Wat is verticuteren?

Verticuteren is het verwijderen van mos en dood gras. Deze ‘viltlaag’ wordt gevormd doordat er maaisel op het gazon blijft liggen na het maaien. Deze laag wordt met de tijd steeds dikker. Het gevolg is dat na verloop van tijd geen lucht bij de wortels kan komen, waardoor het gazon verstikt.

Door minimaal één keer per jaar te verticuteren kan voldoende water, lucht en licht de bodem doordingen. Dit is nodig voor een gezond gazon.

Wat is verticuteren” is een vraag die wij veel krijgen waar je als het goed is nu antwoord op hebt gekregen. Verticuteren kun je op meerdere manieren doen. In de rest van dit artikel geven we antwoord op een aantal gerelateerde vragen.

Is verticuteren echt nodig?

Verticuteren is nodig voor een vitaal gazon. In het voorjaar duikt er vaak mos op en ontstaat er een viltlaag. Als je deze niet elk jaar een keertje weghaalt, blijft dit maar op het gazon liggen en groeien. Dit verstikt het gazon. Hierdoor kan het gazon niet optimaal groeien en kan doodgaan.

In ons artikel Gras Verticuteren lees je meer over wanneer je het beste kunt verticuteren en hoe je dit het beste kunt aanpakken.

Wat is het verschil tussen verticuteren en beluchten?

Vaak wordt verticuteren en beluchten door elkaar gehaald. Verticuteren is niet hetzelfde als beluchten. Bij verticuteren wordt er met een aantal messen de viltlaag van het gazon verwijderd. Bij beluchten worden er gaten in het gazon geprikt, zodat zuurstof beter opgenomen kan worden. Je behoort eerst te verticuteren en daarna te beluchten.

Bij sommige verticuteermachines (zoals de Einell GE-SA 1435) wordt er een beluchtingsrol meegeleverd. Hierdoor kun je moeiteloos wisselen tussen verticuteren en beluchten.

Kun je te vaak verticuteren?

Je kunt zeker te vaak verticuteren. Je beschadigt de grasmat met te vaak verticuteren. Het is raadzaam om slechts één keer per jaar te verticuteren. Indien de bodem van het gazon uit klei of veengrond bestaat raden we altijd aan om een extra keer in september of oktober te verticuteren.

Wat is een verticuteerhark?

Een verticuteerhark is een hark om de viltlaag van het gazon te verwijderen. Met deze hark kun je dus handmatig het gazon verticuteren. Je harkt allereerst het gazon in de lengte en vervolgens in de breedte. Door 2 keer over elk plekje heen te gaan zal de hele viltlaag worden verwijderd.

We raden aan een verticuteerhark te gebruiken als je een klein gazon hebt van circa 50m2. Welke verticuteerhark je moet kopen hebben we uitgelegd in ons artikel: De beste verticuteerhark.

Gardena verticuteerhark

Wat is een verticuteermachine?

Een verticuteermachine is een apparaat waarmee je automatisch het gazon kunt verticuteren. Deze werkt met een aantal messen die door een (elektro)motor worden aangedreven. Hij trekt met de messen de viltlaag van het gazon af. Hierdoor kan lucht en voedingsstoffen weer doordingen tot de wortels.

Heb je thuis een wat groter gazon van tussen de 200m2 en 600m2? Dan raden we aan een elektrische verticuteermachine aan te schaffen. Kijk daarvoor even bij ons artikel Beste elektrische verticuteermachine. Heb je een groter gazon dan 600m2? Dan is het raadzaam een verticuteermachine op benzine te kopen. Daarvoor lees je: Beste benzine verticuteermachine.

benzine verticuteer machine

Wat is verticuteren—Samenvatting

Als het goed is heb je antwoord gekregen op de vraag “Wat is verticuteren”. Met deze kennis in huis kun je gelijk beginnen met het verticuteren van je eigen gazon.