Perimeterdraad: de werking, installeren, repareren & meer

perimeterdraad

Wat is perimeterdraad?

Perimeterdraad is een soort begrenzingsdraad die je gebruikt om het maaiterrein af te bakenen. In feite geef je hiermee de grenzen van het gazon door aan de robotmaaier. Je gebruikt het perimeterdraad dus ook om obstakels in de tuin (zoals perken en vijvers) af te zetten.

Hoe werkt perimeterdraad?

Perimeterdraad werkt doordat beiden uiteinden aansluiten op het laadstation. Hierdoor komt het perimeterdraad onder lichte spanning te staan. Dit creëert een magnetisch veld. Door dit magnetische veld, ontvangt de robotmaaier een signaal als hij te dicht bij het perimeterdraad komt. Hierdoor zal die een andere route nemen.

Waarvoor dient het perimeterdraad?

Perimeterdraad wordt gebruikt om langs de randen van het gazon leggen en ook rondom voorwerpen en planten die de robotmaaier niet mag raken. Het perimeterdraad dient zowel als begrenzingsdraad als begeleidingsdraad. Hierdoor weet een robotmaaier waar die wel en niet kan rijden/ maaien.

hoe werkt perimeterdraad

Hoe installeer je het perimeterdraad?

Perimeterdraad kan op 2 manieren worden geïnstalleerd. Je kunt het draad in de grond vastzetten of het draad ingraven. Wanneer je het in de grond vastzet met grondpennen, geeft dit je de mogelijkheid om het in de daaropvolgende werken eventueel bij te stellen. We adviseren je om de 50 centimer een grondpen te plaatsen. Heb je te weinig grondpennen gekregen, dan kun je hier 100 stuks extra bestellen. Als je het gazon wil verticuteren, kun je het draad beter ingraven.

perimeterdraad vastzetten
Perimeterdraad in de grond vastzetten
perimeterdraad ingraven
Perimeterdraad ingraven

Beiden manieren zijn prima. Als je besluit om het draad met krammen vast te zetten, zal na enkele weken het gras over het draad heen gegroeid zijn waardoor deze niet meer zichtbaar is.

Je kunt ook voor een combinatie kiezen, waarbij een deel is ingegraven en een deel is vastgezet met krammen.

Hoe graaf je perimeter draad in?

Perimeterdraad kan worden ingegraven met behulp van een kantensteker of een rechte schep. Het is belangrijk dat je het draad minimaal 1 centimeter en maximaal 20 centimeter onder de grond legt. Als je het dieper legt, zal het signaal niet sterk genoeg zijn voor de robotmaaier om te ontvangen.

Praktische Tip: Voor een veilige en stille werking is het raadzaam om alle vaste voorwerpen in en rondom het werkgebied (het gazon) af te bakenen met het meegeleverde perimeterdraad.

Hoe zit het als je meerdere gebieden in de tuin hebt?

Als het werkgebied bestaat uit meerdere zones (bijvoorbeeld een voor- en achtertuin), waarbij het voor de maairobot lastig is om van de ene zone naar de andere zone te gaan, is het raadzaam om een ‘bijgebied’ te creëren. Voorbeelden hiervan zijn hellingen die steiler zijn dan de maximale hellingshoek van de maairobot of doorgangen die smaller zijn dan 60 centimeter.

nevengebieden tuin

Niet elke robotmaaier heeft de functionaliteit om bijgebieden te creëren. Als dit voor jou belangrijk is, raden we de Gardena Smart Sileno aan.

Waar moet je op letten als je het perimeterdraad gaat leggen?

Als je het draad met krammen gaat vastzetten moet je op de volgende zaken letten:

  • Zorg dat je het gras maait op de plek waar je het draad gaat leggen. Dit zodat je het draad dicht bij de grond kunt leggen. Dit verkleint de kans dat de robotmaaier het draad beschadigd.
  • Het draad moet overal vlak tegen het gazon liggen. Dit om te voorkomen dat hij wordt doorgesneden voordat er graswortels overheen zijn gegroeid. De kabelisolatie kan beschadigd raken als het gras direct na het aanleggen te kort wordt gemaaid. Dit kan pas weken later voor problemen gaan zorgen.
  • Gebruik een rubberen hamer om de grondpennen in de grond te slaan. Sla ze ook zeker niet te hard in de grond. Voorkom dat ze te strak in de grond komen te staan.
  • Plaats elke 50cm een grondpen om te voorkomen dat het perimeterdraad los komt te liggen en beschadigd tijdens het maaien.

Hoe kun je een kabelbreuk van een robotmaaier opspeuren?

Als er een breuk in de kabel zit, kun je deze opspeuren door met een kabeltracker langs het draad te gaan. Hiermee kun je detecteren waar de breuk zich bevindt. Je repareert het draad met behulp van een kabelverbinder. Deze verbinders zijn gevuld met een gel die de verbinding waterdicht maken.

Welk perimeterdraad is het beste?

Vaak krijg je een kleine rol begrenzingskabel mee bij de aanschaf van een robotmaaier. In 9 van de 10 gevallen is dit echter nooit voldoende. Je kunt het beste het draad aanschaffen van het merk van je robotmaaier. Zie bijvoorbeeld het draad van: Gardena, Bosch of  McCulloch. De standaard dikte van het perimeterdraad is 2,7mm en is voor de meeste tuinen perfect, maar wil je voor de zekerheid extra sterk perimeterdraad, kijk dan naar 3,4mm extra sterk draad.

Conclusie

Als het goed is weet je nu alles over het begrenzingsdraad van robotmaaiers. Ben je aan het overwegen om een robotmaaier aan te schaffen? Neem dan eens een kijkje bij onze Robotmaaier Test. Lijkt het leggen van perimeterdraad/begrenzingsdraad teveel werk voor je, dan kun je ook eens kijken of een robotmaaier zonder draad iets voor je is.