer” lees je er meer over.

Veiligheidstips Bosmaaier vs Grastrimmer

Voor we je op pad sturen met je nieuwe grastrimmer of bosmaaier, willen we je nog een aantal veiligheidstips meegeven, zodat je jezelf niet verwond. Het zijn namelijk allebei vrij krachtige apparaten. Hieronder vind je onze veiligheidstips voor het gebruik van grastrimmers/bosmaaiers:

  • Draag een beschermbril: Bij het gebruik van zowel grastrimmers als bosmaaiers loop je het risico dat puin in de lucht wordt geslingerd. Denk aan een kleine steen die je over het hoofd hebt gezien die gelanceerd wordt. Met een veiligheidsbril bescherm je je ogen tegen rondvliegende objecten.
  • Draad een beschermmasker: Een veiligheidsbril is het belangrijkst. Maar ook je tanden en je gezicht moet je beschermen. Zet dus eventueel ook een beschermmasker op.
  • Doe een lange broek aan: Grastrimmers werken met nylondraad en messen. Als je een verkeerde beweging maakt of je raakt uit balans is elke vorm van bescherming rond je benen mooi meegenomen. Daarom raden we altijd aan een lange broek aan te doen.
  • Doe je haar in een staart: Uiteraard geldt dit alleen als je lang haar hebt. Wij snappen ook wel dat het zeer onwaarschijnlijk is dat je haar vast komt te zitten in de kop van de maaier, maar wij zeggen altijd “better be safe than sorry”.