Het installeren van een robotmaaier is nogal een klusje. Het feit dat het instellen zolang duurt is een van de grootste nadelen van een robotmaaier. Toch is het wel belangrijk dat de installatie goed gebeurt. De wijze waarop de installatie wordt uitgevoerd bepaalt namelijk in grote mate hoe goed de robotmaaier functioneert. Om die reden is het belangrijk om de installatie zorgvuldig uit te voeren. Je nieuwe robotmaaier installeren doe je met deze 7 stappen hieronder uitgelegd.
Hoe installeer je een robotmaaier in jouw tuin?
Hoe navigeert een robotmaaier? Nou, dat doet die dus doordat het maaioppervlakte wordt afgezet met perimeterdraad. Gebruik de onderstaande 5 stappen om jouw robotmaaier succesvol te installeren in jouw tuin.
Stap 1: maai het gazon voor de laatste keer met een gewone maaier
Als het gras van jouw gazon langer dan 4 centimeter is, raden we aan om het nog één keer kort te maaien tot ongeveer 4 centimeter. Het is daarbij belangrijk dat je het tuinafval opvangt en afvoert. Gebruik dus niet een eventuele mulchfunctie op de grasmaaier.
Stap 2: vul eventuele gaten en kuilen op
Alvorens je verder gaat met de installatie van de robotmaaier is het belangrijk dat je eventuele gaten en kuilen in het gazon opvult. Hiermee voorkom je dat de robotmaaier waterschade oploopt op het moment dat die een plas in zou rijden.
Stap 3: bepaal de positie van het laadstation
Het laadstation heeft 3 functies:
- Het verzenden van signalen middels het perimeterdraad naar de robotmaaier.
- Locatiesignalen versturen zodat de robotmaaier het laadstation kan vinden.
- Het opladen van de accu van de robotmaaier.
Houdt bij het bepalen van de beste locatie van het laadstation rekening met de volgende aspecten:
- Zorg ervoor dat er minimaal 2 meter vrije ruimte zit vóór het laadstation.
- Kies een locatie dicht bij het stopcontact.
- Kies een locatie met een vlakke ondergrond zonder scherpe voorwerpen.
- Probeer een locatie te zoeken die uit het zicht van buitenstaanders
- Idealiter ligt het laadstation ook redelijk in de schaduw.
Nadat je de beste locatie hebt gevonden en deze hebt aangesloten, kun je beginnen met het opladen van de robotmaaier.
Stap 4: Leg de grensdraad aan
Middels het grensdraad baken je het maaiterrein af. Hiermee geef je dus in feite aan waar de robotmaaier zometeen wel en niet kan gaan maaien.
Er zijn twee manieren om de grensdraad aan te leggen:
- Je kunt hem met krammen vastzetten. Dit geeft je de mogelijkheid om de komende weken het draad nog eventueel bij te stellen.
- Je kunt de grensdraad ingraven met behulp van een kantensteker of rechte schep.
Pak je schets er weer bij die je als het goed is hebt gemaakt. Je legt het grensdraad langs de randen van het gazon. Ook leg je het rondom voorwerpen en planten die de robotmaaier niet mag raken (denk hierbij ook aan vijvers en bloemperken). Als je een smalle doorgang hebt van maximaal 60 centimeter is dit voor de robotmaaier geen probleem. Ook door deze doorgang kun je het grensdraad aanleggen.
Op onderstaande afbeelding is visueel gemaakt hoe dat in een tuin eruit kan komen te zien:
Bekijk vervolgens de handleiding om de afstand te bepalen. Het grensdraad moet namelijk vaak 20 tot 30 centimeter van de rand van het gazon afliggen.
Stap 5: verbind het grensdraad met het laadstation
Als je de begrenzingsdraad rondom het gazon hebt aangelegd, kun je deze vervolgens verbinden met het laadstation. Hierdoor kan de robotmaaier te allen tijde de weg terug naar het basisstation vinden. Als je de begrenzingsdraad met het basisstation hebt verbonden, kun je tevens het basisstation vastzetten.
Stap 6: Instellen van de robotmaaier
Je bent bijna klaar! Het enige wat je nog moet doen is het installeren van de robotmaaier. Vaak wordt dit gedaan door middel van een simpele opstartprocedure. Na het invullen van wat basisgegevens wordt er een kalibratie gestart. Hierbij wordt de robotmaaier gestart en rijdt uit zichzelf naar een startpunt.
Na het kalibratieproces gaat de maaier van start. Door middel van knoppen op de maairobot en een klein display (of een app) kun je maaischema’s installeren en algemene instellingen aan de grasrobot veranderen. Met deze schema’s kun je helemaal zelf bepalen wanneer de maaier jouw gazon gaat onderhouden.
Stap 7: Tijd om te genieten!
Je bent helemaal klaar met het installeren van de robotmaaier. Nu kun je even lekker in de tuin gaan zitten met een welverdiend drankje. Bekijk of de robotmaaier zijn werk goed doet om eventueel de begrenzingsdraad hier en daar nog wat aan te passen.
Als dat eenmaal soepel verloopt, word je grasmat volautomatisch bijgehouden door jouw robottuinman.