Kooimaaier slijpen: zó pak je dat aan

Wil je jouw kooimaaier slijpen? Elke grasmaaier hoort zo nu en dan geslepen te worden. Ook een kooimaaier hoort zo nu en dan geslepen te worden. Echter, aangezien de messen wat anders in elkaar zitten dan bij een traditionele maaier, is het slijpen van een kooimaaier wat ingewikkelder. Wil je jouw kooimaaier zelf slijpen? Lees dan gauw verder. In dit artikel laat ik je aan de hand van een aantal illustraties zien hoe je dat aanpakt.

Waarom het regelmatig slijpen van je kooimaaier belangrijk is

Een kooimaaier slijpen is belangrijk voor een gezond gazon. Uiteraard wil je een strak gemaaid gazon hebben. Als de messen ervan echter bot zijn gaat je dit niet snel lukken. Er zit een heel groot nadeel aan het maaien met botte messen (en dat geldt voor alle grasmaaiers).

gerafeld en beschadigd gras door het maaien met een botte grasmaaier

Als je namelijk maait met botte messen, heb je kans dat je het gras niet meer netjes ‘afsnijdt’. In plaats daarvan trek je als het ware het grassprietje uit elkaar. Hierdoor kan het gras gaan rafelen, waardoor je het zwaar beschadigd. Grote gele of kale plekken kunnen hiervan het gevolg zijn. Daarom is je kooimaaier slijpen echt essentieel.

Praktische Tip: Is je kooimaaier toe aan vervanging? Lees dan ons artikel: Beste kooimaaier.

Hoe weet je wanneer de messen van je kooimaaier bot zijn?

Voordat je direct begint met je kooimaaier slijpen, is het wel zo handig om snel even te controleren of de messen van je kooimaaier überhaupt wel bot zijn. Dit kun je zelf heel eenvoudig controleren.

Hieronder vind je 5 stappen om te bepalen of de kooimaaier toe is aan een slijpbeurt:

  1. Knip een klein stukje uit een krant of van een stukje papier.
  2. Plaats het stukje papier tussen het ondermes en het messenwals (zie onderstaande afbeelding).
  3. Steek een schroevendraaier tussen het messenwals, zodat je deze veilig in beweging kunt brengen zonder dat je je handen openhaalt.
  4. Draai het messenwals aan door de schroevendraaier naar beneden te drukken.
  5. Als het papier netjes wordt afgesneden, dan zijn de messen nog scherp genoeg. Wordt het papiertje echter dubbelgevouwen en niet afgesneden, dan moet je de kooimaaier slijpen.
kooimaaier slijpen controleren

Kooimaaier slijpen aan de hand van een video

Nu je dus weet waarom je kooimaaier slijpen zo belangrijk is en hoe je dat kunt controleren, laten we je nu zien hoe je dit het beste kunt aanpakken.

We hebben een stappenplan voor je opgesteld , maar wellicht dat je liever een video kijkt. In dat geval hebben we ook onderstaande video voor je toegevoegd. Volg je liever een stappenplan met illustraties om je kooimaaier te slijpen? Lees dan snel verder.

Kooimaaier slijpen in 10 stappen

Dit zijn de 10 stappen die je moet volgen om je kooimaaier te slijpen:

Stap 1: Stel het ondermes met het messenwals af

handgrasmaaier slijpen

Als je het messenwals voortbeweegt (zoals je hebt gedaan om te controleren hoe scherp de messen waren) en je hebt geconstateerd dat deze onvoldoende in aanraking komt met het ondermes, dan zul je deze moeten aandraaien.
Draai met een schroevendraaier het ondermes een heel klein beetje aan. Let op: een kwartslag draaien met de schroevendraaier heeft echt al enorm veel effect. Doe telkens een klein stukje en test opnieuw of die voldoende in contact komt met het messenwals.

Stap 2: Haal de wielen los

handmaaier slijpen

De meeste wielen van kooimaaiers zitten vast met een C-clip. Je kunt hier een schroevendraaier tussen zetten en de clip er simpelweg vanaf drukken, waarna het wiel los komt.
Haal vervolgens ook de zwarte rondsels van de maaier af (aangegeven met de groene pijl). Dit is een soort tandwiel die voor de aandrijving van de kooimaaier zorgt.

Let op: als het goed is zit er een klein metalen pinnetje bij het rondsel. Ook deze haal je los. Houd alles netjes bij elkaar.

Stap 3: Wissel de rondsels/ tandwielen om

Door de wielen om te draaien, zal de maaier tegen de klok in gaan draaien als je deze voortbeweegt. Hiermee kunnen we ervoor zorgen dat de kooimaaier zichzelf als het ware gaat slijpen.
Als je de rondsels terug hebt gemonteerd kun je eraan draaien. Test even of het messenwals daadwerkelijk tegen de klok in maait.

Stap 4: Monteer de wielen terug op de kooimaaier

handgrasmaaier slijpen wielen terug monteren

Als je de rondsels hebt omgedraaid kun je de wielen terug monteren en weer vastzetten met de c-clip.

Stap 5: Breng slijppasta aan op de messen

Door slijppasta op het messenwals te smeren, kun je de maaier als het ware zichzelf laten slijpen. Dit is dan ook de reden dat het nodig was om de kooimaaier tegen de klok in te laten draaien.

Stap 6: Loop een stukje met de kooimaaier over een harde ondergrond

handmaaier tegen de klok in slijpen

In deze stap worden de messen daadwerkelijk geslepen. De slijppasta zit op het messenwals en hij draait tegen de klok in. Door vervolgens simpelweg een stukje ermee te lopen, worden de messen vanzelf geslepen.
Ga er net zolang mee door totdat je zo goed als geen weerstand meer voelt.

Stap 7: Maak het messenwals van de kooimaaier schoon

messenwals handmaaier schoonmaken

Verwijder de resten slijppasta voor zover deze nog op de messen van de kooimaaier zit.
Pak hiervoor een oude doek of lap om het messenwals een keertje goed schoon te vegen.

Stap 8: Haal de wielen opnieuw los

In deze stap halen we de wielen voor de laatste keer los. We gaan namelijk weer alles voor de laatste keer omwisselen.
Zet je schroevendraaier dus weer bij de wielen tussen de c-clip en haal deze los.

Stap 9: Wissel de rondsels/tandwielen voor de laatste keer om

Haal de rondsels weer los van de wielen en draai deze weer om.
Door de rondsels weer om te draaien zal het messenwals weer met de klok mee gaan bewegen.
Controleer of je het goed hebt gedaan door handmatig aan de rondsels te draaien.
(Optioneel) Nu je toch bezig bent kun je net zo goed alles even goed schoonvegen met een borstel.

Stap 10: Kooimaaier slijpen voltooid!

Als het goed is, is de kooimaaier nu netjes geslepen en zijn de messen weer scherp. Je zult de komende tijd er weer prima tegenaan kunnen en je grasmat weer perfect onderhouden. Optioneel kun je de test met het papiertje nog een keer uitvoeren om het verschil te ervaren. Je kooimaaier slijpen raden we doorgaans aan om ieder jaar een keertje te doen.

Nieuwe kooimaaier aanschaffen

Zoals je ziet is een kooimaaier zelf slijpen nogal een klusje. Je kan er zomaar een uur mee druk zijn. Echter is het wel noodzakelijk voor een gezond gazon.

Heb je de kooimaaier al een hele lange tijd en is deze toe aan vernieuwing? Dan zou je eens bij onze kooimaaier test kunnen kijken. We hebben ook onderzoek gedaan naar de Beste Kooimaaier met Opvangbak, als je dit belangrijk vindt.