Robotmaaier voordelen | 12 voordelen op een rijtje

Je hebt vast wel gehoord van robotmaaiers. Dit zijn volautomatische grasrobots die jouw gazon kunnen onderhouden zonder dat je er omkijken naar hebt. Dat klinkt geweldig, toch? Het is niet gek dat ze de laatste jaren snel in populariteit stijgen.

Alhoewel het natuurlijk helemaal fantastisch klinkt, zijn er uiteraard wel altijd een aantal voor- en nadelen van robotmaaiers. Het is handig dat je deze voordelen en nadelen goed bekijkt, voordat je een keuze maakt om er een aan te schaffen.

Hoe werken robotmaaiers?

Wellicht dat je je afvraagt: hoe werken robotmaaiers eigenlijk? De betere vraag is misschien, hoe weten grasrobots precies waar ze wel- en niet kunnen maaien zonder dat ze in de vijver of struiken belanden? Nou, eigenlijk is het heel gemakkelijk. Bij veruit de meeste uitvoeringen zet jij het maaiterrein af met ‘perimeterdraad’. Door middel van dit draad ontvangt de robotmaaier een signaal, zodat die altijd binnen het door jouw afgebakende gebied blijft. Het opzetten en installeren is dus wel even een werkje. Als dat eenmaal gedaan is kun je genieten van een perfect onderhouden tuin zonder dat je er omkijken naar hebt.

Bekijk onderstaande afbeelding om te zien hoe een gazon eruitziet die is afgezet met perimeterdraad:

hoe werkt een robotmaaier

Wat zijn de voordelen van een robotmaaier?

Er zijn vele voordelen te benoemen van robotmaaiers sinds ze voor het eerst op de markt verschenen.

Dit zijn 12 voordelen van robotmaaiers:

1. Je hoeft niet meer handmatig te maaien

Dit is toch wel het grootste voordeel van robotmaaiers. Nadat je hem eenmaal geïnstalleerd hebt, zal die volautomatisch jouw gazon onderhouden. Elke dag maait de robot een heel klein stukje van het gras. Je zal dus zelf vrijwel nooit meer een traditionele grasmaaier erbij hoeven te pakken.

2. Je hebt minder last van onkruid

Een gazon dat niet goed onderhouden wordt of dat te kort wordt gemaaid kan voor veel onkruid zorgen. Doordat de robotmaaier het gazon dagelijks bijhoudt, elimineer je de kans voor onkruid om te groeien.

3. Je bespaart veel tijd

Los van het feit dat je niet meer handmatig hoeft te maaien, bespaar je ook tijd doordat je het tuinafval niet meer hoeft af te voeren. Ook het schoonmaken zal een stuk tijd besparen, simpelweg omdat er elke dag slechts een klein stukje gras wordt gemaaid. Het maaidek zal dus niet zo snel helemaal vol raken met grasklompen. Daarnaast kun je hem snel schoonmaken door simpelweg met de tuinslang erop te zetten.

robotmaaier voordeel tijd besparen

4. Ze zijn uitgerust met anti-diefstalbeveiliging

Op de meeste robotmaaiers zit een anti-diefstalbeveiliging. Een sensor zal namelijk herkennen wanneer die wordt opgetild. Op dat moment wordt de robotmaaier automatisch uitgeschakeld. Met jouw eigen ingestelde pincode kun je de maaier vervolgens weer ontgrendelen, zodat die weer verder kan gaan met grasmaaien. De luxere maaiers zijn ook uitgerust met een alarm. Daarnaast vallen ze ook onder de inboedelverzekering als ze dan toch gestolen worden.

5. Ze zijn veel stiller dan traditionele maaiers

Val je vaak de buren lastig met een luide grasmaaier? Dat probleem zal compleet verholpen worden op het moment dat je kiest voor een maairobot. Ze zijn namelijk een stuk stiller vergeleken met traditionele grasmaaiers. Conventionele grasmaaiers produceren vaak tussen de 80 en 110 db. Een robotmaaier produceert vaak slechts tussen de 55 en 65 db.

6. Jouw gazon wordt nóg groener

robotmaaier groen gras

Een groot voordeel van robotmaaiers is dat ze ervoor zorgen dat kleine grassprietjes meer kans krijgen om te groeien. Dit omdat het gras kort wordt gehouden, dus de kleine grassprietjes meer zon krijgen. Deze ‘verdichting’ van het gazon zorgt er uiteindelijk voor dat je een prachtig groen en ‘vol’ gazon krijgt die er (hopelijk) een stuk groener bij ligt dan bij de buren.

7. Het is een zeer milieuvriendelijke optie

Een ander groot voordeel is dat ze natuurlijk zeer milieuvriendelijk zijn. Voor het gebruik van de robotmaaier gebruik je uiteraard geen brandstof en dus stoot je geen uitlaatgassen uit. Ook hoef je geen gebruik te maken van kunstmeststoffen.

8. Ze zitten vol met geavanceerde technologie

Robotmaaiers zitten boordevol met handige technologieën. Zo komen ze vaak met bots- of afstandssensoren, een app om de maaier handmatig te bedienen en maaischema’s in te stellen en passen ze de maaifrequentie automatisch aan de groei van het gazon aan. Kortom, er wordt veel werk voor jou uit handen genomen.

9. Je kunt ze gemakkelijk opbergen

Uiteraard zijn ze ook een stuk kleiner dan traditionele grasmaaiers. Daarnaast hebben ze geen duwboom. Dat neemt vaak ook veel ruimte in beslag namelijk. Gemiddeld zit je ongeveer met de volgende afmetingen: diepte: 50 cm, hoogte: 34 cm, breedte: 60 cm. Dat valt dus best mee.

10. De veiligheid wordt gegarandeerd

Wellicht dat je je zorgen maakt om spelende kinderen of dieren in de tuin. Uiteraard zul je altijd alert moeten zijn met geautomatiseerde apparaten in de tuin. Echter, een robotmaaier is vaak uitgerust met een aantal kantel- en botssensoren. Zodra de maaier omkantelt stoppen de messen direct met draaien. Als die in aanraking komt met obstakels in de tuin, zorgen de botssensoren ervoor dat die een andere route kiest.

onderkant robotmaaier

11. Er zit standaard een mulchingfunctie op

Uiteraard werk je zonder grasopvangzak. Robotmaaiers ‘mulchen’ het gras namelijk. Elke dag wordt er slechts een klein topje gras afgesneden. Dit versnipperde gras valt op het gazon, wat vervolgens als natuurlijke beschermlaag dient voor het gazon. Daarnaast dient het ook als meststof. Zo krijg je altijd een prachtig en gezond gazon.

12. Ze zijn zeer gemakkelijk te onderhouden

Vergeleken met traditionele grasmaaiers zijn ze uiteraard zeer gemakkelijk te onderhouden. Zelfs het opladen van de accu’s wordt automatisch gedaan. Als het droog is kun je hem één keer per week even snel schoonspuiten met de tuinslang, zodat er niet al te veel maairesten in blijven zitten. Meer hoef je er eigenlijk niet voor te doen!

Conclusie

Ben je overtuigd van het gemak van een robotmaaier? Dan is het nog wel even een werkje om er een te kiezen die bij jouw gazon past. Gelukkig hebben wij dit werkje voor jou al uit handen genomen. Kijk bijvoorbeeld eens naar:

Ook hebben we een artikeltje geschreven over Robotmaaiers voor kleine tuinen. Heb je juist een grotere tuin van 500 vierkante meter of meer? Kijk dan eens bij Robotmaaiers voor grote gazons.