Welke maaier soorten zijn er allemaal?

Grasmaaiers komen letterlijk in alle vormen en maten. Elk heeft zo zijn eigen unieke eigenschappen en kenmerken. Sommige maaier soorten zijn speciaal gemaakt voor kleine gazons, andere voor hele grote. Maar welke soorten maaiers zijn er allemaal?

Welke soorten maaiers zijn er allemaal?

Er zijn 15 soorten maaiers. Dit zijn:

1. Handgrasmaaiers

De eerste maaier soort is de handgrasmaaier. Handgrasmaaiers zijn ideaal voor mensen met een wat kleiner gazon. Doorgaans zijn ze geschikt voor een gazon van 50 tot 150m2. Bijkomend voordeel is uiteraard dat deze zeer milieuvriendelijk is en nauwelijks geluid maakt.

Bekijk onze handgrasmaaier vergelijking.

gardena handgrasmaaier

2. Elektrische grasmaaiers

Het grote voordeel van een elektrische grasmaaier is dat deze een stuk minder onderhoud nodig heeft dan bijvoorbeeld een benzine maaier. Wel heb je dus altijd stroomvoorziening in de tuin nodig en vrijwel altijd een verlengkabel. Ze zijn geschikt voor gazons tot 1000m2 (hangt uiteraard sterk van het model af).

Bekijk onze elektrische grasmaaier vergelijking.

Bosch UniversalRotak 450 elektromaaier

3. Accu grasmaaiers

Met een accu grasmaaier heb je uiteraard ultieme bewegingsvrijheid. Je zit namelijk niet met verlengkabels of iets dergelijks te werken. Je hoeft dus ook niet per se stroomvoorziening in de tuin te hebben. Ook de accu maaiers zijn geschikt voor gazons tot ongeveer 1000m2.

Bekijk onze accu grasmaaier vergelijking.

Bosch Citymower 18-300 accu

4. Benzine grasmaaiers

Benzine maaiers zijn vaak het meest robuust en krachtig. Je kunt hier gemakkelijk grotere gazons mee maaien (groter dan 1500m2). Uiteraard ligt dat wel aan het model. Er zijn ook benzine maaier soorten die geschikt zijn voor gazons tot 500m2. Het nadeel is dat deze maaier vrij onderhoudsintensief is.

Bekijk onze benzine grasmaaier vergelijking.

benzine grasmaaier Wolf Garten A 460 A SP HW in gebruik

5. Aangedreven maaiers

Het grootste voordeel van een aangedreven grasmaaier soorten is dat deze zichzelf voortbeweegt. Hierdoor hoef je hem zelf nauwelijks meer te duwen. Dit maakt het maaien een stuk lichter en is om die reden met uitstek geschikt voor de grotere gazons. Vrijwel elke benzine grasmaaier is zelfrijdend. Dit omdat deze maaier soort ook voor grotere gazons wordt ingezet.

benzine grasmaaier Powerplus POWXQG7555

6. Mulch maaiers

Sommige grasmaaiers komen met een ingebouwde mulchingfunctie. Dit houdt in dat het gemaaide gras terug het gazon wordt ingeblazen. Dit versnipperde gras dient vervolgens als een natuurlijke beschermlaag voor je gazon.

7. Robot grasmaaiers

Het grootste voordeel van een robot grasmaaier is uiteraard dat hij deze het gazon volledig automatisch maait. Je moet hem de eerste keer goed instellen wat wellicht wat tijd kost, maar daarna heb je er geen omkijken meer naar. Ze zijn wel wat prijzig en eigenlijk pas interessant bij gazons groter dan 250m2. Ook voor grotere gazons van 1500m2 of meer kun je een robotmaaier gebruiken.

Bekijk onze robotgrasmaaier vergelijking.

Gardena Smart Sileno 1600 tuin

8. Zweefmaaiers

Deze soort maaier is perfect voor mensen die geen vlak gazon hebben. Als je juist een gazon hebt waar flink wat ‘speelse’ vormen inzitten of hobbels dan is een zweefmaaier daarvoor geschikt. De motor van zo’n zweefmaaier zuigt aan de bovenkant lucht wat voor een soort ‘luchtkussen’ zorgt. Dit maakt hem extreem wendbaar en gemakkelijk om over je gazon te bewegen. Check hier de beste prijs.

zweefmaaier

9. Bosmaaiers

Met een bosmaaier kun je gemakkelijk de hardnekkige plekjes van je gazon maaien waar een normale grasmaaier niet bij komt. Denk bijvoorbeeld aan de graskanten. Daarnaast wordt een bosmaaier gebruikt om hardnekkig onkruid te maaien en is geschikt voor de zwaardere klussen.

Bekijk hier onze Beste Bosmaaiers.

bosmaaier

10. Zitmaaiers

Zitmaaiers (of tuintractor) zijn met name geschikt voor de écht grotere gazons van 2000m2. Maar je hebt ze ook al voor gazons van 500m2. Door de zeer grote maaibreedte van het maaimes heb je een groter gazon er vrij snel weer strak bij liggen.

Bekijk hier onze Zitmaaier vergelijking.

zitmaaier

11. Balkmaaiers

Een balkmaaier (of ruwterreinnmaaier) is handig voor als je ergens met een gewone zitmaaier niet bij kan komen. Daarnaast is hij uiterst geschikt voor ruw terrein zoals bij hoog gras. Ook als er ergens nog stukken hout liggen (tot 3cm dik) kun je een balkmaaier gebruiken.

balkmaaier

12. Frontmaaiers

Frontmaaiers zijn geschikt voor de zeer grote gazons. Ze zijn enorm wendbaar door achterwielbesturing en voorwielaandrijving.

front maaier

13. Zero turn maaiers

Een zero turn maaier kan een perfecte cirkel van 360 graden draaien. Hierdoor hoef je minder tijd te besteden aan het trimmen langs de moeilijke plekjes. Ze zijn erop gemaakt om bij hogere snelheid gras te maaien. Een normale zitmaaier/frontmaaier maait met een snelheid van 4/6 km/u terwijl een zero turn maaier bij 8/12 km/u maait. Dit kan veel tijd besparen.

zero turn maaier soort

14. Klepelmaaier

Klepelmaaiers zijn de grote jongens onder de maaiers. Van vlak tot ruig terrein, voor hoog of laag gras, onkruid, twijgen en lage begroeiing tot dikke takken, een klepelmaaier kan het allemaal aan. Het zijn standalone grasmaaiers die je op een trekker of graafmachine kunt monteren.

klepel maaier

Maaier soorten—Conclusie

Zoals je hebt kunnen lezen zijn er in totaal 14 verschillende maaier soorten. Elke maaier soort is natuurlijk voor een specifieke doelgroep.

Wil je weten wat in grote lijnen de gemiddelde prijs is van elke soort grasmaaier? Lees dan: Wat kost een grasmaaier?