Ben je aan het overwegen om een zitmaaier te kopen? Uiteraard zijn er een aantal aandachtspunten waar je op moet letten bij het kopen van een zitmaaier. In dit artikel zetten we ze op een rijtje, zodat jij weloverwogen een keuze kan maken.
Neem ook eens een kijkje bij ons onderzoek naar de “Beste zitmaaier prijs kwaliteit“.
- 12 dingen waar je op moet letten bij het kopen van een zitmaaier:
- 1. De gazonoppervlakte
- 2. De maaibreedte
- 3. Eén of twee cilinders
- 4. Het maaiterrein (vlak of ruw)
- 5. Je fysieke gesteldheid
- 6. Opslagruimte voor een zitmaaier
- 7. De prijs van een zitmaaier
- 8. De onderhoudsbehoefte van een zitmaaier
- 9. Spoorvorming in het gras
- 10. Zitmaaiers maken veel lawaai
- 11. Zitmaaiers zijn niet gemaakt voor gazonranden
- 12. De opvangbak
- 13. De motor van de zitmaaier
- Het beste alternatief voor een zitmaaier
12 dingen waar je op moet letten bij het kopen van een zitmaaier:
Hieronder vind je 12 dingen waar je op moet letten bij het kopen van een zitmaaier:
1. De gazonoppervlakte
Uiteraard is de gazonoppervlakte die je thuis hebt een van de belangrijkste factoren om een zitmaaier aan te schaffen. Zitmaaiers zijn vaak pas echt interessant bij gazons die groter zijn dan 1500m2. Uiteraard zijn er zitmaaiers die ook voor tuinen tussen de 1000m2 en 1500m2 geschikt zijn, echter kun je dan naar onze mening beter een traditionele benzinegrasmaaier aanschaffen.
2. De maaibreedte
De maaibreedte en de gazonoppervlakte gaan eigenlijk hand in hand. Heb je een tuin van rond de 2000 vierkante meter? Ga dan voor een maaibreedte van minimaal 92 centimeter. Hiermee kun je in zeer royale paden maaien wat je onderaan de streep heel veel tijd bespaart.
3. Eén of twee cilinders
Ook zijn er nog één en twee cilinder uitvoeringen. Het belangrijkste verschil hiertussen is dat twee cilinder modellen een stuk minder zullen trillen en over het algemeen een stuk beter en prettiger lopen dan één cilinder modellen. Uiteraard komt dit gebruikscomfort ook weer met zijn eigen prijskaartje.
4. Het maaiterrein (vlak of ruw)
Wat ook zeker een aandachtspunt is, is het feit of je een redelijk vlak of juist een ruw terrein hebt. Als je wat ruwer terrein hebt, dan raden we aan om sowieso te gaan voor een krachtigere motor tussen de 8 en 15kw te gaan. Ook zou je in dat geval kunnen kijken naar modellen met 4 wielaandrijving. Zo voorkom je dat je vast komt te zitten.
5. Je fysieke gesteldheid
Nog iets waar je op moet letten bij het kopen van een zitmaaier is je eigen fysieke gesteldheid. Het zijn zware machines die je wel goed moet kunnen bedienen (en onderhouden). Uiteraard is het wel een stuk minder arbeidsintensief vergeleken met traditionele maaiers. Dus als je wat slecht ter been bent is een zitmaaier juist een goede investering.
6. Opslagruimte voor een zitmaaier
Uiteraard zijn zitmaaiers grote machines. Een aandachtspunt waar je dus op moet letten als je overweegt om een zitmaaier te kopen is het feit dat je wel genoeg ruimte moet hebben om deze ergens kwijt te kunnen. Als je een ruimte garage of schuur hebt zal dit geen probleem zijn, maar het is wel iets om op te letten.
7. De prijs van een zitmaaier
Uiteraard is de prijs ook vaak van groot belang. Hoe meer je betaalt, hoe ‘beter’ en meer opties je over het algemeen zult krijgen. Wel moet je vaak sowieso al redelijk diep in de buidel tasten om een zitmaaier aan te schaffen. Instapmodellen zijn er al vanaf €1.500,-. De duurdere modellen zijn vaak €5.000 of zelfs nóg duurder. Kijk dus goed naar je eigen budget en behoeften om de beste zitmaaier uit te kiezen.
8. De onderhoudsbehoefte van een zitmaaier
Wellicht dat je nu thuis een benzine grasmaaier hebt. Als dat het geval is, dan weet je al dat zelfs een benzine maaier redelijk wat onderhoud vereist. Elk jaar zul je het een en ander moeten controleren (bougie, luchtfilter, etc). Met een zitmaaier zal dat niet anders zijn. Uiteraard moet je enigszins weten wat je moet doen om de maaier goed te onderhouden, zodat deze een lange levensduur heeft.
9. Spoorvorming in het gras
Een van de nadelen van een zitmaaier is het feit dat je vrij snel last kan krijgen van spoorvorming in het gras. Dit komt uiteraard door het grote gewicht van de maaier. Die kan al snel 150 tot 200kg wegen. Om dit te voorkomen kun je het beste vaak afwisselen van maaipatroon. Maai bijvoorbeeld een keer in de lengte, daarna in de breedte en daarna diagonaal.
10. Zitmaaiers maken veel lawaai
Nog iets waar je op moet letten bij het kopen van een zitmaaier is het feit dat ze redelijk wat lawaai kunnen maken. Aangezien je een groot gazon hebt zal je je wellicht niet echt zorgen om de buren hoeven te maken. Maar toch kan het zijn dat je dit persoonlijk ook als storend ervaart.
11. Zitmaaiers zijn niet gemaakt voor gazonranden
Een ander aandachtspunt bij het aanschaffen van een zitmaaier is het feit dat ze niet echt geschikt zijn om graskanten goed mee te nemen. Denk hierbij aan gras dat langs een muurtje of boom grenst. Hier zou je dan eventueel een grastrimmer voor kunnen aanschaffen.
12. De opvangbak
Uiteraard kun je er voor kiezen om je gras te mulchen. Wil je het liever opvangen? Dan moet je wel een degelijke opvangbak hebben. De meeste hebben een volume van tussen de 120 en 150 liter, maar dat is natuurlijk afhankelijk van je maaioppervlakte. Daarnaast kun je sommige met een hendel in één keer leegkiepen. Bij andere modellen moet je telkens afstappen en deze handmatig legen.
13. De motor van de zitmaaier
Aangezien een zitmaaier een flinke investering is waar je zeer waarschijnlijk de komende 10 jaar plezier van wil beleven, is het aan te raden er een aan te schaffen met een goede motor. Hierbij kun je denken aan zitmaaier merken als husqvarna, MTD, Toro, Stiga, Wolf Garten en John Deere. Deze hebben vaak een goede motor van bijvoorbeeld Briggs & Stratton die bekend staan om hun lange levensduur en betrouwbaarheid.
Het beste alternatief voor een zitmaaier
Nu je precies weet waar op je moet letten bij het kopen van een zitmaaier, kun je je gaan oriënteren op goede modellen. Toch willen we je graag attenderen op een heel goed alternatief voor een zitmaaier, namelijk de robotmaaier. Wij horen echt steeds en steeds vaker dat mensen een zitmaaier gaan kopen en met een robotmaaier de deur uit lopen. Dit komt omdat ze redelijk in dezelfde prijsklasse liggen, echter heeft een robotmaaier (vrijwel) geen onderhoud nodig, maait volautomatisch je gazon en gaat bijna net zo lang mee.
Neem eens een kijkje bij ons onderzoek naar de Beste Robotmaaier voor een grote tuin.