Hoe werkt een handgrasmaaier?

Beste kooimaaier gardena classic 400 in actie

Een handgrasmaaier werkt door een messenkooi dat wordt aangedreven tijdens het voortbewegen. In het messenkooi worden de grassprietjes opgetild en afgeknipt. Dit zorgt voor een strakker en mooier gazon vergeleken met traditionele maaiers. Dit omdat bij normale grasmaaiers het grassprietje wordt afgeslagen.

Als je een nieuwe grasmaaier gaat aanschaffen zijn er uiteraard talloze opties. Welke maaier het beste bij jou gazon past hangt uiteindelijk van meerdere zaken af (Lees: Beste handgrasmaaier 2024). Vaak is een handgrasmaaier beter voor de wat kleinere gazons. In dit artikel willen we je graag wat meer vertellen over de werking van handgrasmaaiers, de verschillende opties en voordelen ten opzichte van traditionele grasmaaiers.

Wat is een handgrasmaaier?

Veel mensen denken dat het gebruiken van een handgrasmaaier ouderwets is. Dat komt voornamelijk omdat ze vaak aan dit soort plaatjes denken:

ouderwetse handgrasmaaier

Maar niets is minder waar! Handgrasmaaiers zijn levendiger dan ooit. Dit komt mede door het moderne design die de gebruiksvriendelijkheid van de machine zeer ten goede komt. Ook door de speciale snijtechniek heb je namelijk altijd een strak resultaat. Voor het perfecte maairesultaat zul je wel zo nu en dan de grasmaaier moeten slijpen. Wij hebben een uitgebreid stappenplan hiervoor opgesteld. Lees: Handgrasmaaier slijpen.

Handgrasmaaiers vs. traditionele grasmaaiers

Uiteraard spelen er verschillende factoren mee die bepalen of jij een handgrasmaaier moet aanschaffen, of dat je beter af bent met een traditionele grasmaaier. Over het algemeen moet je op de hoogte zijn van de volgende overwegingen:

 • De grootte van je gazon. De meeste handmaaiers kun je gebruiken tot een gazon van ongeveer 50 tot 150 m2. Alles daarboven kun je beter een elektrische/ benzine grasmaaier aanschaffen.
 • Jouw budget. Vaak zijn handmaaiers iets goedkoper dan de traditionele modellen op elektriciteit, benzine of accu.
 • Heb je stroomvoorziening? Zonder stroomvoorziening heb je twee keuzes: een handgrasmaaier of een traditionele grasmaaier op accu.
 • Heb je veel opbergruimte? Handgrasmaaiers nemen weinig ruimte in beslag. Ze zijn van zichzelf al kleiner en vaak kun je de duwboom ook nog eens inklappen.
 • Opvangbak. Bij de meeste handgrasmaaiers zit niet standaard een opvangbak. Bij sommige is dit echter wel een optie, maar vaak gaan ze tot ongeveer 25 liter. Als je een handmaaier met opvangbak wil, lees dan dit artikel: “Handgrasmaaiers met opvangbak“.

Welke handgrasmaaier raad je aan?

In ons artikel: “De beste handgrasmaaier”, gaan we dieper in op deze vraag. In het kort komen we in dat artikel op de volgende conclusie:

 • Stiga SCM 440 FS. De beste gezien de prijs/kwaliteit. Een zeer degelijke handgrasmaaier waar je eventueel een opvangbak op kunt monteren.  Bekijk Stiga SCM prijs.
 • Gardena 330. Voor als je een kleinere (stads)tuin hebt (tot 80m2).  Bekijk Gardena 330 prijs.
 • Gardena Classic 400. Perfecte keuze voor de wat grotere gazons tot ongeveer 200m2. Bekijk prijs .

De 10 voordelen van een handgrasmaaier

Het gebruiken van een handgrasmaaier ten opzichte van een traditionele grasmaaier (elektrisch, accu of benzine) kent een aantal voordelen. Deze zetten we hieronder kort op een rijtje:

 • Geen verlengsnoer nodig. Doordat de aandrijving handmatig gebeurt heb je dus geen benzine of elektriciteit (verlengsnoeren) nodig om te gaan maaien.
 • Milieuvriendelijk. Een ander voordeel van een handmatige aandrijving is het feit dat die daardoor uiteraard hartstikke milieuvriendelijk is. Er worden namelijk geen slechte stoffen uitgestoten.
 • Stil (contactloos maaien). Veel handgrasmaaiers zijn contactloos. Dit wil zeggen dat het messenwals en het ondermes elkaar niet raken. Dit zorgt ervoor dat de handgrasmaaier fluisterstil is, vergelijkbaar met een fluisterend gesprek. Dus je kunt gerust maaien zonder dat je buren er last van hebben.
 • Inklapbaar. Tegenwoordig kun je bij de meeste handmaaiers de duwboom inklappen. Dit zortgt ervoor dat je hem eenvoudig kunt vervoeren.
 • Neemt weinig opbergruimte in beslag. De handgrasmaaier is van zichzelf al wat kleiner dan een traditionele maaier. Daarnaast neem hij nóg minder ruimte in de schuur in beslag doordat je de duwboom kunt inklappen.
 • Gewicht. Tegenwoordig zijn handgrasmaaiers ook vrij licht. De meeste zitten tussen de 5 en 10 kilo. Dit zorgt voor gemakkelijke bewegingsvrijheid in de tuin. Je kunt hem gemakkelijk manoeuvreren rond lastige opstakels.
 • Instelbare maaihoogte. De meeste handmaaiers komen met ingebouwde instellingen om zelf de maaihoogte in te stellen. Denk aan een hendel waar je de maaihoogte zelf kunt instellen tussen de 10 en 50 millimeter.
 • Mulchingfunctie. Sommige handmaaiers beschikken over een zogeheten ‘Mulchingfunctie’. Hiermee worden er hele fijne snippertjes van je gras automatisch verspreidt over het gazon tijdens het maaien. Dit vormt een natuurlijke beschermlaag op het gazon die helpt tegen hitte en zorgt voor een betere vochtigheidsgraad.
 • De prijs. Vaak zijn handgrasmaaiers een stuk goedkoper dan traditionele grasmaaiers. Uiteraard moet je nooit het allergoedkoopste model kopen. Want de prijs zegt vaak wel degelijk iets over de kwaliteit, maar er zijn tegenwoordig talloze goede opties.
 • Snijtechniek. Door de moderne snijtechniek ligt je gazon er altijd zeer strak bij.