Hoelang gaat een grasmaaier mee? (Elektrisch, Accu, Benzine)

Vraag je je af hoelang een grasmaaier mee gaat? Aangezien het geen kleine investering is willen mensen wel een soort zekerheid dat ze er de komende jaren mee vooruit kunnen.

Hoelang een grasmaaier mee gaat hangt van veel factoren af. Denk hierbij aan het soort grasmaaier (elektrische, accu of benzine), maar ook het merk en de verrichtte onderhoud aan de grasmaaier spelen een rol.

In dit artikel gaan we wat dieper in op de levensverwachting van grasmaaiers per model.

Hoelang gaat een grasmaaier mee?

Een grasmaaier gaat gemiddeld 10 jaar mee, mits deze goed is onderhouden. Een grasmaaier die niet goed is onderhouden gaat soms maar enkele jaren mee. Uiteraard is het wel sterk afhankelijk per model. Goedkope grasmaaiers gaan vaak een stuk minder lang mee dan de wat luxere uitvoeringen.

benzine voor grasmaaier

Hoelang gaat een elektrische grasmaaier mee?

Een elektrische grasmaaier gaat doorgaans 10 jaar mee. Dit is wel afhankelijk van hoe goed je de elektrische grasmaaier onderhoudt. Elektrische grasmaaiers die namelijk niet goed onderhouden worden hebben maar een levensduur van enkele jaren. Denk hierbij aan het regelmatig schoonmaken van de maaier en het slijpen van de messen.

Hoelang gaat een accu grasmaaier mee?

Een accu grasmaaier kan gemiddeld 5 tot 10 jaar meegaan. Het probleem is dat de accu het vaak eerder begeeft dan de grasmaaier. De accu zelf gaat namelijk maar maximaal 5 jaar mee. Na 5 jaar zul je dus sowieso een nieuwe accu moeten aanschaffen. Deze zijn vaak vrij prijzig.

accu van een grasmaaier

Hoelang gaat een robotmaaier mee?

Een robotmaaier gaat zelf doorgaans 10 jaar mee. De accu daarentegen zal je na ongeveer een jaar of 5 moeten vervangen. Deze kun je gewoon opnieuw aanschaffen bij de betreffende fabrikant van de robotmaaier. Het is raadzaam de robotmaaier in de winter een onderhoudsbeurt te geven.

robotmaaier voordeel tijd besparen

Hoelang kun je grasmaaien met een opgeladen accu?

Afhankelijk van de grasmaaier kun je doorgaans minstens één uur grasmaaien voordat de accu leeg is. Je hebt elektrische grasmaaiers die geschikt zijn voor kleine gazons (100m2) en zeer grote gazons (1000m2). Uiteraard zit er dan ook groot verschil in de capaciteit van de accu.

Wat kun je doen om de levensduur van een grasmaaier te verlengen?

Hieronder vind je een aantal tips om de levensduur van jouw grasmaaier te verlengen:

  • Maak na elke maaibeurt het maaidek schoon met een borstel.
  • Slijp één keer per jaar de maaimessen. Dit zorgt ervoor dat het gras netjes afgesneden wordt.
  • Controleer met enige regelmaat of alle schroeven en bouten goed vastzitten.
  • Maak één keer per jaar (voor de winter) de hele grasmaaier schoon.

Meer tips vind je bij: “Elektrische grasmaaier onderhouden: hoe doe je dat?

Voor een benzine grasmaaier komen daar nog wat extra tips bij:

  • Zorg dat de benzinetank leeg is als deze in de winter niet wordt gebruikt.
  • Vet alle scharnieren en mechanismes in met smeermiddel.
  • Ververs de olie één keer per jaar.
  • Vervang of reinig de bougie van je grasmaaier en het luchtfilter.

Conclusie

Als het goed is weet je precies hoelang jouw type grasmaaier meegaat. Zoek je nog advies over de beste grasmaaiers van het moment? Wellicht dat een van deze artikelen dan interessant zijn voor jou: