Kabelbreuk opsporen in de grond voor Robotmaaier

kabelbreuk opsporen in de grond

Een kabelbreuk opsporen in de grond (voor bijvoorbeeld je robotmaaier) is nou niet bepaald een klusje waar je op zit te wachten. We kunnen ons voorstellen dat je wel wat betere dingen te doen hebt.

Toch zal een kabelbreuk in de grond ervoor zorgen dat bijvoorbeeld een robotmaaier niet meer werkt. In dat geval is het dus noodzakelijk om hem op de kabelbreuk op de juiste manier op te sporen en te repareren.

In dit artikel laat ik je aan de hand van een paar stappen zien hoe je dat precies aanpakt.

Kabelbreuk bij een robotmaaier

Breuken in de lusdraad zijn meestal te wijten aan onbedoelde fysieke beschadigingen. Hierbij kun je denken aan het gebruik van een schop bij het tuinieren.

Een robotmaaier werkt door middel van ‘perimeterdraad’ of een grenskabel die je om het gazon heen legt. Middels deze kabel weet een robotmaaier precies waar die wel en niet kan maaien. Je bakent het maaiterrein dus met deze kabel af.

Het draad sluit je altijd aan op het laadstation, waarna de grenskabel onder hele lichte spanning komt te staan. Dit creëert een elektromagnetisch veld dat de robotmaaier kan oppikken. Een gebroken kabel kan er dus voor zorgen dat de maaier het signaal niet meer kan oppakken en dus niet goed meer functioneert.

Wat je als allereerst moet doen

Nog voordat je gaat beginnen met het opsporen van een kabelbreuk voor je robotmaaier, is het belangrijk om als eerste de aansluiting van het perimeterdraad in het laadstation te bekijken. In enkele gevallen kan het voorkomen dat het draad hier is losgeschoten. Dit kan je natuurlijk heel wat werk besparen. Als dit niet het geval was, laten we je nu zien hoe je een breuk in de kabel opspoort.

kabels controleren laadstation

Praktische Tip: Bij sommige robotmaaiers (bijvoorbeeld die van Gardena) zit een klein lampje op het laadstation. Als deze blauw knippert, betekent dat dat je een kabelbreuk hebt.

Kabelbreuk opsporen in de grond: zó doe je dat

Er zijn 2 manieren op een kabelbreuk op te sporen. De eerste is door middel van een ‘kabeltester’. De andere manier is heel simpel door gebruik te maken van een oude AM/FM radio die het signaal van het draad kan opvangen.

Tot onze stomme verbazing is het een stuk gemakkelijker om een breuk in de kabel op te sporen met een radio (en goedkoper) dan met een kabeltester. Toch leggen we graag beiden manieren (met video) uit:

Bij beiden manieren hoef je niet het hele draad uit te graven. Met een kabeltester en een radio kun je nauwkeurig de breuk in de kabel opsporen. Als je de breuk eenmaal gelokaliseerd hebt, hoef je alleen het stukje bij de breuk op te graven om deze te repareren.

Kabelbreuk opsporen in de grond met een kabeltester

Kabelbreuk opsporen in de grond in 5 stappen met een kabeltester

 1. Sluit de kabeltester op het perimeterdraad in het laadstation.
 2. Verbreek de verbinding met het perimeterdraad van één kant van het laadstation. Dit zorgt ervoor dat de kant waar de breuk zit geen signaal meer afgeeft.
 3. Volg met de toongenerator het perimeterdraad dat onder de grond ligt.
 4. Zolang je door de toongenerator een geluidje hoort, is het draad op die plek nog intact.
 5. Loop net zolang langs het perimeterdraad totdat het signaal wegvalt.
 6. Is het signaal weggevallen? Dan heb je de breuk gevonden.

Een handige uitlegvideo:

Kabelbreuk opsporen in de grond met een Radio

Ik was stomverbaasd toen ik ontdekte dat je met een oude AM/FM handheld radio een kabelbreuk voor je robotmaaier kunt opsporen. De reden hiervoor is dat het perimeterdraad een heel klein signaal afgeeft dat opgepikt kan worden door de radio. Je kunt dus letterlijk met de antenne van de radio langs het draad lopen dat onder de grond ligt en het geluid volgen. Als het geluid stopt, dan weet je dat je de breuk gevonden hebt.

Kabelbreuk opsporen in de grond met een radio in 4 stappen

 1. Zet de handradio in de AM-modus.
 2. Zet de radio op een frequentie waar geen radiostation op zit (dus dat je alleen statisch geluid hoort).
 3. Verbreek de verbinding met het perimeterdraad van één kant van het laadstation. Dit zorgt ervoor dat de kant waar de breuk zit geen signaal meer afgeeft.
 4. Loop met de antenne van de handheld radio langs het draad, net zolang tot je geen signaal geluid meer hoort.

Handige uitlegvideo:

De kabelbreuk repareren

Zoals je gezien hebt is het een groot voordeel dat je bij beiden manieren niet het hele draad hoeft uit te graven om de kabelbreuk te vinden.

Een kabelbreuk kun je heel gemakkelijk repareren door gebruik te maken van een kabelverbinder. Hierbij steek je eenvoudig de uiteinden van het gebroken draad in de verbinder. Met een tang kun je deze vervolgens dichtdrukken. Het zijn zelfstrippende verbinders. Ook zijn ze gevuld met gel, zodat ze waterafstotend zijn.

Hoe voorkom je een kabelbreuk: 4 tips

Om te voorkomen dat je opnieuw een kabelbreuk krijgt, geven we je graag een aantal tips mee:

 • Voorkom dat je het draad overmatig strekt bij de installatie. Overmatig strekken kan het draad al beschadigen nog voordat je deze rondom het gazon hebt geïnstalleerd. Wees er dus voorzichtig mee.
 • Maai het gras niet te kort na installatie. Als je het perimeterdraad niet ingraaft maar met krammen vastzet, heeft het gras 1 à 2 weken nodig om er overheen te groeien. Een grote fout is dan ook om het gras te kort te maaien na de installatie. Maai de eerste weken op maximale hoogte.
 • Voorkom dat het draad te strak komt te staan. Het is beter om een klein stukje draad (te veel) over te houden, dan dat deze hartstikke strak in het laadstation zit.
 • Leg het draad op de juiste afstand van de rand van het gazon. Ook dit is erg belangrijk. Doe je dit niet, dan heb je kans dat de maaier de randen niet goed herkent. Hij kan dan bijvoorbeeld half omkantelen en met de scherpe messen door het gazon maaien.