Welke benzine gebruik je in je grasmaaier? [95, 98 of E10]

Welke benzine je moet gebruiken voor je grasmaaier hangt af van de motor en bouwjaar. Voor grasmaaiers na 2012 kun je Euro95 E10 gebruiken. Het nadeel is dat deze brandstof slechts 30 dagen houdbaar is. Voor 4takt motoren kun je daarom beter Aspen4 gebruiken. Voor 2takt motoren kun je Aspen2 gebruiken.

Als je zeker wil weten welke benzine in jouw grasmaaier kan, kun je het beste de handleiding raadplegen. Als je deze niet meer hebt kun je deze zeer waarschijnlijk gratis op de website van de fabrikant downloaden.

Het nadeel van benzine

Door de korte houdbaarheid van Euro 95 E10 is het niet mogelijk om deze brandstof voor langer dan 3 tot 4 weken in je tank te laten zitten. Als je jouw grasmaaier dus 3-4 weken niet hebt gebruikt moet je de benzine verwijderen. Als alternatief kun je eventueel een brandstofstabilisator aanbrengen. Deze beschermt de brandstof tegen oxidatie en voorkomt dat de brandstof stroperig wordt. Dit betekent dat je de motor gemakkelijk start na een lange winterstalling. Een alternatief hierop is alkylaatbenzine. 

Wat is alkylaatbenzine (Aspen4 en Aspen2)?

Aspen4 is een speciaal ontworpen type benzine voor onder andere grasmaaiers en andere kleine 2takt en 4takt-motoren. De benzine kent een schonere verbranding en kan jarenlang worden bewaard en behoudt hierbij haar kwaliteit. Daarnaast blijft de motor schoner waardoor je er minder onderhoud aan hebt.

Praktische Tip: Gebruik je geen alkylaatbenzine? Dan doe je er verstandig aan om voor de winter de benzine uit de grasmaaier te verwijderen. Dit zodat je in de lente verse benzine erin kan doen zodat de maaier zonder problemen opstart. Lees hier als je grasmaaier niet start.

Kun je Euro 95 E10 gebruiken in je grasmaaier?

In principe kun je voor grasmaaiers die na 2012 zijn aangeschaft Euro 95 E10 gebruiken. De drie grootste motorfabrikanten van grasmaaiers verzekeren dat hun tuinmachines in ieder geval de Euro 95 E10 kunnen verdragen. Om het zeker te weten kun je het beste de handleiding raadplegen.

Kun je Euro 98 gebruiken voor je grasmaaier?

Je kunt Euro 98 gebruiken voor je grasmaaier. Het nadeel is dat net als bij Euro 95 en Euro 95 E10 de houdbaarheid slechts 3 tot 4 weken is. Je kunt dan eventueel een brandstofstabilisator toevoegen. Als beter alternatief kun je een alkylaatbenzine zoals Aspen4 (4takt) of Aspen2 (2takt) gebruiken.

Welke brandstof gebruik je voor een Honda Grasmaaier?

De drie grootste fabrikanten van grasmaaimotoren (Briggs & Stratton, Honda en MTD) verzekeren dat je normale (loodvrije) 95, 98, 95 E5 en 95 E10 benzine kan gebruiken. Als je een wat oudere grasmaaier hebt, kun je voor de zekerheid de handleiding raadplegen. 

Welke brandstof gebruik je voor een Briggs & Stratton Grasmaaier?

Net als bij Honda en MTD, kun je voor grasmaaimotoren van Briggs & Stratton normale (loodvrije) 98, 95, 95 E5 en 95 E10 gebruiken. Deze motoren zitten onder andere in Gardena, McCulloch, Husqvarna, Stihil, Toro en Stiga. Toch raden we voor de zekerheid aan om altijd de handleiding te raadplegen.

Welke brandstof gebruik je voor een WOLF-Garten Grasmaaier?

Alle benzinemotoren in de WOLF-Garten grasmaaiers kunnen zonder problemen gebruikt worden met de nieuwe E10-brandstoffen (en ook de loodvrije brandstoffen). Voor een langere opslag (3 weken of meer) kun je een additief (brandstofstabilisator) gebruiken. Aldus Michael Wicke, Hoofd Service bij WOLF-Garten moederbedrijf MTD.

Conclusie

In veruit de meeste grasmaaiers kun je tegenwoordig zowel normale Euro 95 en 98 gebruiken en ook Euro 95 E5 en E10. Ondanks dat er misschien een mooi merk als Makita of Stiga op jouw grasmaaier staat, betekent dat niet dat zij ook hun eigen motor hebben. Briggs & Stratton motoren zitten namelijk in ongeveer 2/3e van alle grasmaaiers.