Robotmaaiers zijn het perfecte middel om jouw gras te onderhouden zonder dat je elke week zelf het gras hoeft te maaien. Door middel van innovatieve hedendaagse technologieën worden ze steeds slimmer en daarmee ook aantrekkelijker om aan te schaffen. Het is dan ook niet gek dat ze razendsnel in populariteit stijgen.
Ondanks de vele voordelen van robotmaaiers, kleven er ook nog altijd een aantal nadelen aan. In dit artikel laten we de grootste nadelen van robotgrasmaaiers zien, zodat jij weloverwogen een beslissing kan maken.
- Hoe werken grasrobots?
- Nadelen van Robotmaaiers
- 1. Ze zijn duur in de aanschaf
- 2. Het installeren is tijdsintensief
- 3. Een robotmaaier heeft een korte accuduur
- 4. Robotmaaiers hebben moeite met de graskanten
- 5. Ze zijn gevoelig voor diefstal
- 6. Een robotmaaier is gevaarlijk voor kleine dieren
- 7. Het resultaat is niet altijd direct zichtbaar
- Conclusie
Hoe werken grasrobots?
Voordat we de nadelen van robotgrasmaaiers zullen behandelen, is het wel handig dat je in grote lijnen weet hoe ze werken. In het kort komt het erop neer dat je jouw gazon zult moeten afbakenen met ‘perimeterdraad’. Door middel van dit draad weet een robotgrasmaaier precies binnen welke lijnen die zal moeten blijven. Onderstaand zie je een voorbeeld hoe dat er in de praktijk uit kan komen te zien:
Nadelen van Robotmaaiers
Er zijn zoveel redenen te bedenken om wél een grasmaaier robot aan te schaffen dat het moeilijk te geloven is dat er ook grote nadelen aan zitten. Onderstaand vind je een aantal nadelen waarvan je op de hoogte moet zijn voordat je overgaat tot koop.
Dit zijn 7 nadelen van robotmaaiers (en hoe je ze oplost):
1. Ze zijn duur in de aanschaf
Aangezien ze nog steeds vrij nieuw zijn, is de prijs voor de doorsnee consument nog niet echt aantrekkelijk. Niet alleen de robotmaaier zelf, maar ook de accessoires (mesjes, accu’s, etc) zijn vrij prijzig. Een Elektrische of accu-grasmaaier is dan wellicht een betere keuze als je een wat kleiner budget hebt.
Tóch levert het je ook heel veel op:
Eenmaal opgezet en geïnstalleerd bespaar je ook heel veel tijd. Zo heb je veel meer tijd over om leuke dingen te doen of simpelweg lekker uit te rusten of andere dingen in de tuin te ondernemen. En dat ook nog eens terwijl je gazon er perfect bij ligt.
2. Het installeren is tijdsintensief
Het kost nogal wat tijd om de robotmaaier te installeren. Zoals we al aangeven werkt hij door middel van een ‘perimeterdraad’, waarmee je het gazon moet afbakenen. Hierdoor weet die precies waar die wel en niet kan maaien en binnen welke lijnen die moet blijven.
Er zijn wel grasrobots die zonder perimeterdraad werken. Die werken met een sensor die gras herkent. Deze zijn echter nóg duurder en vaak niet 100% betrouwbaar. Zo weten ze niet waar de randen van het gazon zitten, dus de graskanten neemt die niet goed mee.
Gelukkig wordt het installeren met onze handleiding een eitje! We leggen hier precies uit hoe je de installatie zo goed mogelijk aanpakt: “Hoe installeer je een robotmaaier”.
3. Een robotmaaier heeft een korte accuduur
Een robotmaaier werkt natuurlijk vrij langzaam als je het vergelijkt met iemand die met een ‘normale’ grasmaaier zijn gras maait. De meeste robotgrasmaaiers maaien daarnaast in willekeurige banen (wat overigens de beste manier is om het gras te maaien). Dit kost echter wel veel batterij. Als je een grote tuin hebt, loop je kans dat de grasrobot niet het hele gazon kan maaien op 1 batterij. Ook gaan de meeste accu’s maar een paar seizoenen mee, omdat je ze zo intensief gebruikt.
De oplossing?
Robotmaaiers van Bosch (bijvoorbeeld de Indego 500 en Indego 700) zijn uitgerust met ‘LogiCut’ technologie. Hiermee brengt de maairobot eerst het gazon in kaart en berekent vervolgens het meest efficiënte maaitraject.
4. Robotmaaiers hebben moeite met de graskanten
Maairobots zijn tot veel in staat. Ze kunnen gemakkelijk door kleinere doorgangen, passen de maaifrequentie aan op de groei van het gazon en complexe tuinen zijn vaak geen probleem. Toch kan die met graskanten nogal wat moeite hebben. Vooral als er bijvoorbeeld een muurtje aan de graskant grenst, is het lastig voor de robot om hierbij te komen.
Gelukkig zijn er ook robotmaaiers die speciaal gemaakt zijn om eerst de graskanten te maaien (bijvoorbeeld de Bosch Indego 700 of de Robomow RK 2000).
Praktische Tip: Je kunt er ook voor kiezen om zelf de graskanten snel mee te nemen. Neem bijvoorbeeld eens een kijkje bij de beste grastrimmers en bosmaaiers.
5. Ze zijn gevoelig voor diefstal
Een ander groot nadeel van robotmaaiers is het feit dat ze gevoelig zijn voor diefstal. Zeker als je een tuin hebt die die niet is afgeschermd met een hek of iets dergelijks, heb je kans dat de maairobot gestolen kan worden.
Gelukkig komen de meeste robotmaaiers met anti-diefstalbeveiliging. Zodra ze bijvoorbeeld worden opgepakt, schakelen ze zichzelf automatisch uit. Om de robot vervolgens te ontgrendelen zul je eerst jouw eigen ingestelde pincode moeten invoeren. De luxere varianten komen ook met een alarm. Tot slot is diefstal van een grasrobot verzekerd is onder de dekking van je inboedelverzekering.
6. Een robotmaaier is gevaarlijk voor kleine dieren
Een robotmaaier kan eigenlijk alleen goed werken als het gazon redelijk is opgeruimd. Ze zijn vaak uitgerust met botssensoren, zodat die langs obstakels rijdt zodra die ermee in aanraking komt (zie afbeelding). Ook hebben ze vaak kantelsensoren, zodat de messen stoppen met draaien zodra de maairobot omkantelt of wordt opgetild.
Toch kan dit soms voor kleine dieren zoals egels een gevaar vormen. Sommige egels zijn te klein om de juiste sensoren te activeren.
Ook speelgoed van de kinderen moet er soms aan geloven als dit niet op tijd wordt opgeruimd. Stenen kunnen de messen beschadigen. Het is dus aan te raden het gazon even snel op te ruimen voordat de starttijd van het maaischema ingaat.
Hoe los je het op?
Een van de dingen die je kan doen is een maairobot aanschaffen die een groter werkterrein aankan. Die zijn vaak sneller klaar, waardoor je minder kans loopt dat het een gevaar vormt voor dieren. Daarnaast is het aan te raden de maaischema’s voor overdag in te stellen en niet in de nacht.
7. Het resultaat is niet altijd direct zichtbaar
Uiteraard is het een stuk sneller als je het gras maait met een conventionele grasmaaier. Afhankelijk van je gazonoppervlakte ben je in een paar uur vaak wel klaar. Het resultaat mag er dan ook direct zijn. Bij een robotmaaier ligt dit natuurlijk net wat anders. Die gaat maait elke keer een heel klein beetje van het gazon. Vervolgens gaat die opladen en zodra die is opgeladen gaat die weer verder.
Als je de maaischema’s zo instelt dat die bijvoorbeeld in de nacht gaat maaien of net op de momenten dat jij naar je werk bent, heb je daar echter geen last van.
Conclusie
Zoals je ziet zijn er wel een aantal nadelen van robotgrasmaaiers. Echter, ze zijn ook vrij eenvoudig op te lossen. Wel is het belangrijk om deze mee te nemen in jouw overweging als je twijfelt om een robotmaaier aan te schaffen.
Ben je al overtuigd? Dan helpen we je graag om een robotmaaier te kiezen die past bij jouw gazon. Gelukkig hebben wij dit werkje voor jou al uit handen genomen. Kijk bijvoorbeeld eens naar:
- De Beste Maairobot.
- De Beste Maairobots voor een kleine tuin.
- De Beste Maairobots voor een grote tuin.