Elektrische, Accu of Benzine grasmaaier: wanneer kies je welke?

Ben je opzoek naar een nieuwe grasmaaier, maar weet je niet welke je moet kiezen? Er zijn nogal wat factoren die invloed hebben op de juiste keuze voor een grasmaaier. In dit artikel delen we graag wat tips om voor jou de keuze zo makkelijk mogelijk te maken.

Welke factoren spelen mee?

  • Gazonoppervlakte. Uiteraard is dit een van de grootste factoren die meespeelt in de keuze voor een grasmaaier. Benzine en robotgrasmaaiers zijn met name geschikt voor de grotere gazons (>500m2). Elektrische en accu grasmaaiers zijn voor de middelgrote gazons (250-1000m2). Handgrasmaaiers zijn meer geschikt voor de kleine gazons (<250m2).
  • Jouw terrein. Met een vlak terrein kun je gerust een normale grasmaaier aanschaffen. Als je echter veel hellingen in het gazon hebt zitten is het misschien beter om een grasmaaier met wielaandrijving aan te schaffen. Robotmaaiers hebben vaak een maximale hellingshoek van 30%, dus die vallen dan waarschijnlijk sowieso af.
  • Jouw fysieke gesteldheid. Uiteraard moet je dit ook in overweging nemen. Als je een dagje ouder wordt en je hebt een redelijk groot gazon, kun je beter voor een zitmaaier of een zelfrijdende grasmaaier aanschaffen.
  • De opties (gebruiksgemak). Ja, ook grasmaaiers komen met verschillende opties. Een ervan hebben we al genoemd, namelijk zelfrijdende grasmaaiers. Er zijn echter nog meer opties. Denk hierbij aan grasmaaier met mulchingfunctie, wel of geen opvangbak en indicatoren die aangeven wanneer de opvangbak vol zitten (om er maar een paar te noemen).

Je kunt onderstaande tabel raadplegen om te bepalen welke grasmaaier het beste bij jouw gazon past.

HandmaaierElektrischAccuBenzineRobot
50-250m2JaJaJaNeeNee
251-1000m2NeeJaJaJaJa
>1000m2NeeNeeNeeJaJa

Accu of benzine grasmaaier?

Je kiest een accu grasmaaier als je een gazon kleiner dan 1000m2 hebt en bewegingsvrijheid en milieuvriendelijkheid belangrijk vindt. Een benzine grasmaaier kun je beter kiezen als je een groot gazon hebt (>750m2). Daarnaast is het voordeel van benzine maaiers dat je er geen stroom voor nodig hebt.

Elektrische of benzine grasmaaier?

Een elektrische grasmaaier is een stuk voordeliger in de aanschaf. Daarnaast zijn ze gemakkelijk te onderhouden vergeleken. Het nadeel is dat je met een verlengsnoer moet werken. Benzine grasmaaiers daarentegen zijn een stuk robuuster vanwege een metalen chassis en daarnaast geschikter voor de grotere gazons.

Accu of elektrische grasmaaier?

Het grote voordeel van een accu maaier is dat je meer bewegingsvrijheid hebt vergeleken met een elektrische grasmaaier. Het nadeel daarentegen is dat je wel altijd gebonden bent aan de accuduur. Elektrische grasmaaiers zijn vaak wat goedkoper, maar je hebt wel een stroompunt in de tuin nodig.

Elektrische of handgrasmaaier?

Een handgrasmaaier is bij uitstek geschikt voor mensen met een wat kleiner gazon (50-250m2). Sterker nog, het maaien met een handgrasmaaier is voor kleine tuinen vaak nog sneller dan met een elektrische grasmaaier. Ook zijn handgrasmaaiers vaak een stuk goedkoper dan een elektrische grasmaaier.

Conclusie

Ben je er helemaal uit? Of het nou een accu grasmaaier of een elektrische wordt, uitzoeken welke het beste bij jouw gazon past is ook nog een werkje. Gelukkig hebben wij het grootste gedeelte daarvan voor u uit handen genomen. Neem een kijkje bij een van de volgende artikelen: