Waar op letten bij aankoop Grastrimmer

Ga jij een grastrimmer kopen? Dan is het wel belangrijk dat je weet waar op je moet letten bij de aankoop van een grastrimmer. Er zijn namelijk meerdere factoren die meespelen in jouw keuzeproces. Om die reden delen we in dit artikel een aantal tips die jou helpen bij het maken van de juiste keuze voor een kantmaaier.

Kies de juiste grastrimmer/kantenmaaier

Voordat je een keuze gaat maken voor een bepaald model, is het belangrijk dat je op de hoogte bent van een aantal overwegingen die je zult moeten maken. Denk hierbij aan grastrimmer informatie als de aandrijving (elektrisch, accu, benzine) maar bijvoorbeeld ook of je een grastrimmer met draad en mes moet aanschaffen. Dit zijn slechts enkele van de belangrijke factoren. Hieronder zullen we ze allemaal behandelen, zodat jij weloverwogen een keuze kan maken.

1. Grastrimmer elektrisch, accu of benzine?

Een van de overwegingen die je zult moeten maken is voor welke aandrijving je gaat. Hieronder zullen we kort de voor- en nadelen van de verschillende aandrijvingen op een rijtje zetten:

Elektrische grastrimmer voordelen:

 • Vereist weinig onderhoud
 • Is relatief voordelig geprijsd
 • Je kunt lang achter elkaar trimmen
 • Is een milieuvriendelijke optie

Elektrische grastrimmer nadelen:

 • Je moet altijd werken met een verlengkabel
 • Je hebt een stroompunt in de tuin nodig
 • Je moet erop letten dat je de stroomkabel niet beschadigt

Accu grastrimmer voordelen:

 • Je kunt genieten van optimale bewegingsvrijheid
 • Je kunt niet struikelen over de stroomkabel
 • Milieuvriendelijke optie
 • Vereist weinig onderhoud

Accu grastrimmer nadelen:

 • Zijn vrij prijzig qua aanschafkosten
 • Je bent gebonden aan de accuduur
 • Als de accu leeg is moet je wachten tot die is opgeladen

Benzine grastrimmer voordelen:

 • Zijn vaak een stuk krachtiger
 • Je kunt hem langer achter elkaar gebruiken
 • Je hebt geen verlengsnoer nodig
 • Volledig draadloos te gebruiken

Benzine grastrimmer nadelen:

 • Vereist meer onderhoud
 • Zijn vaak duur qua aanschafkosten
 • Zijn minder milieuvriendelijk

Dit zijn zeker dingen waar je op moet letten bij de aanschaf van een grastrimmer. Afhankelijk van je eigen wensen en behoeften zul je op basis van deze voor en nadelen van grastrimmers de keuze al moeten kunnen verkleinen.

Praktische Tip: Zoek je nog naar een nieuwe grastrimmer? Neem dan eens een kijkje bij onze Grastrimmer Vergelijking.

2. Kantmaaier met draad of mes?

Een andere factor die meespeelt is of de kantmaaier voorzien moet zijn van draad of mes (of allebei). Dit zal voornamelijk te maken hebben met het doel waar je hem voor wil gaan gebruiken.

Grastrimmers met draad gebruik je voor het bijwerken van grasranden maar kun je niet gebruiken voor hoog gras en wildgroei. Grastrimmers met mes kun je daarentegen weer niet gebruiken voor het bijwerken van grasranden, maar wel voor het maaien van hoog gras en wildgroei. Gebruik onderstaande tabel ter referentie:

grastrimmer mes of draad
Grastrimmer met draadGrastrimmer met mes
GazonrandenJaNee
Hoog grasNeeJa
WildgroeiNeeNee

3. Het vermogen van de grastrimmer

Hoeveel vermogen denk je nodig te hebben? Wij raden aan als je thuis een wat kleiner gazon hebt en de grastrimmer alleen wil gebruiken voor het bijwerken van de grasranden of een trimmer van circa 250 tot 400 watt aan te schaffen. Heb je een grotere tuin, ga dan ook voor een iets krachtiger model.

4. Maaibreedte

Ook de maaibreedte van de draden (of messen) is van belang. De meeste grastrimmers zitten tussen de 20 en 25 centimeter. Voor de kleine tot middelgrote tuin is dit meer dan prima. Heb je een grotere tuin, dan zul je ook een model moeten kiezen met een bredere maaibreedte. Als alternatief zou dan een bosmaaier wellicht een betere keuze zijn.

McCulloch Trimmac kantenmaaier

5. Handvat en ergonomische steel

Uiteraard is het wel belangrijk dat de kantmaaier wel lekker in de hand ligt. Ook vinden wij het persoonlijk wel fijn als de steel in hoogte verstelbaar is zodat je hem kunt instellen op een voor jouw ideale werkhoogte. Echter, er zijn ook modellen die dit allemaal niet hebben en een stuk goedkoper zijn. Dat is dus aan jou om te kiezen.

Een voorbeeld van een goedkope (maar wel goede) grastrimmer waarbij de steel niet in hoogte verstelbaar is, is bijvoorbeeld de Bosch EasygrassCut 23. Let daar dus op als je een grastrimmer gaat kopen.

6. Kop van de maaier

Een van de grote voordelen van een grastrimmer vinden wij zelf dat je er ook de moeilijk te bereiken plekken mee kunt bijwerken.

Denk hierbij bijvoorbeeld aan hoog gras langs paaltjes waar een normale grasmaaier niet bij kan. Maar ook plekken als onder een trampoline of tuinset kun je vaak gemakkelijk met een grastrimmer bijwerken. Dit omdat bij veruit de meeste modellen de kop van de grastrimmer in meerdere standen en hoeken in te stellen is, wat het gemakkelijk maakt om bij de moeilijke plekken te komen. Echter, net als bij de ergonomische steel, is niet elke grastrimmer hiervan voorzien. Dit is dus iets om op te letten bij de aankoop van een grastrimmer.

grastrimmer moeilijke plek

7. Gebruiksgemak met een schouderriem

Ga je de grastrimmer voor een langere tijd achter elkaar gebruiken? Dan kan het verstandig zijn om er eentje aan te schaffen die wordt meegeleverd met schouderriem (bijvoorbeeld de Makita DUR181RT). Dit zorgt ervoor dat je niet de hele tijd het gewicht van de kantmaaier met je armen moet tillen. Vaak zijn de trimmers maar 2 tot 4 kilo, maar dat kan toch redelijk gaan verzuren als je het een langere tijd achter elkaar moet gebruiken.

8. Prijs van de grastrimmer

Tot slot is het ook niet onbelangrijk om op de prijs te letten bij de aankoop van een grastrimmer. Je kunt natuurlijk het allergoedkoopste model uitkiezen, maar dat gaat vaak ten koste van de kwaliteit. Het tegenovergestelde telt ook. Een duur model is niet per se beter. Bedenk dus zelf hoeveel geld je eraan wil uitgeven.

9. Garantie

Kijk bij de zoektocht naar een grastrimmer ook bij de verschillende modellen hoeveel jaar garantie je erbij krijgt. Sommige fabrikanten geven 1 jaar, terwijl andere wel 2 tot 3 jaar garantie geven. Ook dit kan een puntje zijn waar je op moet letten bij de koop van een kantmaaier.

Waar op letten bij koop grastrimmer—samenvatting

Als het goed is weet je precies waar je op moet letten bij de aankoop van een grastrimmer. Kijk nog even bij onze Grastrimmer Test waar we bovenin in dit artikel naar hebben gelinkt om een overzicht te zien van de beste modellen van dit moment.