Zitmaaier: 10 Voordelen en Nadelen op een rijtje

Zonder de zitmaaier zouden veel huiseigenaren een groot probleem hebben om snel en effectief het gazon bij te houden. Een zitmaaier is namelijk een krachtig middel die gazononderhoud een eitje kan maken. Toch is het belangrijk om te weten dat zitmaaiers niet voor iedereen geschikt zijn. In dit artikelen zetten we graag alle voordelen en nadelen van zitmaaiers op een rijtje, zodat jij weloverwogen een keuze kan maken.

Neem ook eens een kijkje bij ons onderzoek naar de “Zitmaaiers vergelijken”.

Zitmaaier voordelen

Dit zijn de 5 grootste voordelen van een zitmaaier:

 • Ze zijn bijzonder geschikt voor grote gazons (>2000m2).
 • Grasmaaien met een zitmaaier gaat een stuk sneller en efficiënter.
 • Zitmaaiers zijn vrijwel altijd ook geschikt voor wat ruwer terrein.
 • Het is stukken minder belastend voor je lichaam vergeleken met traditionele maaiers.
 • Ze zijn ook geschikt voor mensen die slecht ter been zijn.
 • Het stoeltje maakt het een comfortabele optie om grote tuinen te onderhouden.
 • Je kunt lang achter elkaar doormaaien.

In grote lijnen zijn dat de voordelen van een zitmaaier.

Zitmaaier nadelen

Uiteraard heeft elk voordeel zo zijn nadeel. Met zitmaaiers is dat helaas niet anders.

Dit zijn de 8 grootste nadelen van een zitmaaier:

 • Het grootste nadeel van zitmaaiers is dat de aanschafkosten nogal hoog liggen.
 • Een zitmaaier heeft soms een redelijke draaicirkel wat in het begin even wennen is.
 • Zitmaaiers zijn uiteraard vrij grote machines. Je moet er ruimte voor hebben om hem op te bergen in je schuur of garage.
 • Heb je bepaald hekwerk in de tuin? Dan moet de zitmaaier ook daar doorheen kunnen.
 • Je loopt kans op spoorvorming in het gras. Dit komt door het gewicht van de maaier.
 • Zitmaaiers maken veel lawaai. Het zijn grote, robuuste machines.
 • Met een zitmaaier krijg je zelf minder beweging.
 • Zitmaaiers hebben altijd moeite om de graskanten goed mee te nemen (ook rondom paaltjes en tuinsets bijvoorbeeld). Een grastrimmer is daarom aan te raden.

Zitmaaier nadelen: wat doe je eraan?

spoorvorming zitmaaier

Een van de nadelen van een zitmaaier is de kans op spoorvorming in het gras. Dit komt uiteraard door het gewicht van de maaier. De meeste zitmaaiers komen al met redelijk brede wielen om dit zo goed mogelijk tegen te gaan.

Wat je daarnaast het beste kan doen om spoorvorming tegen te gaan is elke keer in een ander patroon maaien

Bijvoorbeeld de ene keer in de lengte, dan in de breedte en daarna diagonaal en vervolgens weer in de lengte. Wissel het zoveel mogelijk af. Aan de graskanten ontkom je er echter niet helemaal aan. Daar zul je toch telkens op hetzelfde spoor moeten maaien.

Ook zijn de gazonranden sowieso al moeilijk voor een zitmaaier om goed mee te nemen. Zeker als je ook nog eens veel bomen in de tuin hebt, zal een zitmaaier daar niet goed bij kunnen. Een grastrimmer is een bijzonder effectief (en goedkoop) stuk tuingereedschap om de graskanten snel en effectief bij te werken.

grastrimmer moeilijke plek

Ook kun je er niet omheen dat je met een zitmaaier een stuk minder zal bewegen. Als je een kantoorbaan hebt kan een benzine maaier juist geen slecht idee zijn om toch wat meer te bewegen. Ook goede benzinemaaiers zijn geschikt voor zeer grote gazons. Als je sowieso al veel buiten werkt, zal het echter niet veel verschil uitmaken.

Voor wie is een zitmaaier?

Ben je er nog niet helemaal zeker van of een zitmaaier iets voor je is?  Over het algemeen is het hebben van een zitmaaier interessant als je een grote tuin van circa 2000m2 of groter hebt. Zeker als je je rug wil sparen en niet al te lang met het onderhoud van je gazon bezig wil zijn, kan een zitmaaier een mooie oplossing zijn. Een robotmaaier is echter ook een bijzonder goed alternatief die ook geschikt zijn voor grote tuinen. Bekijk bijvoorbeeld een “Beste robotmaaier groot gazon”.

Verder moet je er ook wel wat geld voor hebben om er een aan te schaffen. Een instapmodellen zijn er rond de €1.500,-. Duurdere varianten kunnen rond de €5.000,- en zelfs nog stukken duurder zijn.