Hoe werkt een robotmaaier?

Een robotmaaier werkt door middel van een ‘perimeterdraad’. Dit kun je zien als een soort begrenzingskabel waarmee je het maaiterrein afbakent. Hierdoor zal de robotgrasmaaier altijd binnen het afgebakende maaigebied blijven. Je gebruikt dit draad dus ook om vijvers, perken en andere obstakels binnen de tuin af te bakenen.

Uiteraard is dit een beknopte uitleg hoe een robotmaaier werkt. In dit artikel laten wij aan de hand van een aantal stappen en afbeeldingen zien hoe het installeren van zo’n robotmaaier precies in zijn werk gaat.

De werking van een robotmaaier uitgelegd in 5 stappen

Robotmaaiers zijn automatische machines die volautomatisch jouw gazon verzorgen. Ze stijgen razendsnel in populariteit en je zult er steeds meer zien. De meest gestelde vraag die wij dan ook krijgen is “Hoe werken robotmaaiers?”. Onderstaand laten we in 5 stappen globaal zien hoe ze werken.

1. Installeren van het laadstation

Een van de eerste stappen is het installeren van het laadstation zoals te zien op onderstaande afbeelding. Deze zet je vaak op een punt in het terrras die dicht bij een stroompunt ligt. Het is belangrijk dat het basisstation op een vlak punt op het terras ligt. Daarnaast moet die vaak binnen 3 meter van een hoek zitten en redelijk veel ruimte om zich heen hebben. 

Veruit de meeste robotmaaiers lopen op een lithium ion accu die ongeveer 30 tot 90 minuten mee gaat. Als de accu leeg dreigt te raken, keert de robotmaaier vanzelf terug naar het laadstation om op te laden. Eenmaal opgeladen, gaat die ook weer automatisch verder met de onderhoud van het gazon.

robotmaaier laadstation

2. Gazonafbakening met perimeterdraad

De tweede stap is het anbrengen van het ‘perimeterdraad’. De robotmaaier ontvangt hiervan een signaal en weet zo precies binnen welke lijnen hij moet blijven. De uiteinden van het perimeterdraad komen samen in het basis/laadstation.

Ook kleine doorgangen zijn vaak geen probleem. Op onderstaande afbeelding is dat te zien door het draad dat van de achtertuin richting de voortuin loopt langs een klein perkje. Het aanbrengen van het perimeterdraad is vaak de grootste klus bij het opzetten van een robotmaaier. Het vergt wat tijd, maar onderaan de streep gaat het je ook veel tijd besparen! (zie hier hoe perimeterdraad precies werkt).

hoe werkt een robotmaaier

3. Het navigeren van de robotmaaier

Je vraagt je wellicht af, hoe navigeert zo’n robotmaaier precies en hoe zorg je ervoor dat die nergens tegenaan botst. Eigenlijk zijn vrijwel alle robotmaaiers uitgerust met of ‘botssensoren’ of ‘afstandsensoren’. Wanneer de robotmaaier beschikt over botssensoren, zal die herkennen wanneer het in aanraking komt met bepaalde objecten (denk aan tuinsets, schommels, etc). Vervolgens rijdt die een klein stukje achteruit en rijdt langs het obstakel op. Bij afstandsensoren kan die door middel van een kleine camera obstakels herkennen die in het maaipad liggen. Vervolgens rijdt die er rustig omheen. Sommige robotmaaiers kun je ook zelf besturen door middel van een app.

robotmaaier sensoren

4. Programmeren van de robotmaaier

De vierde stap is dat je de robotmaaier in gaat stellen. Dit doe je vaak door middel van een kleine display en een aantal knoppen die op de robotmaaier zitten. De wat luxere uitvoeringen komen vaak ook met een app die je kan gebruiken om de grasrobot in te stellen. Je stelt bijvoorbeeld maaiprogramma’s, zodat die gaat maaien op de door jouw ingevulde tijdstippen.

robotmaaier app

5. Maaien maar!

Je bent helemaal klaar om te genieten van de volautomatische grasmaaier. Hij zal één keer volledig moeten opladen in het laadstation en daarna is hij klaar voor vertrek. Je kunt nu genieten van een perfect bijgehouden gazon, zonder dat je er ook maar enig omkijken naar hebt.

robotgrasmaaier werking

Conclusie

Dit is in het kort hoe een robotmaaier werkt. Je zult wellicht nog aanvullende vragen hebben over robotgrasmaaiers, zoals  Zijn er robotmaaiers zonder begrenzingskabels?“. Raadpleeg hierover dit artikel:

  • Robotmaaier: De meeste gestelde vragen beantwoord.

Ben je opzoek naar de beste robotmaaier voor jouw gazon? Lees dan: