Verticuteren met hark: zó doe je dat

Verticuteren met hark is een van de manieren om het gazon weer te onderhouden. De andere manier zou kunnen zijn met de hand (maar dat is zeer tijdrovend), of met een verticuteermachine. Vraag je je nou af hoe je nou het beste het gazon kunt verticuteren met een hark? Dan is dit artikel voor jou. In 10 stappen laten we zien hoe je dit het beste kunt aanpakken.

Is verticuteren belangrijk?

Voordat we je laten zien hoe je moet verticuteren met een hark, vinden we het belangrijk om even aan te geven waar je het precies voor doet. Elk gazon krijgt namelijk te maken met viltvorming. Dit is mos en dood gras dat een laag vormt op het gazon. Het resultaat hiervan is dat lucht, licht en water niet meer goed bij het gras kan komen. Uiteindelijk zal dit ervoor zorgen dat het gras stikt en langzaam doodgaat. Om dit tegen te gaan is het nodig om minimaal één keer per jaar (in maart of april) het gazon te verticuteren. Hiermee snijd je het mos, onkruid en dood gras eruit, waardoor het gras weer meer groeipunten krijgt.

Verticuteerhark of verticuteermachine?

Uiteraard kun je prima verticuteren met een hark. Het grootste nadeel ervan is dat het een vrij intensief klusje is. Heb je nou een gazon van rond de 50m2, dan is dit natuurlijk geen probleem en ben je zo klaar. Kijk dan gelijk even bij ons artikel: Beste verticuteerharken. Heb je nou een groter gazon van tussen de 100m2 en 600m2? Dan is het naar onze mening verstandiger om een verticuteermachine aan te schaffen die het zware werk grotendeels uit handen neemt. Kijk in dat geval even bij ons artikel: Beste verticuteermachines.

Praktische Tip: In ons artikel ‘Gazon verticuteren’ delen we meer tips over wanneer je het beste kunt verticuteren en hoe vaak je dit het beste kunt doen.

Verticuteren met een hark doe je zo

Hieronder leggen we uit hoe je moet verticuteren met een hark. Daarnaast geven we wat algemene tuintips om je gazon netjes te onderhouden en viltvorming zoveel mogelijk tegen te gaan.

Dit is hoe je het gazon verticuteer met een hark in 7 stappen:

1. Maai het gazon

Nog voordat je begint met verticuteren is het belangrijk dat je het gazon een keer maait. Hiermee zorg je ervoor dat jouw hark gemakkelijk bij de bodem van het gras kan komen.

2. Sproei het gazon lichtjes.

Het is raadzaam om te gaan verticuteren als het gazon een beetje vochtig is. Daarom kun je het beste even licht sproeien als het niet toevallig de nacht ervoor geregend heeft.

3. Begint met verticuteren in de lengte

Je begint eigenlijk vaak in de hoek van je gazon. Je pakt een vierkante meter en begint met het verticuteren in de lengte. Je zult zien dat als je een paar goed heen en weer gaat met de verticuteerhark dat je al redelijk veel gazonvilt zult verwijderen.

gras verticuteren met hark

4. Verticuteer nogmaals in de breedte

Als je een vierkante meter hebt gedaan doe je dezelfde vierkante meter nog een keer, alleen dan in de breedte. In feite hark je er dus haaks op zodat de 2 paden elkaar kruisen (dus zowel horizontaal als verticaal). Juist het kruislings aanpakken van het gazon geeft een erg goed resultaat.

verticuteren met hark verticaal

Praktische Tip: Een verticuteerhark gaat langer mee als je deze na gebruik schoonmaakt met water en inspuit met WD40 Teflon Spray.

5. Hark het gazonvilt bij elkaar

Als het goed is zul je zien dat je een redelijk berg met gazonvilt en tuinafval krijgt. Als je klaar bent met verticuteren kun je deze bij elkaar harken en afvoeren. Sommige verticuteerharken komen met twee zijdes waarbij de ene kant puur voor het verticuteren wordt gebruikt en de andere kant voor het bij elkaar harken van het afval. Dit maakt het natuurlijk wat makkelijker.

gazonvilt

6. Zaai nieuw gras in of leg graszoden aan

Afhankelijk van de staat van je gazon is het belangrijk dat je kale plekken gelijk opvult. Deze kun je bijvoorbeeld opnieuw inzaaien met graszaad of je legt nieuwe graszoden aan.

7. Mest het gazon in om groei te stimuleren

Als je kale plekken hebt opgevuld met graszaden of hebt ingezaaid, is het raadzaam om gelijk het gazon te bemesten. Dit zorgt namelijk voor een verbetering van de bodem en brengt voeding in de grond. Als je het eenmaal hebt bemest moet je het gras voldoende rust geven om weer te herstellen.

Verticuteren met hark—conclusie

Als het goed is weet je nu precies hoe je moet verticuteren met een hark. Heb je aanvullende vragen of toevoegingen aan dit artikel, dan mag je altijd contact met ons opnemen. Ook voor vragen over het verticuteren van het gras kun je bij ons terecht. Alvast succes!