Maaihoogte gras: dit is de beste hoogte in centimeter (Tip)

Onlangs kregen wij een mailtje met de vraag: “Wat is de ideale maaihoogte van gras?”. Hij vertelde dat hij het gras maait voor zijn familie en dat zijn ouders hem vaak vertelden dat het gras niet te kort gemaaid mag worden.

Wanneer je het gras moet maaien is een van de meest gesteld vragen als het op het onderhoud van je gazon aankomt. Een andere vraag die vaak naar boven komt is hoeveel centimeter mag je van het gras maaien? Laten we beiden vragen beantwoorden.

Wat is de beste maaihoogte voor je gazon?

Er geldt een richtlijn die aangeeft dat je het gras moet gaan maaien als het ongeveer 6-7 centimeter lang is. Wanneer je dan gaat maaien, haal je er 1/3e vanaf. Als het gazon 6 centimeter hoog is, haal je er dus 2 centimeter af. Maai het niet korten dan 4 centimeter.

Het is aan te raden dat je deze regel met name in de herfst goed hanteert. Als je deze richtlijnen niet goed kan onthouden kun je beter voor een wat hogere maaihoogte kiezen. Als het warmer wordt is het sowieso niet verkeerd om een wat hogere maaihoogte in te stellen. In de volgende paragraaf leggen we je uit waarom.

Uitleg over de vuistregel

Waarom is 4 centimeter een optimale maaihoogte? Uiteindelijk gaat het allemaal om een gezonde balans creëren. Gras heeft onder andere zonlicht nodig om te groeien. Als je het gras langer laat groeien, krijgen de kleine grassprietjes niet voldoende zonlicht om goed te kunnen groeien. Als je het gras korter dan 4 centimeter maait heb je grote kans dat het gazon niet voldoende beschermd is tegen de warme zon en snel uitdroogt. Dit kan voor gele vlekken zorgen in het gras. Daarnaast hebben schaduwrijke plekken ook meer kans op mos als het te kort gemaaid wordt.

maaihoogte gazon

Uiteindelijk bepaalt de hoogte van het gras wanneer je weer moet gaan maaien. Je gazon geeft dus eigenlijk vanzelf aan wanneer het weer tijd is.

Laag in de lente & herfst, hoog in de zomer

In het voorjaar en de herfst kun je het gras wat korter maaien. Als het gazon 6 centimeter is, stel je de maaihoogte in op 2 centimeter zodat je er 1/3 vanaf haalt. In de zomer als het écht weer warm wordt kun je het beste 5 centimeter aanhouden. In de warme zomermaanden is het belangrijk het gazon voldoende te beschermen tegen het warme weer. Deze extra centimeter voorkomt dan dat je gazon uitdroogt. Geef het gazon in de zomer ook altijd voldoende water om goed te kunnen groeien.

De maaihoogte voor siergras & speelgras

Om de juiste maaihoogte te bepalen zul je ook moeten kijken naar het type gazon dat je hebt. Er zit ook nog verschil in de ideale maaihoogte voor siergras en speelgas. Siergras wordt uiteraard een stuk minder belast dan speelgras waar vaak op gespeeld en gelopen wordt. Siergras kun je eventueel tot 3 centimeter maaien. Speelgras krijgt uiteraard een stuk meer te verduren. Daarom is het beter om speelgras op minimaal 4 centimeter hoogte te laten.

Je gazon winterklaar maken

Gras blijft groeien zolang de temperatuur overdag tussen de 7 en 10 ºC is en in de nacht minstens 3 ºC. Dat betekent dat je vaak rond oktober het gazon voor de laatste keer moet gaan maaien. Hierna gaat het gazon in ‘rustmodus’ en groeit het niet meer. Je kunt bij de laatste maaibeurt het gras iets langer laten, zo’n 5 centimeter. Dit geeft het gazon voldoende bescherming tegen de kou.

gazon herfst

Bij voorkeur alleen maaien wanneer het gazon droog is. Als het nat is, krijg je veel grasklompen in je maaidek en op het gazon. Als je deze niet opruimt kan dit ook zorgen voor grote gele plekken en plaatselijke uitdroging. Daarnaast wordt nat gras niet mooi afgesneden.

Conclusie

Als het goed is weet je nu precies wat de ideale maaihoogte van je gazon is. Ben je toevallig aan het oriënteren voor een nieuwe grasmaaier? Kijk dan eens naar onze elektrische grasmaaier vergelijking. Heb je een wat kleiner gazon? Kies dan voor een goede handmaaier.