Hoe navigeert een robotmaaier?

robotgrasmaaier werking

Robotmaaiers stijgen in populariteit. Ze worden steeds slimmer en geavanceerder. Het is dan ook niet gek dat er ook steeds meer vragen over worden gesteld. Een van de meest gestelde vragen is hoe navigeert een robotmaaier eigenlijk? Hoe werkt een maairobot en hoe betrouwbaar zijn ze? In dit artikel worden jouw vragen beantwoord.

Hoe navigeert een robotmaaier?

Een robotmaaier navigeert door middel van een ‘perimeterdraad’. Dit is een soort begrenzingskabel waarmee je het maaiterrein en eventuele perken en andere obstakels in de tuin afbakent. Hierdoor weet de robotmaaier precies binnen welke lijnen die kan navigeren en maaien. Ze komen echter ook in 3 andere uitvoeringen…

Onderstaand zie je een afbeelding hoe een gazon eruit kan zien die is afgezet met het perimeterdraad.

hoe navigeert een robotmaaier

1. Robotmaaier navigatie zonder perimeterdraad

Het grootste nadeel van een robotmaaier is misschien wel dat het nogal wat tijd kost om ze te installeren. Je moet namelijk het hele gazon inclusief alle obstakels, perken en vijvers en dergelijke afzetten met het perimeterdraad. Om die reden zijn er tegenwoordig ook robotmaaiers zonder draad. Deze werken door middel van ‘grassensoren’. Met andere woorden, ze kunnen herkennen wanneer ze op gras rijden.

Het probleem is alleen dat deze manier van navigeren van een robotgrasmaaier, alleen geschikt is voor de zeer eenvoudige tuinen. Denk hierbij aan tuinen die goed afgescheiden zijn van de openbare weg, de buren en andere obstakels zoals een vijver. Zonder een goede afbakening weet je eigenlijk nooit zeker waar die terecht komt namelijk.

Een ander nadeel is dat de robotmaaier niet weet waar de grasranden precies zitten. Je zult dus altijd handmatig nog een keer de grasranden mee moeten nemen.

2. Robotmaaier navigatie via GPS

Sommige robotmaaiers (zoals de Bosch Indego S+ 500 en  Bosch Indego M 700), beschikken over een bepaalde technologie. Hierdoor brengt die door middel van GPS het gazon duidelijk in kaart. Vervolgens berekent die vanzelf het meest efficiënte maaitraject. Daarna maait die het gras ook in mooie, parallelle banen. Hierdoor is die tot wel 40% efficiënter dan een maairobot die een willekeurig maaipatroon aanhoudt.

robotmaaier indego 700

3. Handmatige robotmaaier navigatie via een app

Tot slot zijn er ook robotmaaiers die je geheel zelf via een app kunt navigeren. Dit kan bijvoorbeeld handig zijn als je wil dat die even een bepaalde lijn een keer goed maait.

Willekeurige banen of patronen?

Naast de verschillende manieren van navigeren van robotmaaiers, komen ze ook in 2 verschillende uitvoeringen. Sommige maaien dus willekeurige banen, andere maaien in paralellen banen. Beiden manieren werken prima. Toch willen we wat dieper ingaan op de beiden manieren.

Robotmaaiers die willekeurig maaien

Veruit de meeste robot grasmaaiers werken door een willekeurig maaipatroon aan te houden. Dit heeft zo zijn voor- en nadelen. Het voordeel is dat bepaalde plaatsen op het gazon niet overbelast worden. Dit is dan eigenlijk ook de meest ‘gezonde’ manier van maaien voor het gazon. Het laat namelijk geen strepen na of iets dergelijks. Het nadeel is dat het er soms toe kan leiden dat bepaalde plekken worden overgeslagen of juist meerdere keren gemaaid worden.

robotmaaier die willekeurig navigeert

Robotmaaiers die in systematisch maaien

robotmaaier die systematisch navigeert

De tegenhanger van willekeurig maaien zijn robotmaaiers die systematisch maaien. Deze brengen dus eerst het gazon in kaart en berekenen vervolgens het meest efficiënte maaitraject. Het voordeel is dat ze tot wel 40% efficiënter zijn (en daarmee dus ook de accu minder belasten). Het nadeel kan zijn dat op een gegeven moment de rijstroken zichtbaar zijn, omdat de maaier vrijwel altijd dezelfde sporen volgt.

(Bron voor de foto’s: Bosch LogiCut).

De slimme sensoren van robotmaaiers

Hoe voorkom je dat een robotmaaier vastloopt (bijvoorbeeld tegen een tuinset of schommel)? Gelukkig komen vrijwel alle robotmaaiers tegenwoordig met een aantal sensoren, waarmee ze een stuk betrouwbaarder zijn dan vroeger.

Hierbij kun je bijvoorbeeld denken aan een botssensor. Zodra de robotmaaier ergens mee in aanraking komt, zal die een stukje terugrijden en een andere route inslaan.

De luxere varianten komen met ‘afstandssensoren’. Hiermee kunnen ze op afstand al bepaalde objecten signaleren, zodat ze er omheen kunnen rijden.

Ook komen ze vaak met kantelsensoren. Dit zorgt ervoor dat het maaimes ophoudt met roteren op het moment dat de robotmaaier omkantelt of opgetild wordt.

Conclusie

Zoals je hebt kunnen lezen navigeren robotmaaiers door middel van een grensdraad. Ben je opzoek naar een goede robotmaaier? Wij hebben voor u onderzoek gedaan. Neem bijvoorbeeld eens een kijkje bij onze ‘Robotmaaier vergelijking’.